A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

Szerző: | máj 18, 2021 | Kriptovaluta

Egy friss kutatás szerint a Bitcoin hálózatának évi energiafelhasználása 114 TWh, míg a bankszektor évente csaknem 260 TWh-t fogyaszt.

 

A Galaxy Digital összehasonlította a bitcoin és a bankszektor energiafogyasztását

Az utóbbi hónapokban újra megerősödtek a Bitcoin hálózatát érő kritikák a mainstream és a közösségi médiában is. És hogy mi a legfőbb ellenvetése az embereknek? A környezetszennyező Bitcoin energiafelhasználása. Most azonban, úgy tűnik, hogy a Bitcoin korántsem a legkörnyezetszennyezőbb játékos a pénzügyi piacon – a bankszektor ugyanis több mint kétszeres energiaigénnyel rendelkezik a kriptovalutánál.

A kritikus hangok közepette Michael Novogratz kriptocége, a Galaxy Digital elvégezte saját kutatását a Bitcoin hálózatának energiafelhasználásával kapcsolatban. A kutatás az “On Bitcoin’s Energy Consumption: A Quantitative Approach to a Subjective Question”, azaz a „A Bitcoin energiafelhasználásáról: egy szubjektív kérdés kvantitatív megközelítése” címet viseli, és egy nyilvános hozzáférést biztosít mindenkinek a felhasznált módszerekhez és számolásokhoz.

 

A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

Az eredmények szerint a Bitcoin évente jelenleg 113,89 TWh energiát igényel a hálózat működtetéséhez. Ebbe beletartozik a bányászok által felhasznált energia, a poolok energiaigénye, illetve a node-ok fenntartásához szükséges áram mennyisége is.

Az igazán érdekes eredményeket azonban akkor láthatjuk, amikor a kapott számokat a pénzügyi szektor egyéb szereplőivel hasonlítjuk össze. A teljes bankszektor több mint 260 TWh energiát igényel évente, míg az aranyipar is majdnem eléri a 250 TWh-t. A bankszektor esetén az ATM-ek, a bankfiókok és a bankkártyák fenntartásához szükséges energiaigény eltörpül a bankok adatközpontjainak szükségletéhez képest, mely önmagában csaknem 240 TWh-t használ fel évente.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Nehéz pontosan felmérni a bankok és az aranyipar fogyasztását

A kutatásban azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy míg a Bitcoin hálózatának energiaigénye viszonylag egyszerűen mérhető olyan indexek segítségével, mint a Cambridge Bitcoin áramfelhasználási indexe, addig ugyanez az adat a bankok esetében nem áll rendelkezésünkre. A bankszektor ráadásul nagyon szerteágazó, energiaigényének felméréséhez pedig hozzátartoznak a bankfiókok egyéni energiafelhasználástól kezdve a kártyahasználat áramszükséglete is.

Az aranyipar energiafelhasználásának megbecslése szintén problémásnak bizonyult, hiszen itt sincsenek pontosan mért és nyilvános elérhető adatok. A Galaxy Digital főként a Világ Arany Tanács (World Gold Council) által összeállított „Az arany és a klímaváltozás: jelen és jövőbeli hatások” című jelentésre támaszkodott, mely az aranyipar üvegházhatású gázkibocsátásával foglalkozik. A Galaxy azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatás „lehetséges, hogy kulcsfontosságú tényezőket hagyott ki”, mint például az aranybányákban használt abroncsok előállításának és cseréjének energiaigénye.

A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

 

Már Elon Musk is a környezetszennyező Bitcoin ellen fordult

A Galaxy Digital kutatása nem is érkezhetett volna aktuálisabb időben. A bitcoin (majd ezt követve nagyjából az összes kriptovaluta) árfolyama éppen azt követően zuhant be ugyanis, hogy Elon Musk bejelentette, a Tesla a továbbiakban nem fog bitcoint elfogadni az autókért cserébe fizetésként. És hogy miért? Természetesen a bitcoin környezetszennyező hatása miatt.

A kriptoközösség nem meglepő módon egyáltalán nem fogadta kitörő lelkesedéssel Musk bejelentését. Sokak szerint kifejezetten kétszínű Musktól, hogy miközben az űrturizmus kiépítésén dolgozik a SpaceX-szel (egyáltalán nem fenntartható energiaforrásokat igénybe véve), a Bitcoin hálózatát hívja környezetszennyezőnek.

A kriptopiac értéke csaknem 500 milliárd dollárt vesztett Musk bejelentését követően, az árfolyam pedig február óta először esett 43 ezer dollár alá.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A Galaxy Digital legfrissebb kutatása szerint a bankszektor és az aranyipar is csaknem kétszer annyi energiát használ fel, mint a Bitcoin hálózata évente. Mindezek ellenére a médiában egyre erősödnek a bitcoint magas energiafelhasználása miatt kritizáló hangok, melyeket csak erősített Elon Musk bejelentése, miszerint a környezetszennyező hatása miatt többé nem fogadnak el BTC-t a Tesla autók megvásárlása során.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.