Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin korrekció, amikor a gazdagok még gazdagabbak lesznek

Bitcoin korrekció, amikor a gazdagok még gazdagabbak lesznek

Egy hete volt utoljára ilyen alacsonyan egy Bitcoin ára. Vicces leírni, de mégis miért veszíti el a fejét a legtöbb ember egy korrekciónál? Csak, hogy meglegyen a kontextus: 1400% emelkedés utáni 13%-os csökkenésről beszélünk. :)

 

Az 58000$-os csúcs és a korrekció után már "csak" 50000$ egy Bitcoin ára 

Erősen kezdte 2021-et a Bitcoin, ugyanis január elsején még 29 000 dollárt, a mostani hétvégén pedig 58 000 dollárt ért egyetlen Bitcoin. Vagyis egy laza 100%-os emelkedést tudott maga mögött  a BTC kevesebb, mint 2 hónap alatt. A héten viszont megérkezett egy újabb Bitcoin korrekció és az 58000 dolláros csúcsról lefelé vette az irányt a Bitcoin ára. Jelenleg éppen 50 000 dollár körül forog egy Bitcoin. Ez eddig jelenleg 13% csökkenést jelent.

Bitcoin árfolyam korrekció I Cryptofalka Bitcoin árfolyam korrekció

Számomra egészen hihetetlen az, hogy konkrétan a jelenlegi szintek még a múlt heti csúcsok voltak és, hogy január 1-től számítva is +70%-ban van a Bitcoin idei hozama, még a korrekció után is. Vagyis minden napra jutott legalább 2%-nyi emelkedés, amire más hagyományos befektetéseknél általában pontosan egy évet kell várni. Ennek ellenére a legtöbb laikus befektető ilyenkor fejvesztve menekül és pánik hangulatban van. Talán ilyenkor jönnek rá az emberek, hogy tőzsdéről beszélünk, ahova azért elkellhet némi szaktudás és szakismeret is.

Ha szeretnéd élőben követni a Bitcoin, Ethereum és a többi kriptovaluta árfolyamát, azt itt megteheted! 
Az árfolyamok mellé pedig hasznos információkat, összefoglalókat is találsz a coinokról 

 

 

A Bitcoin korrekció pszichológiája

A legtöbb befektető tudja, hogy a Bitcoin egy nagy volatilitással rendelkező eszköz, ahol általában hosszú távra (értsd évek) célszerű tervezni. Ennek ellenére mégis minden ember napi szinten ellenőrzi az aktuális árfolyamot és szeretne megbizonyosodni arról, hogy biztosan jó lóra tett-e. Általában azért, mert a kimaradástól való félelem hangulat következtében erőteljesen túlvállalják magukat pont azokon a szinteken, ahol éppen nagyon nem kellene. Hosszú távra terveznek, de mégis rövid távra tekintve bújják az árakat. A tőzsdét alapvetően két dolog hajtja csak, ez pedig a mohóság és a félelem.

A laikus befektetők általában nagyon jó kontraindikátorként tudnak viselkedni, vagyis pont akkor vesznek, amikor eladni kellene és pont akkor adnak el, amikor vásárolni lenne logikus. Ezt pedig a tapasztalt nagybefektetők általában kegyetlenül kihasználják és szívesen átvállalják olcsóbb szinteken a kis halak olcsó coinjait. Ezzel pedig a bálnák (hatalmas befektetők) még nagyobbra nőnek. Általában pontosan a Bitcoin korrekció az az időszak, ahol a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Célszerű összehasonlítani az előző Bitcoin grafikont ezzel a heti nézetes ábrával. Ugyanúgy a Bitcoin árfolyamát ábrázoltuk dollár ellenében, viszont az idő tengelyen 15 perces nézet helyett heti nézetet adtunk meg. Egy gyertya 1 hét mozgását foglalja magába. Ugyanazt a tőzsdei párt ábrázoltuk, mégis teljesen más képet fest.

Szinte elenyészőnek és lényegtelennek tűnik rajta az utolsó piros gyertya mérete, pedig ez az a Bitcoin korrekció, amiről ma mindenki beszél.

Bitcoin árfolyam 20210223 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam 20210223

Akik itt voltak velünk 2017-ben is bizonyára emlékeznek az akkori, a jelenleginél sokkal nagyobb korrekciókra. A kriptovaluták és a Bitcoin legutóbbi bika piaca 2016 és 2017 között volt. Ekkor a Bitcoin árfolyama 350 dollártól egészen 19 000 dollárig szárnyalt. Viszont nagyon fontos, hogy ennél a bika piacnál is rengeteg korrekciós, köztes csökkenő trendeket láthattunk.

Például 2017.09.01-én még 4900 dollárt, míg 2017.09.14-én már csak 3000 dollárt ért egyetlen Bitcoin. A 2017-es évben 5 darab hasonló mértékű zuhanást láthattunk, ahol a legtöbb befektető könnyen megégethette magát.

Amit fontos tudatosítania a kezdőnek szerintem az, hogy nem a pillanatnyi árfolyam az, ami számít, hanem maga a trendünk jellege. Vagyis az, hogy ténylegesen hosszú távra tekintve merre is tart az árfolyam. Egyszer a jövőben ismét el fog jönni az a bizonyos pont, ahol ténylegesen megfordul az emelkedő trend és újra medve piac köszönt majd be. Az a pont lesz az, ahol majd célszerű lehet kicsit pánikolni ha jól esik.

 

A korrekciók a tőzsdei ciklusok részei

A masszív emelkedések láttán gyakran óvatlanok lesznek a kereskedők és valóban azt gondolják, hogy az égig nőnek az árfolyamok. Ennek hatására jóval nagyobb rizikót is vállalnak, mint amennyit a tőkéjük és a tőzsdei tapasztalatuk engedne. A legtöbb emelkedő ciklust általában kisebb-nagyobb korrekciók követnek. Vagyis olyan időszakok, amikor a jelentős emelkedéseket 20 vagy akár 30%-os csökkenések is követnek.

A legtöbb embert általában a kriptovaluták pillanatnyi árfolyama izgatja. Pedig ennél sokkal fontosabb az, hogy milyen trendet ír le egy adott tőzsdei árfolyam. Ugyanis minden tőzsdei ármozgásban beszélhetünk váltakozó hosszabb távú trendekről, amelyek akár több hónapon vagy éven keresztül is meghatározhatják az árfolyam alakulását.

Trendek, trendvonalak I Cryptofalka

Vagyis a legtöbb befektető számára általában nem is a pillanatnyi árfolyam értéke a fontos, hanem magának a trendnek az ismerete. Ugyanis ha az például egy emelkedő trend, akkor folyamatosan a befektető malmára hajtja a vizet és profitokkal jutalmazza a kriptovaluták szerelmeseit. 

Egy ilyen korrekciós szakaszt jelöl például a lenti képen a macro trend 1-2 vagy 3-4 szakasza. Ha pedig még jobban beleközelítünk az árfolyamba és a legkisebb mozgásokat is kirajzoljuk, akkor az is látható, hogy az 1-2 macro szakasz is felbontható apróbb mozgásokra.

Árfolyam trendek, ciklusok I Cryptofalka

Nem csak a kriptovaluták, hanem bármilyen tőzsdei bika piacnak ezek a korrekciós szakaszok a legnehezebb időszakai. Ugyanis ekkor a kisbefektetők általában megijednek és a legkisebb micro csökkenés esetén is farkast kiáltanak és megválnak a pozíciójuktól. Egy medve piacon ez még okés lehet, de egy bika piacnál pontosan ezek a rossz időben történő vételek és eladások tizedelik meg a befektetők portfólióit. Ezzel sokszor nem csak a példa 2-4 emelkedő szakaszából maradnak ki, de felpaprikázva általában irreálisan nagy rizikót is vállalnak. Ezzel pedig újabb és újabb baklövésekbe hajszolják bele magukat.

 

Meddig korrigálhat a Bitcoin ára?

Egy Bitcoin korrekció esetén általában a technikai elemzés eszköztárát tudjuk segítségül hívni ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy hol alakulhatnak ki aljak és fordító pontok. A Bitcoin egy ideje már erősen túlvett zónában mozgott, ezért nagyon is benne volt a pakliban a korrekció esélye. Úgy gondolom, hogy főként az intézményi befektetők vásárlói kedve az, ami segített abban, hogy egészen eddig elhúzódjon az emelkedés komolyabb csökkenések nélkül.

Én azt gondolom, hogy nagyon is egészséges lenne jelenleg a Bitcoinnak ha megtörténne az, aminek egy ideje meg kellene már. Ez pedig az lenne, hogy elérjen akár egy 30%-os korrekciós szintet is. (hasonlóan, mint 2017-ben). Ugyanis általában ezek a visszatesztek tudják kiszórni a gyenge kezeket és helyettük újabb lehetőséget adni a korábban kimaradottak számára az olcsó beszállókhoz. Egy 30%-os csökkenés nagyjából 40000$-ig taszítaná az árfolyamot. Ahol amúgy valóban elég sok támaszunk is található. A nagy kérdés csupán az lesz, hogy a nagybefektetők fogják-e ezt hagyni vagy már idő előtt felvásárolják a készletet, ezzel akár már idő előtt megfogva a zuhanást.

Bitcoin árfolyam 20210223 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam 20210223

Ami vicces az egészben, hogy ha esetlegesen vissza korrigálna a Bitcoin mondjuk 40000$-ig, akkor is iszonyatosan jól festene a grafikonja. Ezért amíg a trendünk emelkedő trend, addig a hasonló korrekciókat csak is, mint potenciális beszállói lehetőségekként lehet felfogni. Az egyedüli valós probléma akkor lenne ha maga a macro trendünk fordulna. Ettől viszont iszonyatosan messze van még jelenleg az árfolyam.

Fontos minden pozíció építés előtt tudatosítani, hogy milyen is az adott árfolyam macro trendje. Vagyis hosszú távra tekintve merre is tendál az árfolyam. Ha számunkra kedvező trendet próbálunk meglovagolni, akkor sokszor kitudja húzni még a kezdő befektetőket is a gödörből az emelkedő trend. 

Célszerű észben tartani azt, hogy a piacok ciklikus viselkedésűek, így a legnagyobb emelkedések után sokszor benne van a pakliban akár egy 2 számjegyű csökkenés is. Vagyis a bika piac során a késői beszállóknak tisztában kell lenniük a vállalt kockázattal! Ilyenkor az egyetlen kérdés, amit mindig fel kell tenni magunknak, hogy mikor is törne meg az emelkedő trend. Ugyanis a hosszú távra tervezőknek csak ez, ami számít.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.94% $66,621.78
Ethereum ETH -0.71% $3,454.79
BNB BNB -2.40% $579.86
Solana SOL -1.34% $176.08
XRP XRP 0.23% $0.5999
Dogecoin DOGE -1.88% $0.1345
Cardano ADA -3.40% $0.4195
Litecoin LTC -4.02% $71.26
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!