Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Miért fontos a Bitcoin Spot ETF és mit adhat a kriptonak?

Miért fontos a Bitcoin Spot ETF és mit adhat a kriptonak?

A Bitcoin Spot ETF elfogadása mérföldkő lehet a kriptovaluták történetében. Így segíthet ez a lépés és adhat új lendületet a digitális valutáknak.

Sorban állnak a nagy alapkezelők a Spot Bitcoin ETF elfogadásáért

Az elmúlt időszakban jelentős figyelmet kapott a Bitcoin Spot ETF (Exchange-Traded Fund) kérdése. A nagy alapkezelők, mint a BlackRock, Grayscale vagy a VanEck (és még vagy 10 hasonló név) sorban állnak, hogy elfogadják kérelmeiket.

 Az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) eddig halogatta az ilyen termékek elfogadását, de a végső döntési határidő 2024 tavaszára esik.

A Grayscale amúgy nemrégiben pert nyert az SEC ellen, amiért elutasította a kérelmét, hogy a GBTC termékét egy sokkal stabilabb Bitcoin Spot ETF-é alakítsák át. Az SEC pedig nem élt fellebbezési lehetőségével és elfogadta a bírálati eredményt. Érdekes módon az elnök, Gary Gensler is jóval nyitottabb hozzáállást mutatott legutóbbi nyilatkozataiban.

Ezek az események erősítik az optimizmust a Bitcoin Spot ETF elfogadása kapcsán, amely új fejezetet nyithat a kriptovaluták történetében és megszilárdíthatja pozíciójukat a pénzügyi piacokon.

Mi is az a Spot ETF és miért különleges?

A Bitcoin Spot ETF egy tőzsdén kereskedett alap, amely közvetlenül követi a Bitcoin árát. Emellett egyedülálló abban a tekintetben, hogy az alapkezelőnek ténylegesen birtokolnia kell a mögöttes Bitcoin termékeket. 

Számos intézményi befektető számára pedig a jelenlegi szabályozási aggályok miatt nem megoldott a közvetlen kriptovaluta-vásárlás. A Bitcoin Spot ETF azonban egy szabályozott és transzparens eszközt kínál számukra, hogy részesedést szerezzenek a Bitcoin teljesítményéből anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a kriptovalutát.

  • Könnyű Hozzáférés: A befektetők egyszerűen vásárolhatnak és adhatnak el ETF részesedéseket hagyományos tőzsdén keresztül.
  • Likviditás: Nagyobb likviditást és átláthatóságot kínál, könnyű belépési és kilépési lehetőségeket biztosítva.
  • Szabályozott Környezet: A kereskedés egy szabályozott környezetben történik, csökkentve a csalások és a manipuláció kockázatát.
  • Költséghatékonyság: Akár alacsonyabb kezelési költségek és tranzakciós díjak a közvetlen kriptovaluta-vásárláshoz képest.
  • Diverzifikáció: Lehetőséget kínál a portfólió diverzifikációjára anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a kriptovalutát.

A nagybefektetők tőkéje nagyságrendekkel meghaladja a teljes kriptopiac értékét, így az ő megjelenésük jelentős mértékben növelheti a kriptopiac likviditását és értékét. 

Arany és Bitcoin ETF: Történelmi Párhuzam

Az első Arany ETF, az SPDR Gold Trust (GLD), 2004-ben debütált, és forradalmasította a nemesfémek kereskedelmét. A GLD lehetővé tette a befektetők számára, hogy aranyrészvényeket vásároljanak egy tőzsdén keresztül, anélkül, hogy fizikailag birtokolnák az aranyat. Az ETF bevezetése előtt az aranyhoz való hozzáférés aranyrudak, érmék vagy aranybányászati ​​vállalatok részvényei formájában volt csak lehetséges.

Az GLD bevezetése után az aranybefektetés sokkal elérhetőbbé vált a befektetők számára, ami nagy mértékben növelte a nemesfémek iránti érdeklődést.

Arany spot etf áremelkedése.webp

Az ETF rövid idő alatt jelentős eszközalapot gyűjtött, és hozzájárult az arany árának jelentős emelkedéséhez. Az első arany ETF jóváhagyása után az arany ára durván 350%-kal emelkedett.

Bitcoin Spot ETF elfogadásának piaci hatásai

A Bitcoin Spot ETF elfogadása esetében hasonló hosszútávú hatásokat várhatunk, amelyek az arany ETF-ek bevezetését követően tapasztalhatók voltak. A nagybefektetők, akik jelenleg nem tudnak közvetlenül kriptovalutákat vásárolni, a Bitcoin Spot ETF-en keresztül kaphatnak hozzáférést a kripto piachoz. 

Ez az eszköz növelheti a Bitcoin és más kriptovaluták legitimációját és elfogadottságát a hagyományos pénzügyi rendszerekben is. Az arany árának emelkedése és a Bitcoin közötti lehetséges párhuzam azt sugallja, hogy a Bitcoin Spot ETF jóváhagyása pozitív hatással lehet a Bitcoin árára és a kriptopiac egészére.

Bitcoin Spot ETF elfogadása.webp

Az ETF körüli hype már valószínűleg most is érezteti hatását a Bitcoin árában, valamint egy lehetséges elfogadás is biztosan nagy hatással lesz rövid távo arra. Viszont fontos kiemelni, hogy a Bitcoin Spot ETF-ek lehetséges megjelenése főként hosszútávú, évek alatt érézeklhető hatást fognak gyakorolni.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.43% $69,492.11
Ethereum ETH -3.95% $3,679.06
BNB BNB -0.47% $613.72
Solana SOL -1.09% $178.85
XRP XRP -3.37% $0.5293
Dogecoin DOGE -4.85% $0.1636
Cardano ADA -5.29% $0.4782
Litecoin LTC -3.28% $86.18
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!