Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Örülhetnek a Bitcoin bányászok! 28%-ot csökkent a nehézségi szint

Örülhetnek a Bitcoin bányászok! 28%-ot csökkent a nehézségi szint

A Bitcoin bányászatát befolyásoló nehézségi tényező július 3-ára 28%-ot esett, miután a kínai kormány lecsapott a bányászokra az elmúlt hetekben.        

 

A BITCOIN BÁNYÁSZAT KAPACITÁSA ÉS NEHÉZSÉGE MANAPSÁG

A Bitcoin hálózat történelmének legnagyobb nehézségi korrekcióját láthattuk a legutóbbi bányászati nehézség beállásával. A nehézséget a blokklánc 2016 blokkonként beszabályozza, ami kb 2 hetet jelent. Ennyi időnként változik, az a szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi számítási kapacitás, tehát áram szükséges egy blokk kibányászásához. Ez a mechanizmus gondoskodik arról, hogy a bányászok által befektetett munka (hardver + áram) arányban álljon a kitermelt bitcoin mennyiségével. Az alábbi grafikonon látszik, hogy emeli a kód a nehézséget (piros) az aktuális aktív hashrátához (zöld) 2016 blokkonként.

bitcoin mining difficulty hash rate

A jelenlegi csökkenés egyértelműen a kínai szankcióknak az eredménye. Mint írtuk, a hálózat összes hashrátája, tehát a hálózatban validáló kapacitás mennyisége 17%-ot esett két hete. A hashráta azóta többet csökken mint növekszik, így az azt lekövető nehézség is drasztikusan alacsonyabb lesz a következő 2016 blokk alatt.

hash-rate 0704bitcoin difficulty 0704

A Bitcoin bányászat a kezdetektől egészen mostanáig Kínában koncentrálódott. Bárki bárhol a világon kiveheti a részét a blokkjutalmakból és a tranzakcióvalidálásból, mégis a bányász poolok nyomonkövetése egyértelműen a kínai vezetésű és telephelyű cégek túlnyomó többségét mutatja. A poolok függetlenek egymástól (remélhetőleg), de ha a többség egy kormány szabályozása mentén kénytelen működni, a Bitcoin zavaróan ki van téve egy külső tényezőnek.

Ebben az esetben a 198 EH/s hashráta esett le 89 EH/s-ig. A kínai bányászok most tömegesen települnek át Kazahsztánba, az USA-ba, és más helyekre. Vagy eladják a gépeiket külföldi, bővülni törekvő cégeknek. Mindenesetre amíg a kieső gépek nem találnak új otthonra, a kínán kívüli bányászok egyelőre jól járnak a csökkent nehézséggel.

 

MILYEN HATÁSSAL VAN MINDEZ A BITCOINRA?

"Minden más bányász, aki folytatja a tevékenységét nagyobb részt képvisel, így a napi blokkjutalom is nagyobb." Ben Gagnon, a torontói Bitfarms vezetője.

Peter Wall, a londoni Argo Mining CEO-ja elmondta, hogy amíg a nyugat próbálja betölteni a piaci űrt, amit a Kína hagyott, a bányászfarmok terjeszkednek.

"Az elüldözött kínai bányászok világszerte keresik a telephelyeket a gépeiknek. Észak-Amerikában például, mind a helyre mind az áramra nagy most a kereslet."

ryptocurrency-mining-pool

A kínai kormány intézkedései valószínűleg hozzájárultak a bitcoin árfolyamának feleződéséhez. A lecsökkent hashráta azt is jelenti, hogy most lényegesen kevesebb számítógép biztosítja a hálózatot és a tranzakciókat, mint múlt hónapban. 

 

ÉS MI VÁRHATÓ?

Összeségében azért a kialakult helyzet jó lesz a Bitcoinnak, mert a bányászat súlyának szétterülésével a globális hálózat kevésbé lesz kitéve egy (Kínai) kormánynak. A bányászok szerint a következő nehézség korrekció (kb. július 17.) nem lesz jelentős. 

"Habár látjuk, hogy Kínában folyamatosan állnak le a gépek, ami csökkenés lesz a következő hetekben, az relatív kevés. Az első áttelepült bányászok várhatóan felhozzák a továbbiakban kieső hashrátát, és még többet is. Kína már most majdnem teljesen offilne." mondta Ben Gagnon.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

Peter Wall szerint a kínai bányászok minékl hamarabb vissza akarnak állni normál üzembe. 

"Az új lokáció után kutató bányászok számára most az időzítés a legfontosabb. A hash csökkenése, és az ezt eredményező nehézségi mélypont nem fog örökké tartani."

Már csak az a kérdés, hogy mikor és hol fogják a kínai bányászfarmok újraindítani a gépeiket, mivel a kínai infrastruktúra nagyságrendje kínán kívül még nem létezett.

"A világ nem a kínaiak tempojával pörög." mondta Ben Gagnon

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.04% $65,571.02
Ethereum ETH -3.33% $3,447.66
BNB BNB -1.72% $594.14
Solana SOL -7.48% $136.32
XRP XRP 0.66% $0.4935
Dogecoin DOGE -9.06% $0.1221
Cardano ADA -7.53% $0.3799
Litecoin LTC -5.58% $73.42
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!