Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mennyi energiát igényel és mennyire pazarló a Bitcoin?

Mennyi energiát igényel és mennyire pazarló a Bitcoin?

A Bitcoin hálózat működéséhez energiára van szükség, de nem mindegy az milyen forrásból származik. Vajon tényleg pazarló a Bitcoin?

A Bitcoin hálózat működéséhez energiára van szükség! Rengeteg energiára. Ellenérvként gyakran felhozzák a kételkedők, hogy a rendszer működtetéséhez áramra van szükség és ennek az áramnak az előállítása bizony nem feltétlenül környezetbarát módon történik. Igazak vajon ezek a feltételezések vagy a Bitcoin esetleg a legjobb dolog, ami a bolygónkkal történhet? Ennek jártunk most utána.

 

Bitcoin bányászat és energiafelhasználás

Először érdemes talán röviden áttekinteni, hogy miért is van szüksége a Bitcoinnak energiára. Mint azt korábbi cikkeinkben is bemutattuk, a Bitcoin hálózata a proof-of-work rendszer szerint működik. Ennek üzemeltetését bányászok végzik, ami a gyakorlatban több millió bányagép energiaigényét jelenti. Minél többen vesznek részt a rendszer működtetésében, annál nagyobb árammennyiségre van szükség, ugyanakkor annál biztonságosabb is a hálózat. A technológia egyedülállóságát tükrözi, hogy az ilyen módon megnövelt biztonság megdrágítja a hálózat megtámadásának költségét is.

 

És akkor most mennyire is zöld a Bitcoin bányászat?

A nagyobb energiafelhasználás nem jár automatikusan környezetkárosító hatással, mint ahogy az alacsonyabb sem feltétlenül környezetbarát megoldás. A kérdés ugyanis nem az, hogy mennyi energiát kell felhasználni a rendszer működtetéséhez és üzemeltetéséhez, hanem az, hogy milyen forrásból származik az energia és az milyen hatékonyan kerül felhasználásra. A bányász tevékenység fent részletezett jelentősége alapján ugyanakkor a következő összefüggést figyelhetjük meg. A bányászok egymással folyamatos versenyben vannak, ami közgazdasági értelemben akár tökéletes versenyt is jelenthet.

Ez alapján mindenki keresi a módját annak, hogy versenyelőnybe kerüljön a többiekkel szemben. Ennek alapvetően három módja van és ez vezet el bennünket a kedvező környezeti hatások kialakulásának irányába. A profit növelésének egyik módja, ha növekszik a Bitcoin árfolyama. Erre azonban nincs a bányászoknak hatása és nem jelent az egyes bányászoknak eltérő versenyelőnyt.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A másik megoldás hatékonyabb eszközök alkalmazása és fejlesztése. Ennek a részben a fizikai szab gátat, mivel napjainkban a fejlesztés lassulóban van. Egyre nehezebb, költségesebb és időben hosszabb a chipekben lévő tranzisztorok számának növelése és így lelassul a hatékonyabb eszközök fejlődési üteme is. Technikai értelemben az egyetlen megoldás a hatékonyabb hűtési megoldások alkalmazása, amellyel csökkenthető az eszközök áramfelhasználás. Mivel gyakori, hogy az adatközpontok hűtése a teljes energiaköltség 30-40 százalékát is elérheti, így jogos igény az áramfelhasználás ilyen formán történő csökkentésének igénye. Például északibb, hidegebb területekre költöztetéssel.

A versenyelőnnyel kapcsolatos harmadik lehetőség pedig olcsóbb energiaforrások feltárása és a rendszer erre alapuló működtetése. Itt jönnek képbe a környezetbarát, megújuló energiaforrások, mint a víz-, nap- vagy szélerőművek.

 

Megújuló energiával a Bitcoin bányászat gazdaságosság növeléséért

Az eddigiekből jól kirajzolódik, hogy az energiaköltség az, amin a bányászok a legtöbbet tudnak spórolni, ezért közép és hosszútávon mindenképpen arra vannak késztetve, hogy folyamatosan olcsóbb megoldásokat keressenek és azokkal üzemeljenek.

A Lazard befektetési bank éves riportja is alátámasztja, hogy a megújuló energia ipari méretekben alkalmazva a hagyományos energiaforrásokkal megegyező vagy olcsóbb energiaforrásnak tekinthetők. A környezetre gyakorolt hatásuk pedig lényegesen kedvezőbb. A bányászok tehát abban érdekeltek lesznek például napelemparkok létrehozásában, ami azontúl, hogy kedvező árú áramhoz juttatja őket, az esetlegesen megtermelt többletáram értékesítésén túl többletjövedelmet is generálhat náluk.

Megújuló energia Bitcoin I Cryptofalka Forrás: https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

A hagyományos megújuló energiaforrásokon kívül a bányászat hatékonnyá tehet olyan forrásokat is, amely egyébként elpazaroltak vagy kihasználatlanok. Ilyenek lehetnek az értelmetlenül ,,elégetett” gázkészletek, a végtelen sivatagi területek esetleg a tengeráramlásokban rejlő lehetőségek. Mindezek olyan, mindezidáig ki nem aknázott – illetve gazdaságosan ki nem aknázható területek -, amelyekkel kapcsolatos innovációs ötletek a bányászati tevékenység hasznából akár finanszírozhatók.

Például Jack Dorsey (twitter-alapító) cége a Square, megújuló energia beruházást indít, amely elősegíti a Bitcoin bányászat zöldebbé tételét

 

Összefoglalás

Az bizonyos, hogy egy újfajta pénzügyi és technológia forradalom kezdeti szakaszaiban járunk. Tény továbbá az is, hogy a Bitcoin bányászatnak komoly energiaszükséglete van. A kritikusok szerint felesleges és értelmetlen energia- és erőforráspazarlás mindaz, ami a technológia működtetéséhez szükséges. Ám azon túl, hogy a Bitcoin alapvetően megváltoztathatja a pénzrendszer működését a környezetbarát energiafelhasználást is serkentheti, népszerűsítheti, ami szoros összefüggésben áll az ehhez kapcsolódó technológia fejlesztések előmozdításával.

A témához kapcsolódóan további izgalmas részleteket a Bitcoin kisokos podcast műsorunkbóll tudhatsz meg:

Hallgasd meg a Bitcoin kisokos podcast műsorát Spotify segítségével ➡️ LINK

Hallgasd meg a Bitcoin kisokos podcast műsorát iTunes segítségével ➡️ LINK

[buzzsprout episode='8289251' player='true']

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.98% $66,841.21
Ethereum ETH 2.15% $3,634.29
BNB BNB 0.81% $611.74
Solana SOL 4.36% $151.48
XRP XRP -0.07% $0.4893
Dogecoin DOGE 0.98% $0.1377
Cardano ADA 0.92% $0.4174
Litecoin LTC 0.03% $79.1
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!