Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Miért jó a bitcoin bányászat a Földnek? (3. rész)

Miért jó a bitcoin bányászat a Földnek? (3. rész)

Az előző részben utánajártunk, milyen lehetőségeket tartogat a Föld számára a bitcoin bányászat rövidtávon. Nézzük meg ezt hosszútávon is!

 

A megújuló energiára átállás nehézségei

Bár sokaknak az a gondolat van a fejében, hogy az energiahálózatok tökéletesen illeszkednek a kereslet és a kínálat közé, sajnos ez egyáltalán nem így van. A valóságban a pazarlás, a túltermelés és az átviteli veszteség a norma a Földön.

Egy ideális világban minden energiatermelést megújuló energiaforrásokkal oldanánk meg, de ez nem ilyen egyszerű. A megújulók, például a turbinák vagy a napenergia - ellentétben a szénégetéssel vagy az atomerőművekkel - nem egyenletesen termelik az energiát, így ez csak súlyosbítaná a problémát. Ezáltal nemcsak a fogyasztói kereslet, hanem az energiatermelés is ingadozna, amelyet nem tudnánk kontrollálni.

bitcoin bányászat föld | Cryptofalka makeanapplike.com

 

Az egyik megoldás az lehetne, ha tömegesen túltermelnénk a különböző típusú megújuló energiákat, de ez nem lenne sem költséghatékony, sem eredményes hosszútávon. Talán megoldhatná a folyamatos ellátás problémáját, de mi lenne akkor, ha egyszerre sütne a nap és fújna a szél? Mit csinálnánk az energiafölösleggel? Mi lenne, ha óriási „akkumulátorokat” (vagy sok kisebbet) állítanánk elő, amelyeket stratégiai helyszíneken helyeznénk el szerte a világban kifejezetten abból a célból, hogy kiegyensúlyozzuk ezt a terhelést? Például egy szeles éjszakán, amikor az energiafogyasztás alacsonyabb, de a termelés magasabb, ezek az akkumulátorok elnyelnék a többletteljesítményt és biztosítanák a pazarlás elkerülését.

Sőt, akár túl is termelhetnénk, tudva, hogy a felesleges erő soha nem megy kárba. Idővel, ahogy a megújuló energiaforrások hálózata bővül, az akkumulátorok folyamatosan nyelnék el a többletenergiát, így az alapterhelés önmagában mindig elegendő lenne a fogyasztói igények kielégítésére. Ha azonban válság idején többletáramra lenne szükség, az elnyelés mértéke csökkenthető vagy teljesen leállítható lenne, lehetővé téve ezzel, hogy plusz energiával árasszuk el a hálózatot.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Hogyan segíthet a bitcoin bányászat?

Bár jelenleg még nem elérhető számunkra a fenti technológia, az emberiség történelmében először viszont rendelkezünk egy hasonlóan jó dologgal: a bitcoin bányászattal. A bitcoin bányászok nemcsak elhelyezkedésüket, hanem működésüket illetően is hihetetlenül rugalmasak. Mivel a bányászat egy bináris folyamat – vagy be van kapcsolva vagy nem - így például egy hirtelen áramkimaradás sem okozna problémát a művelet során. Ráadásul a közös bányászat révén a bányászok továbbra is megkapnák fizetségüket a munkáért, amit a bitcoin hálózatért végeznek az áramkimaradás pillanatáig, majd természetesen a visszakapcsolás után is.

Ha a hálózat alapterhelést kapna például nukleáris energiából (amelyet a CO2-kibocsátás alapján „zöldnek” is minősítenek), hatalmas mennyiségű változó energiát tudnánk előállítani, hiszen módunkban állna hatékonyan és gyorsan kiegyensúlyozni a terhelést. A legfontosabb pedig, hogy mindezt elméletileg teljesen megújuló energiával is meg lehetne valósítani. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ez a forgatókönyv egész egyszerűen nem lenne lehetséges a bitcoin bányászat nélkül.

Az áramszolgáltatók és hálózatok kezdik felismerni ennek az elképzelésnek a fontosságát, amint azt Brad Jones, a texasi Electric Reliability Council vezérigazgatója nemrégiben hangoztatta is:

https://www.youtube.com/watch?v=gKnRfDeFgr0

Viszont nemcsak Amerikában állnak így a dologhoz. Tavaly a svéd állami tulajdonú villamosenergia-vállalat, a Vattenfall megvédte a bitcoin bányászatot saját országa környezetvédelmi hivatalával szemben, mivel ugyanezt a következtetést vonta le a hatékony energiatermeléssel és -gazdálkodással kapcsolatban.

 

Összefoglalva

Összességében tehát levonható az a következtetés, hogy minél több bitcoin bányászat folyik egy adott elektromos hálózaton, annál több energiát biztosíthatunk megújuló energiaforrásokon keresztül. Ráadásul ez az energia általános fogyasztásra is szolgál, nemcsak a bitcoin bányászat számára, tehát, ha el akarjuk érni a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást, támogatnunk kell a bitcoin bányászatot ahelyett, hogy félnénk tőle. A bitcoin bányászat valóban segíthet a Földnek, ha nyitottak vagyunk rá.

Az átállás természetesen időbe telik, de most már legalább van egy matematikailag bizonyított ütemtervünk, amely előnyös lehet mind a bányászok, az áramtermelők, az energiafogyasztók, mind pedig a bitcoin felhasználók és a bolygónkon élők számára. Amikor pedig az ilyen nagyságrendű dolgok egymáshoz igazodnak és lendületet vesznek, egyszerűen megállíthatatlanná válnak.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.51% $64,447.77
Ethereum ETH -4.37% $3,394.94
BNB BNB -4.84% $577.97
Solana SOL -9.59% $131.78
XRP XRP -7.35% $0.4783
Dogecoin DOGE -10.61% $0.1191
Cardano ADA -10.98% $0.3694
Litecoin LTC -8.38% $71.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!