Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

Szerző: | nov 10, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az úgynevezett blokklánc technológiában van. De mi is ez és hogyan kapcsolódik a Bitcoinhoz? A cikk első részét itt éritek el: LINK

Röviden; a blokklánc (angolul: blockchain) adatblokkokból (block) álló digitális „lánc” (chain). A blokklánc megreformálja a világunkat, mondják a szakértők. Talán még jobban, mint anno az internet.

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni a Bitcoin bemutatónkat, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

 

Mi a blokklánc?

Blokkról blokkra növekszik, hasonlóan mint egy kockaépítős játék. Minden egyes blokkban ott vannak a tranzakciók adatai pl. annak értéke, az utalás időpontja stb. Ebből a szempontból sokan hasonlítják egy könyvelői rendszerhez. Érdekessége a blokkláncnak, hogy ezek az adatblokkok ott vannak egyidejűleg egy tucat számítógépen egyszerre, egy – az egész világra kiterjedő – decentrális hálózaton.  Az adott blokklánc minden egyes számítógépen, ugyanazzal a komplex információval rendelkezik. Egyetlen egy blokk megváltoztatása ebben a rendszerben nem lehetséges. Hiszen, mindegyik adatlánc egyszerre, mindegyik másikat is felügyeli. Így a manipulált lánc rögtön kizáródna. A többi viszont ugyanúgy dolgozik tovább. A blokklánc nem egy gépen, egy központban tároldóik, hanem sok-sok gépen szimultán, sőt az internet segítségével az adatokhoz bárki hozzá is férhet (transzparens).

Ellentétben a digitális információ másolásával, az adatokat itt a rendszer megosztja és folyamatosan összeegyezteti. Ezért mondjuk a Bitcoinra is, hogy transzparens, biztonságos és megváltoztathatatlan.

Érdekesség! A bitcoint blokkláncot 2008 óta folyamatosan és biztonságosan működik. A rendszert ezidáig senki sem tudta manipulálni.

Cryptofalka_blockchain_2  Forrás: https://cointelegraph.com

 

A blokklánc alkalmazási területei

Az első alkalmazási területe a blokkláncnak a kriptovaluták, ezek közül is a legismertebb a Bitcoin. De elméletileg a lehetőségek végtelenek. Vállalkozások tucatjai foglalkoznak a blokklánc potenciális felhasználási területeivel. A pénzügyi világ mellett, az energiaszektor és a logiszikai ágazat is egyre nagyobb érdeklődést mutat iránta.

Már most is vannak blokkláncok, amik az úgynevezett Smart Contract-okat (okos szerződések) „megkötését” is lehetővé teszik. Programok, amik feltételeket szabnak meg, úgy mint egy klasszikus szerződés. Például: minden alkalommal, amikor egy kamion a szállítmánnyal megérkezik a kereskedőhöz, a program leszkenneli a szállítmányt, majd a gyártónak (akár külföldre is) a rendszer rögtön átutalja a pénzt, teljesen automatikusan. 

Egy másik példa, ha egy hálózaton lévő autó leparkol, akkor a parkolási díj rögtöm átutalódik. Mivel ez teljesen automatikusan működik, a parkoló cetlik ellenőrzése (felszabadult munka) és kinyomtatása (környezetvédelem) feleslegessé válik.

Cryptofalka_blockchain

Forrás: https://cointelegraph.com

 

Mire is használható mindez?

  • Anoním, gyors és alacsony költségű nemzetközi fizetésre ( Bitcoin
  • Az egyik legígéretesebb felhasználási módja a blockchainnek az okosszerződések. Segítségükkel automatikusan köthetünk kereskedelmi tranzakciókat és szerződéseket, mégpedig direkt közvetítő nélkül ( Ethereum). 
  • A Blockchain meghamisíthatatlan jelleme lehetővé teszi azt a biztonságos könyvelésre, auditálásra, mivel drasztikusan csökkenti a hibázás lehetőségét és biztosítja a feljegyzések sértetlenségét. A már blokkokba foglalt bejegyzések meghamisíthatatlanok a blockchain jellegéből adódóan, azt utólag már a feljegyző tulajdonosok sem képesek módosítani. Ez igazán fontos lehet érzékeny információk, mint orvosi adatok, bűnügyi feljegyzések, publikus regisztrációk biztonságos tárolására. ( Factom )
  • A Blockchain megváltoztathatatlan főkönyve lehetővé teszi azt olyan feladatokra, mint az egyes árucikkek logisztikai nyomonkövetése azok életútjuk során. Pl hamisított termékek kiszűrése. ( Wabi ) 
  • Blockchain alapú peer-to-peer energia kereskedésre, mely lehetővé teszi a felhasználók számára a megtermelt többlet energiájukkal való privát és biztonságos kereskedést. ( POWR )
  • Marketingre ( BAT ) 
  • Biztonságos felhő alapú adattárolásra ( SC ) 
  • IoT – „Internet of Things” ( IOTA ) 

Szinte naponta több tucat startup, nagyvállalat ( Pl: Enterprise Ethereum Alliance, Coca Cola, Volvo, Facebook, Microsoft, Intel, JP Morgan, ING, Bosch ) és állam ( Oroszország-Kriptorubel, Venezuela-Petro ) áll elő saját blockchain technológiára épülő kriptovalutájukkal, így a felhasználási esetek száma szinte beláthatatlan.

Láthatjuk, egy újabb technológiai forradalom zajlik, éppen most. A Bitcoin ennek a technológiának az előfutára de tartsuk szem előtt, hogy a Bitcoin nem egyenlő a blokklánccal, mint ahogy az internet sem egyenlő az operációs rendszerekkel. A blokklánc fejlődése a Bitcoin ármozgásától független folyamat. Sőt, ez még annál is sokkal több.

Germán Péter

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.