Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mennyire kell tartani egy Bitcoin medve piac beköszöntétől?

Mennyire kell tartani egy Bitcoin medve piac beköszöntétől?

15% mínuszban van a Bitcoin ára az elmúlt hetekben, korrekciót vagy potenciális trendfordulót és egy medve piac előszelét jelezheti ez?

 

Már "csak" 52 000 dollár egy Bitcoin ára

Közel 2 hét alatt durván 15% csökkenést szenvedett el a Bitcoin ára! Míg március 14-én még 61 000 dollárt, március 25-én már "csak" 52 000 dolláron forog a vezető kriptovaluta árfolyama. Viszonylag drasztikus és meghatározó csökkenésnek tűnik a mostani mozgás, de mennyire is célszerű elkezdeni aggódni a visszahúzódás láttán? Emelkedő trenden belüli korrekciót vagy egy potenciális trendfordítót és akár egy Bitcoin medve piac beköszöntét jelezheti a mostani mozgás? Erre a kérdésekre próbálunk válaszokat találni a mai elemzésünkben.

Bitcoin árfolyam csökkenés 20210325 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam 20210325

A fenti ábrán a Bitcoin rövid távú trendjét láthatjátok 4 órás nézeten, ahol az elmúlt hetek mozgásait lehet szemügyre venni. A hét elején osztottunk meg veletek a social oldalainkon egy szimmetrikus háromszöget, amelyből lefele tört ki a Bitcoin árfolyama. Ennek a bika alakzatnak "az elbukása" intő figyelmeztetés volt, hogy valószínűleg gyengébb a mostani rövid távú trendünk, mint várnánk. Általában egy ilyen elbukott próbálkozást negatív jelnek szoktunk tekinteni, ami után rövid távon még további csökkenés várható. Vagyis a jelenlegi hangulat picit negatív a Bitcoinnál, de mennyire van ez kihatással az eddigi Bitcoin bika piacára és a hosszú távú kilátásokra?

 

Fontos tisztában lenni azzal mit mutat számunkra a grafikon

Nagyon fontos az, hogy jól válasszuk meg, hogy milyen trendet és milyen árfolyam nézetet vizsgálunk a rövid távú kereskedésünk vagy a hosszú távú befektetésünk során. Ez persze főként attól függ, hogy mik is a céljaink. Mondjuk 3-5 év múlva szeretnénk profitot realizálni, vagy day traderek vagyunk és napon belüli ide-oda váltogatással szeretnénk extra profitokat termelni.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Sokan vannak, akik "hosszabb távra terveznek" mégis a napokon belüli árfolyam mozgásokkal és a day tradereknek való 15 perces nézetekkel foglalkoznak. Holott 3-4 év múlva szeretnének csak profitot realizálni, ehelyett mégis a rövid távú mozgásokkal foglalkoznak, legtöbbször teljesen feleslegesen. A legtöbb kezdő általában azt szokta elrontani, hogy túlságosan beleközelít a grafikonba és csak az elmúlt 1-2 nap mozgását vizsgálja. Ezzel figyelmen kívül hagyva a hosszú távú mozgásokat és trendeket, pontosan azokat a jellemzőket, amik sokkal fontosabb mutatók, mint az 1-2 napon vagy heten belüli mozgások. Főleg azok számára, akik nem ma vagy holnap, hanem akár évek múlva szeretnének profitot realizálni.

Hoztam nektek egy rövid példát, hogy kicsit érthetőbb legyen ez. ⤵️

A lenti ábránkon ugyanúgy a Bitcoin árfolyamát láthatjátok dollárban kifejezve. Annyi a különbség, hogy a bal oldali ábrán egy 5 perces nézetet, vagyis az elmúlt napok mozgását és az árfolyam csökkenését, míg a jobb oldali képen egy heti nézetet és az elmúlt hónapok bika piacát láthatjátok. Persze a jobb oldali ábra is tartalmazza az elmúlt napok csökkenését, viszont azon a nézeten az utolsó 2 darab piros gyertya jelöli a mostani korrekciónkat.

BTCUSD árfolyam nézetek Bitcoin árfolyam 5 perces és heti nézeten

A bal oldali rövid távú trend általában a tapasztaltabb day traderek számára lehet érdekes, akik több éve kereskednek és az aktív váltásokkal valóban tudnak profitokat termelni. De ez általában a kereskedők 10-20%-ára igaz csupán. Általánosságban elmondható, hogy a szaktudás nélküli kezdők általában csak veszteséget termelnek a hangulatból való ide-oda váltogatásokkal. Ezért azt szoktuk mondani, hogy számukra sokkal fontosabb az, hogy milyen is a hosszú távú piacnak a trendje. Ugyanis ha ez emelkedő trend akkor nem sok dolguk van csak jó időpontban kell beszállni majd utazni a trenddel amíg tudnak akár hónapokon vagy éveken át.

[box type="bio"] A befektetők 80%-ának teljesen felesleges a rövid távú nézetek és trendek vizsgálata, ugyanis ha nem rendelkeznek szaktudással általában csak veszteséget termelnek az aktív váltásokkal. Számukra sokkal fontosabb a hosszabb távú trendek vizsgálata. Célszerű egészen addig utazniuk a macro trenddel amíg nem látható már egyértelmű váltás a bika piacból Bitcoin medve piacba.[/box]

 

Trenden belüli korrekciót vagy a Bitcoin medve piac előszelét láthatjuk?

Egyelőre teljesen nyugodtan kijelenthető, hogy szó sincs még potenciális trendfordulásról és esetlegesen medve piacról. Közel 1 év alatt durván 1500%-ot emelkedett a Bitcoin ára, majd jött most egy 15%-os csökkenés. Szerintem ebben a viszonyításban érezhető, hogy ez a mostani mozgás gyakorlatilag még csak "zajnak" fogható fel a nagy macro nézetünkön belül. Ahogyan azt amúgy a fenti heti nézet is jól mutatja. Hogy gyakorlatilag mennyire is elenyésző egyelőre a mostani rövid távú csökkenésünk a teljes képhez képest.

Márpedig azzal fontos tisztában lenni, hogy semmilyen tőzsdei emelkedés nem lineárisan, hanem lépcsőzetesen történik. Az emelkedő trenden belüli korrekciók természetes és szükséges részei az árfolyam emelkedéseknek. Ha szeretnél többet olvasni a bika piacok tulajdonságairól, arról itt írtunk korábban.

Árfolyam trendek, ciklusok I Cryptofalka

A Bitcoin árfolyamának napi nézete (1 gyertya=1 nap) azt gondolom, hogy a legtöbb befektető számára egy ideális képet ad, ugyanis láthatóak rajta az elmúlt napok eseményei, de az előző hónapok mozgásai is. Vagyis ez az a nézet, ahol az emberek 80%-ának azt a kérdést kell feltennie, hogy:

  1. Milyen a jelenlegi trendünk? - Egyértelműen emelkedő trend, mind a csúcsok mind az aljak emelkednek. A hosszú távú trendünkre becslést adó Ichimoku felhő is bőven bullish tartományban van.
  2. Van-e változás a trendben? - Egyelőre nincs változás a hosszú távú trendünkben, az továbbra is emelkedő trend
  3. Mikor és hol tekintenénk megtörtnek az eddigi trendünket? - Ha letörne a kékkel jelölt emelkedő trendvonalunk, illetve ha ezzel elbuknánk a felhő támaszát egyértelműen azt mondhatnánk, hogy változás van a trendünk jellegében. Ez pedig akár jelenthetne egy emelkedő trendből csökkenő trendbe való fordulópontot. Csak, hogy dollárosítsuk a dolgot, ha a mai napon visszaesne az árfolyam akár 44 000 dollárra, még akkor is éppen csak a trendvonal és a felhő támaszánál lennénk.

Bitcoin árfolyam napi nézeten 20210325 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam napi nézeten 20210325

Vagyis a jelenleginél sokkal durvább esésre lenne szükség ahhoz, hogy akár a medve piac és a régebbi 20-30 ezer dolláros tartományok gondolata is megforduljon bárkinek is a fejében. Márpedig amíg a stratégiai támaszok még itt vannak, kár hitelbe aggódni. Egy potenciális emelkedő trend és felhő letesztelése véleményem szerint inkább áldást és potenciális olcsó beszálló lehetőségét adhatja inkább.

 

Mit mutatnak a fundamentumok?

Talán nem meglepő ha ezek után azt mondjuk, hogy a Bitcoin fundamentumai talán erősebbek jelenleg, mint valaha. Túl vagyunk a tavalyi blokkfelezésen, aminek hatására szűkebb Bitcoin készlet szabadul fel és áll rendelkezésére a befektetőknek. Ez mellett pedig a lakossági kisbefektetők mellett olyan nagybefektetők jelentek meg, mint a Grayscale, PayPal, Microstrategy vagy akár a Tesla. A kínálat szűkülése, illetve a kereslet növekedése pedig csak is az árfolyam emelkedésében tudott megmutatkozni, ennek hatását láthattuk az elmúlt hónapok során a Bitcoin árfolyamában. Egyelőre nem látszik semmi olyan intő jel, ami az előzőleg felvázolt kereslet-kínálati viszonyokat negatívan tudná befolyásolni a közeljövőben.

Ha megnézzük az aktív Bitcoin tárcák számát, akkor azt láthatjuk, hogy az árfolyam emelkedés mellé nagyon szépen társuló emelkedő Bitcoin tárca szám társul és az már meghaladta a 2017-es adatokat is. Vagyis tényleg egyre mainstreamebb a Bitcoin és egyre többen használják azt aktívan.

Aktív Bitcoin tárcák száma és Bitcoin árfolyama I Cryptofalka Aktív Bitcoin tárcák száma és Bitcoin árfolyama

 

[box type="bio"] Sem a Bitcoin árfolyama, sem a fundamentumok alapján szó sincs potenciális medve piacról és trendfordítóról egyelőre. A hosszú távú trendünk továbbra is szép emelkedő trend, ahol hatalmas törés kellene, hogy ez megváltozzon és tényleg negatívba forduljon az ábránk. Ez mellett a fundamentumok is pozitív képet festenek, így szerintem aggodalomra nem, maximum türelemre van csak szükség jelenleg.[/box]

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.61% $66,593.74
Ethereum ETH 1.51% $3,618.1
BNB BNB 0.36% $609.82
Solana SOL 3.66% $150.69
XRP XRP -0.17% $0.488
Dogecoin DOGE 0.34% $0.137
Cardano ADA 0.50% $0.4157
Litecoin LTC -0.22% $78.9
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!