Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

Egy friss kutatás szerint a Bitcoin hálózatának évi energiafelhasználása 114 TWh, míg a bankszektor évente csaknem 260 TWh-t fogyaszt.

 

A Galaxy Digital összehasonlította a bitcoin és a bankszektor energiafogyasztását

Az utóbbi hónapokban újra megerősödtek a Bitcoin hálózatát érő kritikák a mainstream és a közösségi médiában is. És hogy mi a legfőbb ellenvetése az embereknek? A környezetszennyező Bitcoin energiafelhasználása. Most azonban, úgy tűnik, hogy a Bitcoin korántsem a legkörnyezetszennyezőbb játékos a pénzügyi piacon – a bankszektor ugyanis több mint kétszeres energiaigénnyel rendelkezik a kriptovalutánál.

A kritikus hangok közepette Michael Novogratz kriptocége, a Galaxy Digital elvégezte saját kutatását a Bitcoin hálózatának energiafelhasználásával kapcsolatban. A kutatás az “On Bitcoin’s Energy Consumption: A Quantitative Approach to a Subjective Question”, azaz a „A Bitcoin energiafelhasználásáról: egy szubjektív kérdés kvantitatív megközelítése” címet viseli, és egy nyilvános hozzáférést biztosít mindenkinek a felhasznált módszerekhez és számolásokhoz.

 

A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

Az eredmények szerint a Bitcoin évente jelenleg 113,89 TWh energiát igényel a hálózat működtetéséhez. Ebbe beletartozik a bányászok által felhasznált energia, a poolok energiaigénye, illetve a node-ok fenntartásához szükséges áram mennyisége is.

Az igazán érdekes eredményeket azonban akkor láthatjuk, amikor a kapott számokat a pénzügyi szektor egyéb szereplőivel hasonlítjuk össze. A teljes bankszektor több mint 260 TWh energiát igényel évente, míg az aranyipar is majdnem eléri a 250 TWh-t. A bankszektor esetén az ATM-ek, a bankfiókok és a bankkártyák fenntartásához szükséges energiaigény eltörpül a bankok adatközpontjainak szükségletéhez képest, mely önmagában csaknem 240 TWh-t használ fel évente.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Nehéz pontosan felmérni a bankok és az aranyipar fogyasztását

A kutatásban azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy míg a Bitcoin hálózatának energiaigénye viszonylag egyszerűen mérhető olyan indexek segítségével, mint a Cambridge Bitcoin áramfelhasználási indexe, addig ugyanez az adat a bankok esetében nem áll rendelkezésünkre. A bankszektor ráadásul nagyon szerteágazó, energiaigényének felméréséhez pedig hozzátartoznak a bankfiókok egyéni energiafelhasználástól kezdve a kártyahasználat áramszükséglete is.

Az aranyipar energiafelhasználásának megbecslése szintén problémásnak bizonyult, hiszen itt sincsenek pontosan mért és nyilvános elérhető adatok. A Galaxy Digital főként a Világ Arany Tanács (World Gold Council) által összeállított „Az arany és a klímaváltozás: jelen és jövőbeli hatások” című jelentésre támaszkodott, mely az aranyipar üvegházhatású gázkibocsátásával foglalkozik. A Galaxy azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatás „lehetséges, hogy kulcsfontosságú tényezőket hagyott ki”, mint például az aranybányákban használt abroncsok előállításának és cseréjének energiaigénye.

A bankszektor kétszer annyi energiát használ, mint a Bitcoin

 

Már Elon Musk is a környezetszennyező Bitcoin ellen fordult

A Galaxy Digital kutatása nem is érkezhetett volna aktuálisabb időben. A bitcoin (majd ezt követve nagyjából az összes kriptovaluta) árfolyama éppen azt követően zuhant be ugyanis, hogy Elon Musk bejelentette, a Tesla a továbbiakban nem fog bitcoint elfogadni az autókért cserébe fizetésként. És hogy miért? Természetesen a bitcoin környezetszennyező hatása miatt.

A kriptoközösség nem meglepő módon egyáltalán nem fogadta kitörő lelkesedéssel Musk bejelentését. Sokak szerint kifejezetten kétszínű Musktól, hogy miközben az űrturizmus kiépítésén dolgozik a SpaceX-szel (egyáltalán nem fenntartható energiaforrásokat igénybe véve), a Bitcoin hálózatát hívja környezetszennyezőnek.

A kriptopiac értéke csaknem 500 milliárd dollárt vesztett Musk bejelentését követően, az árfolyam pedig február óta először esett 43 ezer dollár alá.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A Galaxy Digital legfrissebb kutatása szerint a bankszektor és az aranyipar is csaknem kétszer annyi energiát használ fel, mint a Bitcoin hálózata évente. Mindezek ellenére a médiában egyre erősödnek a bitcoint magas energiafelhasználása miatt kritizáló hangok, melyeket csak erősített Elon Musk bejelentése, miszerint a környezetszennyező hatása miatt többé nem fogadnak el BTC-t a Tesla autók megvásárlása során.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.07% $60,757.34
Ethereum ETH -2.51% $2,980
BNB BNB -1.65% $527.23
Solana SOL -1.91% $131.01
XRP XRP -1.46% $0.4891
Dogecoin DOGE -3.99% $0.1481
Cardano ADA -3.19% $0.4402
Litecoin LTC -1.02% $78.53
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!