Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A leggyakoribb bitcoin scamek és elkerülésük

A leggyakoribb bitcoin scamek és elkerülésük

A bitcoin scamek egyre gyakoribbá váltak a kriptovaluta terjedésével. Most mutatjuk, hogy az átverések ellen hogyan tudtok védekezni.

 

A leggyakoribb bitcoin scamek

Az új technológia mindig magával hozza a csalókat, akik ki akarják használni, hogy sokan még nem értenek az adott újdonságokhoz. Ez a kriptovaluták esetében sincs másképp, az online tér pedig kifejezetten sok lehetőséget biztosít ezeknek a scameknek. Mivel pedig a bitcoin azt is lehetővé teszi, hogy nem egy állam vagy központi hatalom, hanem kizárólag te kontrollálod az eszközeidet, felmerülő problémák esetén sem marad igazán sok lehetőségünk arra, hogy pénzünket valamilyen formában visszaszerezzük.

A legjobb, amit tehetünk, a védekezés. Ebben a cikkben erről olvashattok most.

A leggyakoribb bitcoin scamek és elkerülésük

 

Zsarolás

Nem csak a bitcoin átverések között elterjedt módszer a zsarolás alkalmazása, hiszen ez hosszú évszázadok óta használt csalási stratégia. A zsarolás részeként az elkövetők valamilyen érzékeny információ felfedésével fenyegetnek meg minket, hacsak nem fizetjük meg az általuk követelt összeget – jelen esetben természetesen egy bitcoin címre történő utalással.

Ez a szenzitív információ vagy létezik vagy nem; ezt a legtöbb esetben nem lesz lehetőségünk igazolni (hacsak nem nagyon egyértelműen látszik, hogy hamis az állítás). Ez esetben tehát tényleg a védekezés a legjobb támadás. Figyeljünk arra, hogy milyen oldalakat látogatunk meg, és mi a pontos URL cím. Válasszunk mindig új jelszavakat, bármikor regisztrálunk be egy új szolgáltatásra, és ezeket, ha lehet senkivel ne osszuk meg. Ahol elérhető például a két-faktoros azonosítás, ott szintén nagyon hasznos lehet, ha ezt igénybe vesszük a belépési adataink védelme érdekében.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Tessék, itt egy kis ajándék BTC!

Ajándék lónak ne nézd a fogát – de azért, ha valaki azt állítja, hogy kriptovalutát ad nekünk ajándékba, akkor álljunk meg egy pillanatra gondolkodni. A hamis „giveaway” ajánlatokat néha híres embernek álcázva próbálják eladni a közösségi média oldalakon, máskor pedig viral, felkapott posztok vagy valós projektek nagy bejelentései alatt kommentként hirdetik.

Átalában szimplán arra kérnek, hogy egy kisebb BTC összeget utalj egy megadott címre, majd, ha ezt megtetted, akkor ők egy ennél jóval nagyobbat küldenek neked vissza. Alternatív változatként használhatnak más kriptovalutákat is (pl. ETH vagy BNB), vagy akár még a privát kulcsaidat is kérhetik azért „cserébe”, hogy át tudják neked küldeni az ajándékot.

A védekezés ezen bitcoin scamek esetén viszonylag egyszerű: ezek az ajánlatok ugyanis kivétel nélkül átverések. Ha bármilyen ehhez hasonló ajánlatot látunk a közösségi média oldalak egyikén, azt messziről kerüljük el.

A leggyakoribb bitcoin scamek és elkerülésük

Copy-and-paste szoftverek

Ez már egy komplikáltabb scam a bitcoin átverések körében, hiszen feltételezi, hogy az elkövetők vírust tudnak telepíteni az eszközeinkre. Ezek a rosszindulatú szoftverek aztán a vágólapra másolt adatainkat tudják megváltoztatni a tudtunk nélkül. Ha például az egyik barátunknak BTC-t szeretnénk átutalni, a tárcacímet nagy eséllyel a vágólapra másolva illesztjük be a tranzakció adatai közé. Ezen a ponton azonban a copy-and-paste szoftver a címet megváltoztatja, hogy a támadók tárcájában landoljon a küldött összeg.

Itt a legjobb védekezés egy jó vírusírtó alkalmazása, illetve a gyanús emailek és az ismeretlen webhelyek elkerülése.

 

Ponzi, avagy a piramisjáték

Az egyik legrégebbi trükk az üzleti világban, de még ma is töretlen népszerűségnek örvend. A Ponzi-sémának alapvető gondolata, hogy egy projektbe beszállva akkor tudsz profithoz jutni, ha minél több embert szervezel be – ezzel építve a piramist magad alatt. A legtöbb esetben azonban a trükk ott van, hogy semmilyen termék vagy szolgáltatás nincs emögött a szerveződést mögött; vagy ha van is, az semmilyen értéket nem tud termelni. A jutalmadat az újonnan csatlakozók pénzéből finanszírozzák, egészen addig amíg ezek az új emberek el nem fogynak. Aztán az alapítók általában szépen le is lépnek a begyűjtött pénzek nagy részével.

És hogy lehet itt védekezni? Ne sajnáld az időt attól, hogy alaposan utánanézz minden projektnek, amibe be szeretnél fektetni. Legyen tiszta és átlátható az üzleti modell, és hogy hol termel értéket a projekt – ha ez nincs meg, akkor garantáltan találni fogsz egy ennél sokkal jobbat.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A bitcoin átverések vagy bitcoin scamek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogy új emberek szállnak be a kriptoszférába. A legjobb védekezés, ha körültekintőek vagyunk és vigyázunk adatainkra. Mindig válassz új jelszavakat, soha ne add ki a privát kulcsaidat, és ha egy ajánlat túl jól hangzik? Akkor jobb, ha ezt te most inkább kihagyod.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.95% $65,559.29
Ethereum ETH -3.26% $3,445.41
BNB BNB -1.81% $593.3
Solana SOL -7.76% $136.06
XRP XRP 0.47% $0.4912
Dogecoin DOGE -9.21% $0.1219
Cardano ADA -7.64% $0.3791
Litecoin LTC -5.61% $73.38
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!