Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin crash, vagy Bitcoin korrekció: mi a különbség?

Bitcoin crash, vagy Bitcoin korrekció: mi a különbség?

Amikor a Bitcoin ára csökkenni kezd, akkor gyakran olvashatjuk, hogy az árfolyam összeomlása (crash) és az árfolyam korrekciója (correction) egymással rokonértelmű kifejezésként jelenik meg. Ennek ellenére a két kifejezés nem azonos! Te tudod a különbséget?

 

Bitcoin crash

Hagyományos pénzügyi értelmezés esetén akkor beszélhetünk összeomlásról, ha egy nap alatt több, mint 10 %-os árcsökkenés tapasztalható. A kriptovaluták kapitalizációja jóval kisebb, mint mondjuk az arany vagy a részvény piacoké, így a volatilitás is jóval magasabb. A Bitcoin és kriptovaluták piacán gyakran látunk 10% feletti napi mozgásokat, ezért ezt az értéket inkább a 20-30%-os tartományba tennénk.

Ezt a hatást erősíti, a csökkenés következtében kialakuló pánik. Ennek hatására a befektetők a jövőbeni újabb eséstől félve tömegesen adnak el. A kriptovaluták tekintetében magas volatilitással kell számolni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kezdő befektetők keze könnyen megremeg egy ilyen esésnél.  A tömeges eladás más tényezőkkel együtt már könnyen elindíthat egy úgynevezett hógolyó effektust.

Számos technikai tényező tud drámai hatást gyakorolni a Bitcoin árfolyamára. Visszatekintve mégis azt figyelhetjük meg, hogy a legnagyobb összeomlások katalizátorai olyan (makrogazdasági) események voltak: mint például nagyvállalatok bejelentései, vagy hirtelen változás a nemzetközi szabályozás illetve a politika terén. Ez mellett a túlfűtött hangulat közepette nyitott felelőtlen tőkeáttételes pozíciók esetleges likvidálásai is katalizátorai tudnak lenni egy hasonló zuhanásnak.

Bitcoin crash, vagy korrekció: mi a különbség? | Cryptofalka Bitcoin crash, vagy korrekció: mi a különbség? | Cryptofalka

 

Ilyen egy igazi Bitcoin crash

A BTC tekintetében a valaha rögzített legnagyobb összeomlás 2013. április 10-én történt. Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok Pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó szerve (Financial Crimes Enforcement Network) leállította a Bitfloor-on történő kereskedést. Majd nem sokkal ezután közzé tette, hogy minden kriptotőzsdének regisztrálni kell az ott folyó tevékenységet, valamint információt kell szolgáltatnia az ügyfeleiről is. A piac rosszul reagált erre a hírre és a Bitcoin ára a Bistamp adatai szerint 24 óra alatt 73,1%-kal zuhant. A 259,34 dolláros magasságról egészen 70 dolláros mélypontra juttatta a Bitcoint.

Szintén említésre érdemes még a hírhedt „fekete csütörtök”, ami nagyságát tekintve a második helyre kerül ezen a listán. Ekkor ugyanis 2020. március 12-én az árak 40% -kal, 7969,90 dollárról 4776,59 dollárra csökkentek, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírust globális járványnak nyilvánította.

Bitcoin crash Bitcoin crash, vagy korrekció: mi a különbség? | Cryptofalka

 

Ilyen egy Bitcoin korrekció

A korrekciót fokozatos csökkenés jellemzi, ebben az esetben az árak több mint 10%-ot esnek, de ezt több nap alatt teszik, rendszerint hosszú emelkedő trendek közepette. Ez általában azt jelzi, hogy a (bikás) bullish kereskedők kimerültek, és időre van szükségük a konszolidációhoz és helyreállításhoz.

A kimerülés akkor következik be, amikor a vásárlók többsége megvásárolta az általa kitűzött mennyiségű eszközt. Ezzel párhuzamosan már nincsenek új vevők, akik támogatnák az emelkedő trendet. Ha az eladási megbízások továbbra is felhalmozódnak anélkül, hogy bárki a másik oldalon megvenné őket, akkor az árak csökkenni kezdenek. Erre talán legjobb példa a 2017-es bika piacon tapasztalt 30-40%-os rövid csökkenő szakaszok lehetnek.

Bitcoin árfolyam mozgása 2017 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam mozgása 2017

A korrekciókat kisebb események is befolyásolhatják, de általában olyan technikai tényezők gyakorolják rájuk a legnagyobb hatást, mint a vevők erős ellenállási szintekbe ütközése, a kereskedési volumen kimerülése. Valamint a Bitcoin árfolyama és a lendületét mérő mutatók, például a Relative Strength Index szélsőségesen túlvett értékei (RSI).

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Magas volatilitás

A Bitcoin rendkívül volatilisnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy ára más eszközökhöz képest viszonylag rövid idő alatt tud jelentősen változni. Emiatt sok hagyományos pénzügyi befektető, mint például Warren Buffett és Carl Icahn, rendkívül kockázatos befektetésnek tartja.

A cikk megírásának pillanatában rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint a Bitcoin egyéves volatilitása 40,1%-on áll. Ez a szám lényegesen magasabb, mint a következő legingadozóbb eszközök és eszközosztályok, amelyek az olaj, az amerikai részvények és az amerikai ingatlanok (15,8%, 8,54%, 7,78%)  Forrás: https://charts.woobull.com/bitcoin-volatility-vs-other-assets/

Ennek a magas volatilitásnak van számos előnye és hátránya. Ez érzékelhető a bikapiacon, ahol az árak drámai módon emelkedhetnek. Érdemes azonban számolni azzal is, hogy ez a nagyfokú volatilitás nem csak a növekedésnél, de a csökkenésnél is ugyan olyan erősen érezteti a hatását.

Annak ismerete, hogy mi a csökkenő trend, mi a korrekció, illetve mi az összeomlás, segíthet jobban megérteni a piacot. Továbbá segíthet megérteni, hogy a Bitcoinnal kereskedők, hogyan reagálnak bizonyos alapvető külső tényezőkre. Bizonyos esetekben egy összeomlás előrevetítheti a medvepiac érkezését és az elhúzódó csökkenő trend lépcsőzetes időszakát. Míg a korrekció gyakran annak a jele, hogy egy egészséges emelkedés a támogatási szintre áll vissza, mielőtt a korábbi magas szintet újra tesztelné.

Tehát legközelebb, amikor azt látod a grafikonon, hogy a piac nagy része vörösbe borul, jó eséllyel meg fogod tudni mondani, hogy korrekció zajlik-e vagy összeomlás, és hogy a piac rövid idő múlva talpra áll-e vagy nem egy hirtelen bejelentés után.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.02% $60,967.43
Ethereum ETH -0.07% $3,369.68
BNB BNB 0.65% $570.59
Solana SOL 8.65% $135.45
XRP XRP 1.00% $0.476
Dogecoin DOGE 3.16% $0.1224
Cardano ADA 4.13% $0.3874
Litecoin LTC -0.33% $70.47
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!