Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Solana (SOL) árfolyam grafikon és piaci kapitalizáció

Solana (SOL) árfolyama $19.190. Ára 1.25% up változott az elmúlt 24 órában, amit az élő (SOL) árfolyam grafikonon tudsz megtekinteni.


 • solana
  Solana (SOL)
 • Live Price
  $19.190
 • 24h %
  1.25%
 • Market Cap
  $7.92 B
 • Volume
  $259.67 M
 • ATH
  $259.96
 • Available Supply
  412.71 M SOL
 • Rank
  10

 

Solana (SOL) árfolyam grafikon


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

 

Solana (SOL) ár kalkulátor

 
Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka
[/et_pb_image]
[/et_pb_column]

Mi az a Solana (SOL)?

A Solana (SOL) nyílt forráskódú projekt, ami a blokklánc technológia segítségével biztosít DeFi szolgáltatásokat. A svájci székhelyű Solana Foundation 2020 márciusában indította kriptovalutáját, de az ötlet és a munka 2017-ben indult. 

A Solana protokoll célja, decentralizált appok létrehozása és működtetése. A blokklánc a skálázhatóság problémájának hatékony megoldása érdekében az ún. proof of history, és a proof of stake algoritmusok kombinációját alkalmazza, a végeredmény pedig rendkívül rövid validálási idő mind a tranzakcióknál, mind pedig az okosszerződések végrehajásánál. Mindez nagyon alacsony hálózati díj mellett valósul meg, ebből következően a Solana felkeltette az érdeklődést vállalati és magán befektetői körökben is.

 

A SKÁLÁZHATÓSÁG PROBLÉMÁJA ÉS A SOLANA

A blokklánc világában a skálázhatóság az egyik legnagyobb kihívás. Ezeknek a hálózatoknak a növekedésével, gyakran felmerül az a probléma, hogy a forgalom eléri a határokat, és a validálási protokoll, nem győzi jóváhagyni és hozzáadni a tranzakciókat a blokklánchoz. A Solana anélkül kerüli meg ezeket a korlátokat, hogy a biztonság vagy a decentralizáció terén kompromisszumot kötne.

Solana Labs alapítója Anatoly Yakovenko 2017-ben hozta létre a projektet, illetve a tranzakció validálás tovább gondolt módját, ami a Solana blokklánc gerincét alkotja. A Proof of History algoritmus logikájával másodpercek alatt több ezer tranzakció lehetséges.

anatoly yakovenko

 

HOGYAN MŰKÖDIK A SOLANA?

A Solana egy harmadik generációs Proof of Stake blokklánc. A hálózatán futó rendszer úgy biztosítja a decentralizált tranzakció továbbítást, hogy minden utaláshoz hozzárendeli az időpontot. Ezt hívják Proof of History-nak, és ebben különbözik pl. a Bitcointól, ahol a blokkokhoz vannak felírva az időpontok, nem minden tranzakcióra.

A tranzakciók sorrendjének nyilvántartása alapvető fontosságú a kriptovalutáknál. A Bitcoin az időszak (blokk) minden tranzakcióját egyben validálja, és azt minden más node-nak is validálnia kell összhangban a többivel. Ilyen módon blokkokba rendezve a node-ok jelentős késésekkel véglegesítik az egyes tranzakciókat. A Solana magukat a tranzakciókat validálja egyesével, szinte azonnal.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

MI A PROOF OF HISTORY?

A Solana tranzakciókat és blokklánc interakciókat az SHA256 hash függvény végzi. Ez a függvény vesz egy bemeneti jelet, és létrehoz belőle egy egyedi azonosítót, amit végtelenül nehéz előre kiszámítani. A Solana ezt az azonosítót használja bemeneti információként a következő hashnél. Így a tranzakciók sorrendje beépül a kriptográfiailag kódolt láncba.

Ez a folyamat kódolt tranzakciók hosszú láncát hozza létre a blokkáncon történt minden aktivitást tartalmazva egy idősorban. A tranzakciók hashelésével validátoroknak sokkal kevesebb adatot kell feldolgozniuk, így egy új blokk jóváhagyása szintén kevesebb idő alatt megtörténik.

Fontos megjegyezni, hogy a Proof of History nem egy konszenzus mechanizmus, inkább egy hatékonyabb módja a tranzakciók validálásának a sorrend figyelembevételével. A Proof of Stake algoritmussal kombinálva, a rendszer kiválasztja a következő validátort, akik jóváhagyják az új  tranzakciókat a Proof of History elvén rögzített eddigi tranzakciók sorrendje alapján, majd a hálózat új validátort választ.

proof of history

 

A SOLANA FŐ FUNKCIÓI

A Solana csapat blogja nyolc fő technikai megoldást mutat be, amelyeknek a célja az, hogy az infrasrtuktúra képes legyen mindenre amire a centralizált pénzügyi, hálózati rendszerek, a kriptovalutákra jellemző megosztott módon. A legjelentősebb ezek közül a Proof of History, de a Solana mást is bevezetett a blokkláncán:

 • Tower BFT – A Practical Byzantine Fault Tolerance Proof of History-ra optimalizált változata
 • Turbine – egy blokk propagálás protokoll
 • Gulf Stream – egy mempool nélküli tranzakció továbbítási protokoll
 • Sealevel – párhuzamos okosszerződés futtatás
 • Pipelining – a validálást optimalizálását segítő tranzakció feldolgozási egység
 • Cloudbreak – horizontálisan skálázott számlázási adatbázis
 • Archivers – megosztott főkönyv tárolás

Mindezek a fejlesztések egy olyan hálózatot működtetnek, ami 400 ms blokkidőt és másodpercenként ezernyi tranzakciót bonyolít. A Bitcoinnál a blokkidő 10 percEthereumon 15 másodperc, és mindkét hálózat túltelítődhet, ezekben az esetekben az utalások ennél is tovább tartanak, miközben a költségek az egekbe szöknek.

solana staking

 

SOLANA STAKELÉS

A SOL birtokosok stakelhetik a coinjaikat a blokklánc Proof of Stake mechanizmusa alapján. Egy alkalmas kripto tárcával lehet a validátorok stake pooljaihoz rendelni a SOL coint, akik a kapott SOL nyereséget visszaosztják a náluk stakelőknek. Az elv és a cél szinte ugyanaz mint pl. a Cardano esetében: minél több minél egyenrangúbb stake pool véletlenszerű rotációban validálja a blokkokat a közösség coinjainak felhatalmazásával.

stakingrewards.com kimutatás szerint a Solana a cikk írásakor a harmadik legnagyobb értékben stakelt kriptovaluta, maga mögé utasítva az ETH 2.0-ba lekötött Ethert is. A forgalomban lévő coinok több mint kétharmada hozzá van rendelve valamelyik stake poolhoz, aminek a száma ezerhez közelít, eszerint a közösség nagyrésze aktívan kiveszi a részét a decentralizáció érdekében a jutalomért. A stakelésen kívül tartott coinok viszont vélhetően spekulatív traderek kezében vannak.

solana chart

MI A SOL COIN?

A SOL a Solana natív kriptovalutája, tehát a saját bázisvaluta, amivel fizetendő az összes tranzakció, legyen az SOL utalás, vagy egy okosszerződéshez kapcsolódás. A hálózat deflációs modellt követ, tehát egy rendszer szerint megsemmisít SOL coinokat. A Solana stakelését végző validátoroknak rendelkezniük kell SOL coinnal.

A SOL SPL protokollt használ, ami a token infrastruktúra a blokkláncon, hasonlóan az Ethereum ERC-20-as tokenjeihez. Új kriptovaluták a SOL technikai hátterével hozhatók létre az SPL protokollon, az új tokenek pedig a dAppjaikkal új felhasználási területeket nyitnak meg a Solana blokklánc számára. Mivel a forgalmat rendkívüli nagyságban is gyorsan bonyolítja a rendszer, jó platform lehet akkor, amikor a decentralizált appok már népszerűek, de az átfutási idő szűk keresztmetszete miatt minden kicsit lassú és/vagy drága lett.

Egy működő dApp a platformon a pl. a Chainvote, ami decentralizált vállalatirányítási szavazásokat bonyolít cégek számára, a SOL tokenekkel lehet szavazni. Ilyen és ehhez hasonló felhasználási területek vehetők célba a Solana villámgyors hátterével.

Ha szeretnél részletesebb altcoin bemutatókat olvasni, akkor látogass el az altcoin összefoglaló oldalunkra.

Ha erről a coinról nem lenne információ, akkor feltöltés alatt van még. Ez esetben nézz vissza később.