Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Fidelity és a Galaxy bejelentette a Bitcoin ETF-ek díjait

A Fidelity és a Galaxy bejelentette a Bitcoin ETF-ek díjait

A Fidelity 0,39%-ot, a Galaxy/Invesco pedig 0,59%-ot fog felszámolni a spot Bitcoin ETF-ek kezelési költségeként.

Spot Bitcoin ETF-ek kezelési költsége

Az elmúlt napokban két alapkezelő is bejelentette a lehetséges spot Bitcoin ETF-ek kezelési költségeit, amennyiben azok az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által jóváhagyásra kerülnek. A Fortune magazin cikke szerint a Fidelity Investment 0,39%-ot fog felszámolni a Wise Origin Bitcoin Trust ETF-e után, a Galaxy/Invesco pedig -az első hat hónapot követően- 0,59%-ot a BTCO elnevezésű tőzsdén kereskedett alapja után. 

A meghatalmazott résztvevők

A spot Bitcoin ETF-ek működési folyamatában a kibocsátókon túl részt vesznek ún. meghatalmazott résztvevők is, amelyek szintén megnevezésre kerültek a fent említett cikkben. A Fidelity, a WinsdomTree és a Valkyrie esetében ez a résztevevő a Jane Street Capital lesz.

A Jane Street Capital ezáltal jogosult lesz arbitrázst alkalmazni az ETF-ek és a Bitcoin aktuális árfolyamai között. A Valkyrie szintén meghatalmazott résztvevőként nevezte meg a Cantor Fitzgerald pénzügyi szolgáltató céget, amíg a Galaxy/Invesco és a BlackRock a Virtu-val valamint a JPMorgan-el fog együttműködni.

Ez utóbbi résztvevő azért is érdekes mert az ügyvezetője, Jamie Dimon a legutóbbi Szenátusi Bankbizottsági meghallgatáson kijelentette, hogy a „Bitcoin és a kripto valódi felhasználási területe a bűnözés, a drogkereskedelem, a pénzmosás és az adócsalás.” Hozzátette Dimon, ha ő rajta múlna be is tiltaná az egészet.

jamie.jpg

Az ETF modell

Az ETF-ek az ún. „készpénz” modellt fogják használni amely azt jelenti, hogy a meghatalmazott résztvevők nem közvetlenül vásárolnak Bitcoint, illetve nem ők helyezik azt az alapokba, hanem az általuk megvásárolni kívánt Bitcoin értékékének készpénz fedezetét letétbe helyezik, és az alap kezelői ebből az összegből vásárolják meg a Bitcoint. 

Gary_Gensler_Speaking_2023_i.webp

Az előzetes értesülések szerint a SEC is ezt a megoldást szorgalmazza arra hivatkozva, hogy nem fogja engedélyezni, hogy a brókerek, illetve a kereskedők Bitcoint kezeljenek.

Bitcoin ETF Európában

Miközben az Egyesült Államokban óriási a felhajtás a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása kapcsán, mi itt Európában már évek óta kereskedhetünk spot kripo ETF-ekkel. A két legnagyobb kriptoeszköz ETF-én kívül számos altcoin alap is van, amelyek legegyszerűbben a frankfurti XETRA értékpapírtőzsdéről érhetőek el.

A kibocsátók közt ott vannak a cikk első részében említett nagy alapkezelők: Invesco, Fidelity vagy akár a WisdomTree is. Sajnos az európai piacon a kezelési díjak magasabbak mint azt az Egyesült Állomban tervezik, jellemzően 0,75% és 2,5% közötti költséggel számolhatunk, amelynek azonban csak akkor van jelentősége ha hosszú távon tartjuk az adott eszközt. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.24% $64,753.78
Ethereum ETH -4.12% $3,418.37
BNB BNB -4.53% $580.77
Solana SOL -8.39% $133.97
XRP XRP -6.23% $0.482
Dogecoin DOGE -9.71% $0.1198
Cardano ADA -9.82% $0.3722
Litecoin LTC -7.80% $71.65
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!