Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
7 fontos tudnivaló a bitcoin tranzakciókról

7 fontos tudnivaló a bitcoin tranzakciókról

Számos kérdés merülhet fel, ha bitcoint szeretnénk utalni egy adott tárcába vagy online felületre. Mi most hét pontban összefoglaltuk neked a fontos tudnivalókat a Bitcoin tranzakciókról!

 

1. Vissza lehet követni egy Bitcoin tranzakciót?

Ugyan könnyen nyomon lehet követni őket blokklánc explorer segítségével, de egyre nehezebb névtelenül Bitcoin-tranzakciókat lebonyolítani.

Természetesen lehetséges egy Bitcoin (BTC) tranzakció nyomon követése. A Bitcoin Explorer lehetővé teszi a Bitcoin blokkláncon végzett tevékenység feltérképezését. Ennek az átláthatóságnak köszönhetően a tranzakciók nyomon követhetők, és a blokkláncra úgy is gondolhatunk, mint egyfajta nyílt adatbázisra, amely tele van Bitcoin-tranzakciókkal.

Bitcoin tranzakció I Cryptofalka Forrás: inbusinessphx.com

Más kriptovaluták, mint az Ether (ETH) és a Solana (SOL) szintén rendelkeznek saját blokklánc explorerekkel, az Etherscannel és a SolScannel. Mindegyikben információkat találhatunk a blokkláncon lévő tranzakciókról, például arról, hogy mennyi kriptót küldtek és mely címek voltak érintettek a tranzakcióban. A blokklánc átláthatósága ellenére sokan még mindig úgy gondolják, hogy továbbra is lehet névtelenül Bitcoin-tranzakciókat végrehajtani.

Azonban egyre több országban vezetik be a KYC (Know Your Customer) szabályokat, amelyek megkövetelik, hogy felfedjük személyazonosságunkat a központosított kereskedési platformokon. Ezáltal a kormány számára sokkal könnyebb kideríteni, hogy milyen tranzakciókat bonyolítottunk le, és hogy mi van a Bitcoin-tárcánkban.

Ahhoz, hogy egy központi piacon kereskedni lehessen, személyes adatokat kell megadni a tőzsdének, így Bitcoin-címek magán információkhoz köthetők. A korábbi tranzakciókat bármikor megtekinthetjük, mivel annak adatai nem törlődnek.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

2. Mi teszi a Bitcoint nyomon követhetővé?

A Bitcoin-tranzakciók nyomon követhetők, mivel a Bitcoin blokklánca teljesen átlátható, és minden tranzakciót nyilvánosan tárolnak egy elosztott főkönyvben.

2013 óta különböző tanulmányok foglalkoznak a Bitcoin-tranzakciók és a hozzájuk kapcsolódó személyazonosságok nyomon követésével. Bár a kriptovalutákkal lehetséges az anonimitás egy bizonyos formáját megteremteni, a Bitcoin blokkláncon keresztül nehéz teljesen névtelenül tranzakciókat küldeni. Ezáltal a blokkláncok továbbra is teljesen nyíltak és mindenki számára hozzáférhetőek.

A blokklánc átláthatóságának köszönhetően a pénzmozgások könnyen nyomon követhetők. Ha egy tárca címe mögött álló személyazonosság ismert, akkor a végrehajtott tranzakciók visszavezethetők és monitorozhatók a jövőben. Mindemellett az összes részletesen megtekinthető. Így nemcsak azt lehet kideríteni, hogy milyen összeget küldtek, hanem azt is, hogy melyik időpontban és melyik tárcához.

 

3. Hogyan követhetőek nyomon a Bitcoin tranzakciók?

A jogszabályok és a felügyelet fokozódásával a hatóságok könnyebben nyomon követhetik a csalárd BTC-tranzakciókat, ha megtalálják a Bitcoin tárca címe mögött álló személyazonosságot.

 Az elmúlt években világszerte több milliónyi kriptovalutát foglaltak le különböző hatóságok. A bűnözők felismerték a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket, és megpróbáltak minél anonimabb módon kriptovalutákat, többek között Bitcoint vásárolni.

Végül ez sok visszaélőnek nem vált be, ezáltal le lehet vonni a következtetést, hogy a Bitcoin-tranzakciók nem teljesen anonimak. Ezek az események hozzájárultak a jogszabályok szigorításához, és fokozták a csalárd tranzakciók felkutatását.

Ha valaki olyan Bitcoin-tárcákról kereskedik, amelyeknek a személyazonossága nem ismert, a tranzakciókat gyorsan vissza lehet keresni, de a személyazonosság kiderítése időbe telhet. Viszont amikor valaki a kriptovalutáit amerikai dollárra akarja cserélni, már sokkal könnyebb a tárca tulajdonosának kilétét kinyomozni és a tranzakciókat visszakövetni.

 

4. Rá lehet keresni egy Bitcoin tárca címére?

Bitcoin tárcák címét a Bitcoin explorer segítségével meg lehet keresni. Egy kriptocím megtalálása azonban nem jelenti azt, hogy a mögötte álló személyazonosságot is megismerjük.

Bitcoin tárca I Cryptofalka Forrás: changelly.com

Ha nincs semmilyen azonosító információ a Bitcoin-tárcához, akkor nehéz rálelni a mögötte lévő személyazonosságra. A blokklánc-keresők segítségével könnyen meg lehet találni a tranzakciókat és címeket, de sok időt vehet igénybe, hogy kiderítsük, ki áll egy tárca címe mögött.

A tárcacímek nem feltétlenül névtelenek, viszont még így is nehéz lehet őket megtalálni. A Bitcoin-tárca címét álnévnek, aliasnak nevezik, amely különbözik valakinek a tényleges nevétől. Az adatok nem kötődnek identitáshoz, de így is kideríthető valakinek a személyazonossága vagy az álneve.

 

5Milyen kihívásokkal jár egy Bitcoin-cím követése?

Nehéz nyomon követni a Bitcoin-tranzakciókat, amikor az emberek különböző tárcákat és Bitcoin-mixereket használnak. Ezek a tényezők megzavarják a keresési folyamatot és sok időt vesznek igénybe.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin-tárca felhasználói számára kihívást jelent a teljesen névtelen tranzakciók lebonyolítása, számos módja van annak, hogy megközelítsék az anonimitást. Lehetőség van például kriptovaluta-mixer használatára.

Ebben az esetben egy Bitcoin-mixer biztosítja, hogy a Bitcoin nehezen nyomon követhető legyen. Ez úgy történik, hogy a különböző személyek BTC-tranzakcióit összekeverik egy pool-ban, majd a tranzakciókat a kívánt címekre küldik.

Emellett a pénztárcákat is nagyon nehéz lehet ellenőrizni. Ha nem szeretnénk, hogy a Bitcoin-hálózaton végzett tevékenységeink nyomon követhetőek legyenek, egyfajta álcát hozhatunk létre. Ha több tárcát hozunk létre, és ezek között hajtunk végre különböző tranzakciókat, akkor bárki számára nehezebbé válhat a műveletek és a tárcák nyomon követése.

Mindkettő önmagában is nehéz feladat, de a kombinációjukkal sokkal nehezebbé válhat a Bitcoin-címek felderítése. A tranzakciók és pénztárcák visszakeresése rengeteg időt és energiát igényel.

 

6. Lehet anonim Bitcoin-tárcád?

Léteznek névtelen Bitcoin-tárcák, de óvatosnak kell lennünk a kezelésük során. A tárca célja megszűnik, amint felfedjük a személyazonosságunkat.

Természetesen lehetséges egy névtelen Bitcoin-tárca létrehozása. A tárca önmagában azonban nem elegendő az anonimitás biztosításához. Ha több tranzakciót hajtunk végre, a személyazonosság egy olyan pénztárcához rendelhető, ahol ez az információ ismert. A tőzsdékre vonatkozó szigorított KYC szabályok miatt egyre nagyobb kihívásnak tűnik a teljesen anonim tranzakciók lebonyolítása.

Mindazonáltal vannak olyan Bitcoin-tárcák, amelyek lehetővé teszik, hogy teljesen névtelenül működjön a procedúra. Ilyen például az Electrum tárca, amely hardveres tárcával is integrálható. Viszont érdemes először megvizsgálni, hogyan kerül a Bitcoin erre a pénztárcára, mielőtt az anonim pénztárca használata mellett döntünk. Amikor a BTC-t egy KYC-vel rendelkező tőzsdéről küldik, az anonimitás már megszűnik.

 

7. Megosszam a Bitcoin-címemet nyilvánosan?

A nyilvános kulcsok megosztása nem jelent problémát, de győződjünk meg arról, hogy a titkos kulcsot harmadik fél nem találhatja meg. A tranzakciókat viszont küldhetjük a nyilvános kulcsra.

Bitcoin cím I Cryptofalka Forrás: komodoplatform.com

A Bitcoin-címét veszélytelenül megoszthatod nyilvánosan. Így biztonságosan lehet adományokat vagy kifizetéseket teljesíteni. Egy nyilvános címen keresztül nem lehet kriptovalutákat ellopni. A kriptók lopása csak akkor lehetséges, ha valakinek sikerült megszereznie a privát kulcsokat.

A Bitcoin-tárcák mindig különbséget tesznek a nyilvános és a privát kulcsok között. A nyilvános kulcs az e-mail címhez hasonlítható. Bárki küldhet rá e-maileket, de csak az e-mail cím tulajdonosa olvashatja azokat. Egy kriptovaluta-cím esetében sincs ez másképp, hiszen mások is használhatják ezt a címet kriptók küldésére, és csak a cím tulajdonosa használhatja a digitális vagyont.

A privát kulcs a tárcába való belépéshez szükséges jelszó. Fontos, hogy ezt az egyedi kódot egy olyan offline helyen tároljuk, ahol senki sem férhet hozzá. A személyes adatok, például a privát kulcsok és a tárca jelszava másokkal való megosztása az adott tárca kiürítését eredményezheti. Ezért a nyilvános kulcsot csak szükség esetén osszuk meg, a többi kódot pedig lehetőleg tartsuk biztonságos helyen.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.87% $64,783.79
Ethereum ETH -2.91% $3,427.84
BNB BNB -3.77% $580.79
Solana SOL -6.64% $134.33
XRP XRP -5.48% $0.4832
Dogecoin DOGE -8.14% $0.12
Cardano ADA -8.08% $0.3739
Litecoin LTC -6.80% $71.78
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!