Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
BlackRock Bitcoin ETF: kézenfekvő megoldás bankoknak

BlackRock Bitcoin ETF: kézenfekvő megoldás bankoknak

A Blackrock szerint az új spot Bitcoin ETF ellenálló lesz a piaci manipulációkkal szemben és könnyen elérhető lesz a bankok részére.

Bitcoin ETF-ek elutasítása

Az Egyesült Államokban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) már számos alkalommal utasított el spot Bitcoin ETF kérelmet. A legutóbbi a kritika a piaci manipuláció lehetőségére vonatkozott, amelyet a Blackrock az új ETF modell kidolgozásával igyekszik orvosolni.

Az ETF modell felülvizsgálata

Az új spot Bitcoin ETF modellt a Blackrock és a Nasdaq képviselői közösen mutatták be a SEC részére november 28-án, amely ha jóváhagyásra kerül óriási változást hozhat a Wall Street-i bankok számára, amelyek ezermilliárd dolláros mérlegfőösszeggel rendelkeznek.

Ezek a szigorúan szabályozott bankok jelenleg nem tarthatnak magában Bitcoint. Mindezen felül a BlackRock azt állítja, hogy az új ETF struktúra erősítené az befektetővédelmet, csökkentené a tranzakciós költségeket, és növelné a "egyszerűséget és harmonizációt" a szélesebb Bitcoin ETF ökoszisztéma területén.

Az új modell

Az új modellben nemcsak kripto eszköz alapján lehet majd új papírt kibocsájtani hanem készpénzzel is. Az "in-kind redemption" (magyarul: a tényleges eszközökkel történő kiváltás) modell egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi az engedélyezett résztvevők (AP-k) számára, hogy az alapból tényleges eszközöket (például részvényeket vagy más eszközöket) vegyenek fel vagy váltsanak ki, nem csak készpénzt.

Az AP-knak lehetőségük lesz tényleges Bitcoin eszközöket venniük vagy váltaniuk az ETF részvényeiért, és ezáltal részt venniük a Bitcoin piacán, anélkül, hogy közvetlenül tartanák a kripto eszközt a saját mérlegükben. A módosított modell szerint az AP-k készpénzt utalnának egy brókercégnek, amely átváltja azt Bitcoinná és ezt követően tárolná el azt a Blackrock a saját kripto letéti kezelőjénél. Mindezeken felül az új struktúra a kockázatot áthelyezi az AP-kről a market maker-ekre.

Januárban eldől végre az ETF-ek sorsa?

Összességében elmondható, hogy a Blackrock nagyon igyekszik megfelelni a SEC követelményeinek, illetve a piaci igényeknek. A Blackrock ETF kérelméről a végső döntést 2024. március 15-ig kell meghoznia a SEC-nek. A jóváhagyás azonban már hamarabb is, 2024. január 15-i közbenső döntési határidőig megtörténhet.

Az elemzők szerint a legvalószínűbb időpont valamikor a január 5-10-i közöti időszak. Ugyanezekkel a határidőkkel várja a döntést a Grayscale, a Bitwise, a VanEck, a WisdomTree, az Invesco Galaxy, a Fidelity és a Hashdex is, amelyek szintén spot Bitcoin ETF kérelmet adtak be. Ezeket a dátumokat érdemes figyelemmel kísérni hiszen óriási a várakozás. Azonban ekkora felhajtás mellett nagy a valószínűsége egy „buy the rumor sell the news” eseménynek is, amely óvatosságra int a piaccal kapcsolatosan. 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.73% $62,015.14
Ethereum ETH 1.66% $3,439.06
BNB BNB 0.87% $408.98
Solana SOL -3.72% $128.8
XRP XRP 5.79% $0.6237
Cardano ADA 10.08% $0.7374
Dogecoin DOGE 19.72% $0.1445
Litecoin LTC 5.56% $89.91
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!