Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Norton Crypto – kriptobányagép a számítógépből

Norton Crypto – kriptobányagép a számítógépből

A kriptovaluta bányászat a valuták népszerűségének, ismertségének növekedésével és a bika piacra jellemző árfolyamemelkedés hatására sok kezdő bányászt is foglalkoztat. Ehhez a trendhez alkalmazkodnak a hardver gyártók és legújabban az ismert szoftvergyártó cég, a Norton is.

A Norton 360, az egyik legismertebb és legnépszerűbb vírusírtó és biztonsági szoftvercsomag a piacon. A szoftver a NortonLifeLock Inc. nevű cég terméke. Az identitáslopás elleni védelmet kínáló Lifelock nevű céget 2017-ben vette meg a Symantec, majd ez utóbbit nevezték át 2019-ben NortonLifeLock-ra. A Norton 360 elnevezésű termékük a nevéből is adódóan teljeskörű védelmet próbál nyújtani a különböző internetes fenyegetések ellen. Éppen ezért érezte sok felhasználó meghökkentőnek a Norton 360-ban közzétett új funkciót.

 

Norton Crypto

A NortonLifeLock a biztonsági szoftvercsomagba integrált bányász szolgáltatását már 2021 júliusa óta működteti. Bár a funkció nem titkolt, sőt a bevezetéskor beszámoltak róla a sajtóanyagban is, mégsem kapta fel rá nagyon senki a fejét. Egészen az idei év első hetéig, amíg egy amerikai újságíró felháborodásának nem adott hangot, mely szerint a Norton ,,Antivirus” titokban telepít fel és futtat egy kriptobányász programot.

Természetesen a NortonLifelock azonnal reagált a hírre és megerősítették azt, ami a honlapjukon is fellelhető. A bányász funkció önkéntes és a felhasználó beleegyezésével indul el. Ha véletlenül bekapcsolta valaki a Norton Crypto funkciót, akkor sincs gond, mert az NCrypt.exe fájl törlésével véglegesen meg lehet tőle szabadulni. Több fórumon találni azonban arra utaló jelet, amely szerint mégsem ennyire egyszerű megszabadulni a bányászati lehetőségtől.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

Norton felhasználó - ,,to mine or not to mine”

A Norton közösségi fórumait olvasgatva az lehet a benyomásunk, hogy egy ilyen komoly cég ritkán szokott ekkora marketinghibát elkövetni.  A felhasználók ugyanis igencsak megosztottak ebben a kérdésben. A funkcióval önmagában nem lenne gond, de sokan úgy érzik mintha a kedvelt és bizalmukkal kitüntetett Norton egy malwaret telepített volna a gépükre. Egy vírusirtó esetén a felhasználó oldaláról tanúsított bizalom alapvető érdek.

Norton Crypto | Cryptofalka Forrás: norton.com

 

Más biztonsági elemzők szerint eleve öngyilkosság a márka számára egy olyan funkció beépítése a szoftverbe, amely rejtett többletköltséget jelent a fogyasztó számára. A Norton Crypto ugyan a tétlen állapotot használja ki és a leírások szerint akkor végez műveletet. Ez azonban feltétlenül energiafelhasználással jár, ami akár a villanyszámlára is hatással lehet. Másrészt felmerülnek egyéb közvetlen költségek is. A cég ugyanis meghatározott egy 15%-os bányászati díjat is, amelyet nyilván levon a kitermelt összegből. Ezen felül felhívják a felhasználó figyelmét arra is, hogy a kritpovaluta utalásának is van egy tranzakciós költsége (gas fee). Ha figyelembe vesszük, hogy alapesetben a rendszer Ethereumot (ETH) bányászik, az ahhoz kapcsolódó gas fee, manapság igen magas lehet. Ha a bányászott ETH értéke meghaladja a gas fee összegét, akkor ugyan kiutalható, de kizárólag csak a Coinbasere. Itt természetesen az esetleges átváltások miatt további költségek merülhetnek fel.

 

Összegzés

Az, hogy az ötlet jövőbemutató talán nem vitás. Az is elképzelhető, hogy lesznek olyan főként fiatalabb felhasználók, akik ezen egyszerű megoldással ,,mártják bele lábujjukat” a kriptobányászat vizébe. Az átlag felhasználó szemszögéből nézve ugyanakkor ez egyelőre több nehézséget és komplikációt rejthet magában, mint tényleges hasznot. A technológia terjedése szempontjából viszont vitathatatlanul izgalmas irány. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.90% $67,477.6
Ethereum ETH -8.05% $3,253.74
BNB BNB -5.72% $589.23
Solana SOL -12.83% $153.17
XRP XRP -10.65% $0.5455
Dogecoin DOGE -13.21% $0.1723
Cardano ADA -13.54% $0.5081
Litecoin LTC -12.77% $85.86
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!