Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Elon Musk is védi a bitcoint a környezetvédelmi kritika ellen

Elon Musk is védi a bitcoint a környezetvédelmi kritika ellen

A bitcoin energiafelhasználása jelentős kritikát váltott ki az elmúlt hónapokban, azonban több ismert név is a kriptovaluta védelmére kelt.

 

Egyre nagyobb a figyelem a bitcoin energiafelhasználása körül

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett a bitcoint elsődlegesen környezetszennyező hatása miatt kritizáló hangok száma. Emellett az is kifejezetten népszerűvé vált, hogy egyes városok vagy országok, például Svédország energiafelhasználásához hasonlították a kriptovaluta igényeit.

De mi az igazság a bitcoin energiafelhasználása esetén? Valóban ennyire káros lenne vagy van alapja a bitcoin szoros kapcsolódásának a zöld energiához?

 

Mennyi energiát használ fel a bitcoin bányászat?

Rövid válasz: nagyon sokat, és ezt még a legnagyobb bitcoin apostolok sem tagadják. A bitcoin bányászata során elvégzett komplex matematikai számolások jelentős mennyiségű energiát igényelnek a 0-24-ben üzemelő bányászgépektől. Ez a University of Cambridge egyik kutatása szerint nagyjából évente 142 terrawattórányi energiát használ fel. Ez a mennyiség pedig valóban a top 30 energiafelhasználó „ország” közé helyezi a kriptovalutát – már persze akkor, ha a bitcoin valóban egy ország lenne.

OKEX_banner_Cryptofalka

A bitcoin környezetszennyező hatása azonban nem is igazán ekörül a kérdés körül forog. A valódi vita arról szól, hogy pontosan milyen energiát használnak fel a bányászat során. Becslések szerint jelenleg a bitcoinbányászat csaknem 75%-a Kínában történik, ahol mind fosszilis, mind megújuló energiaforrásokat is használnak ehhez. Annak meghatározása azonban, hogy milyen arányban használják melyiket, már sokkal nehezebb, hiszen a bányászok sok esetben szétszórva találhatók az országban (és a világon is), és a legtöbb esetben nem sok adatot közölnek a pontos energiafelhasználásukról.

A BBC-nek interjút adó bitcoin kritikus David Gerard a bitcoin fosszilis energiafelhasználásának dominanciáját egy viszonylag friss esettel jellemezte. A Xinjiang egyik szénbányájában történt baleset következtében a régióban jelentősen lelassult a kriptobányászat. Ez ráadásul pont akkor történt, amikor a bitcoin árfolyama is bezuhant – ezzel is mutatva, hogy a bányászat egy jelentős része fosszilis anyagokra támaszkodik az országban.

 

A bányászok érdeke is, hogy a lehető legolcsóbb megújuló energiaforrásokat vegyék igénybe

Mindezek ellenére az is biztos, hogy nem csak fosszilis anyagokat használnak fel a bányászathoz. Ennek pedig viszonylag kézenfekvő magyarázata van: maga a bányászat is azokat a bányászokat jutalmazza, akik a legolcsóbb energiát tudják felhasználni, hiszen így tudnak profitot termelni. Ez a legolcsóbb energia pedig a legtöbb esetben a megújuló energiaforrásokból keletkezik, főként nap- és vízenergia formájában.

Azonban a megújuló energiaforrások egyik nagy problémája a tárolás kérdése – és ez az, ahol Elon Musk és Jack Dorsey is úgy gondolja, hogy a bitcoin igazán ösztönözheti a tiszta energia felhasználását.

Elon Musk és Jack Dorsey is védi a bitcoint a környezetvédelemi kritika közepette

 

A Twitter és a Tesla CEO kiállt a bányászat mellett

Dorsey digitális fizetési szoláltató cége, a Square az ARK Invest vagyonkezelővel közösen adta ki április végén a „Bitcoin kulcsszerepe egy tiszta energiájú jövő kiépítésében” című fehérkönyvét. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a bányászok flexibilitásuk miatt egyedi energiafelhasználókként segíthetik a megújuló energiaforrások fejlesztését.

„Hisszük, hogy a bányászok összekapcsolása a megújuló energiákkal, illetve azok tárolási projektjeivel javítani fogja a befektetések hozamát, ezzel a nap- és szélenergia projekteket profitábilis helyzetbe mozdítva” – írták a frissen kiadott fehérkönyvben.

Ezzel kapcsolatban osztott meg egy bejegyzést Jack Dorsey Twitteren, miszerint a „bitcoin ösztönzi a megújuló energiaforrásokat”. Erre aztán Elon Musk is nyilvánosan helyeslését fejezte ki a közösségi oldalon.

Bitcoin energiafelhasználása elon musk jack dorsey I Cryptofalka

 

Összefoglalva

Bár a bitcoinbányászat energiafelhasználása valóban magas, fontos azt is megvizsgálni, hogy pontosan milyen energiaforrásokat használ fel. A bányászat általánosságban azokat jutalmazza, akik a lehető legolcsóbb energiához tudnak hozzáférni, ami a legtöbb esetben megújuló, főként víz- és napenergiát jelent. A bányászok előnye ráadásul, hogy a világ bármely pontján tudják végezni munkájukat, így újfajta megoldásokat kínálhatnak a megújuló energiatermelés tárolási problémáira is.

[buzzsprout episode='8289251' player='true']

Háttérkép forrása: https://www.ft.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -5.01% $67,298.22
Ethereum ETH -7.75% $3,260.82
BNB BNB -5.33% $591.65
Solana SOL -12.42% $152.72
XRP XRP -10.51% $0.5457
Dogecoin DOGE -13.06% $0.1724
Cardano ADA -13.25% $0.5085
Litecoin LTC -12.68% $85.77
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!