Mennyi energiát igényel és mennyire pazarló a Bitcoin?

Szerző: | ápr 17, 2021 | Kriptovaluta

A Bitcoin hálózat működéséhez energiára van szükség, de nem mindegy az milyen forrásból származik. Vajon tényleg pazarló a Bitcoin?

A Bitcoin hálózat működéséhez energiára van szükség! Rengeteg energiára. Ellenérvként gyakran felhozzák a kételkedők, hogy a rendszer működtetéséhez áramra van szükség és ennek az áramnak az előállítása bizony nem feltétlenül környezetbarát módon történik. Igazak vajon ezek a feltételezések vagy a Bitcoin esetleg a legjobb dolog, ami a bolygónkkal történhet? Ennek jártunk most utána.

 

Bitcoin bányászat és energiafelhasználás

Először érdemes talán röviden áttekinteni, hogy miért is van szüksége a Bitcoinnak energiára. Mint azt korábbi cikkeinkben is bemutattuk, a Bitcoin hálózata a proof-of-work rendszer szerint működik. Ennek üzemeltetését bányászok végzik, ami a gyakorlatban több millió bányagép energiaigényét jelenti. Minél többen vesznek részt a rendszer működtetésében, annál nagyobb árammennyiségre van szükség, ugyanakkor annál biztonságosabb is a hálózat. A technológia egyedülállóságát tükrözi, hogy az ilyen módon megnövelt biztonság megdrágítja a hálózat megtámadásának költségét is.

 

És akkor most mennyire is zöld a Bitcoin bányászat?

A nagyobb energiafelhasználás nem jár automatikusan környezetkárosító hatással, mint ahogy az alacsonyabb sem feltétlenül környezetbarát megoldás. A kérdés ugyanis nem az, hogy mennyi energiát kell felhasználni a rendszer működtetéséhez és üzemeltetéséhez, hanem az, hogy milyen forrásból származik az energia és az milyen hatékonyan kerül felhasználásra. A bányász tevékenység fent részletezett jelentősége alapján ugyanakkor a következő összefüggést figyelhetjük meg. A bányászok egymással folyamatos versenyben vannak, ami közgazdasági értelemben akár tökéletes versenyt is jelenthet.

Ez alapján mindenki keresi a módját annak, hogy versenyelőnybe kerüljön a többiekkel szemben. Ennek alapvetően három módja van és ez vezet el bennünket a kedvező környezeti hatások kialakulásának irányába. A profit növelésének egyik módja, ha növekszik a Bitcoin árfolyama. Erre azonban nincs a bányászoknak hatása és nem jelent az egyes bányászoknak eltérő versenyelőnyt.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A másik megoldás hatékonyabb eszközök alkalmazása és fejlesztése. Ennek a részben a fizikai szab gátat, mivel napjainkban a fejlesztés lassulóban van. Egyre nehezebb, költségesebb és időben hosszabb a chipekben lévő tranzisztorok számának növelése és így lelassul a hatékonyabb eszközök fejlődési üteme is. Technikai értelemben az egyetlen megoldás a hatékonyabb hűtési megoldások alkalmazása, amellyel csökkenthető az eszközök áramfelhasználás. Mivel gyakori, hogy az adatközpontok hűtése a teljes energiaköltség 30-40 százalékát is elérheti, így jogos igény az áramfelhasználás ilyen formán történő csökkentésének igénye. Például északibb, hidegebb területekre költöztetéssel.

A versenyelőnnyel kapcsolatos harmadik lehetőség pedig olcsóbb energiaforrások feltárása és a rendszer erre alapuló működtetése. Itt jönnek képbe a környezetbarát, megújuló energiaforrások, mint a víz-, nap- vagy szélerőművek.

 

Megújuló energiával a Bitcoin bányászat gazdaságosság növeléséért

Az eddigiekből jól kirajzolódik, hogy az energiaköltség az, amin a bányászok a legtöbbet tudnak spórolni, ezért közép és hosszútávon mindenképpen arra vannak késztetve, hogy folyamatosan olcsóbb megoldásokat keressenek és azokkal üzemeljenek.

A Lazard befektetési bank éves riportja is alátámasztja, hogy a megújuló energia ipari méretekben alkalmazva a hagyományos energiaforrásokkal megegyező vagy olcsóbb energiaforrásnak tekinthetők. A környezetre gyakorolt hatásuk pedig lényegesen kedvezőbb. A bányászok tehát abban érdekeltek lesznek például napelemparkok létrehozásában, ami azontúl, hogy kedvező árú áramhoz juttatja őket, az esetlegesen megtermelt többletáram értékesítésén túl többletjövedelmet is generálhat náluk.

Megújuló energia Bitcoin I Cryptofalka

Forrás: https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

A hagyományos megújuló energiaforrásokon kívül a bányászat hatékonnyá tehet olyan forrásokat is, amely egyébként elpazaroltak vagy kihasználatlanok. Ilyenek lehetnek az értelmetlenül ,,elégetett” gázkészletek, a végtelen sivatagi területek esetleg a tengeráramlásokban rejlő lehetőségek. Mindezek olyan, mindezidáig ki nem aknázott – illetve gazdaságosan ki nem aknázható területek -, amelyekkel kapcsolatos innovációs ötletek a bányászati tevékenység hasznából akár finanszírozhatók.

Például Jack Dorsey (twitter-alapító) cége a Square, megújuló energia beruházást indít, amely elősegíti a Bitcoin bányászat zöldebbé tételét

 

Összefoglalás

Az bizonyos, hogy egy újfajta pénzügyi és technológia forradalom kezdeti szakaszaiban járunk. Tény továbbá az is, hogy a Bitcoin bányászatnak komoly energiaszükséglete van. A kritikusok szerint felesleges és értelmetlen energia- és erőforráspazarlás mindaz, ami a technológia működtetéséhez szükséges. Ám azon túl, hogy a Bitcoin alapvetően megváltoztathatja a pénzrendszer működését a környezetbarát energiafelhasználást is serkentheti, népszerűsítheti, ami szoros összefüggésben áll az ehhez kapcsolódó technológia fejlesztések előmozdításával.

A témához kapcsolódóan további izgalmas részleteket a Bitcoin kisokos podcast műsorunkbóll tudhatsz meg:

Hallgasd meg a Bitcoin kisokos podcast műsorát Spotify segítségével ➡️ LINK

Hallgasd meg a Bitcoin kisokos podcast műsorát iTunes segítségével ➡️ LINK

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

cryptofalka kriptovaluta csoport discord

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.