Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta pénztárca kisokos, így működnek a kripto tárcák

Kriptovaluta pénztárca kisokos, így működnek a kripto tárcák

Ma a kriptovaluta pénztárca tárolási lehetőségeit szedtük össze, elmagyarázzuk hogyan is működik a digitális pénztárolás a kripto világban. Kriptovaluták tárolásának módjai, hogyan működik a digitális pénztárolás, egészen az alapoktól! Végigvesszük, hogyan védekezhetünk az ellen, hogy feltörjék a pénztárcánkat. Milyen wallet-ek léteznek, milyen hátrányokkal és előnyökkel társulnak?

 

Titkosítás, hash-elés és az SHA-256

Mielőtt beleugranánk a kriptovaluták és a digitális tárcák világába, nézzük meg hogyan működik az a titkosítási rendszer, ami működteti a hálózatot.

A titkosítás sokat fejlődött az elmúlt évszázadban. A világháborúk idején valahogyan kommunikálni kellett a távoli csapatokkal. A haditervet és egyéb bizalmas adatokat biztonságosan eljuttatni több száz kilométerre akkoriban még meglepően nehéznek bizonyult. A második világháború idején a Németek az Enigma gépezetet használták, aminek feltöréséről még film is készült "The Imitation Game" címen.

Az internet megjelenésével szükségessé vált a biztonságos kommunikáció a weboldalak és a szerverek között. Az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség) a 2000-es évek elején dolgozta ki az SHA-2 titkosítási rendszert, ami több hash-elési módszert is tartalmazott, többek között az SHA-256-ot. A hash-elés egy matematikai módszer, ami egy karaktersorozatot egy másik karaktersorozattá alakít oly módon, hogy az nem visszafejthető. Ezt a gyakorlatban a weboldalak a jelszavak ellenőrzésére használják. A weboldal adatbázisában a jelszavakat hash-elt formában tárolják. Amikor a felhasználó beírja a jelszavát, a weboldal összeveti a jelszó hash-elt változatát az ő adatbázisában lévő adattal. Így amennyiben egy hacker csoport feltöri ezt az adatbázist, nem jut vele semmire, a hash-elt adatokból nem tudja visszanyerni a jelszavakat.

sha256-hash

Forrás: forum.lazarus.freepascal.org

A hash-elést visszafejteni nem lehetséges a jelenlegi számítástechnikai adottságok keretei között. (Pontosabban: Az emberi tényező kizárása mellett nem visszafejthető. Ugyanis a gyakran használt jelszavakat könnyű feltörni a Rainbow Table segítségével.) Az is valószínű, hogy még jó pár évtized vagy évszázad kell ahhoz, hogy egyáltalán esély legyen a visszafejtésre. Azonban elképzelhető, hogy egyáltalán nincs arra lehetőség, hogy valaha is feltörhető legyen az algoritmus. Ennek ellenére az interneten megannyi pletyka kering, hogy a kvantum számítógépek képesek lesznek pár éven belül a visszafejtésre. Érdeklődőknek ajánlom az alábbi fórumokat: stackexchange.com, quora.com.

 

Privát és Publikus kulcs a blokkláncon

Szorosan a titkosításhoz kapcsolódik a Privát kulcs (Private key) és a Publikus kulcs (Public key) felhasználása. Mindenkinek van egy Privát és egy Publikus kulcsa, ezek párban járnak. A Privát kulcsot mindenki megtartja magának, a Publikus kulcsot megosztják a nagyvilággal. Mind a két kulccsal lehet titkosítani egy üzenetet, de dekódolni csak a másikkal lehet. Ekkor a következő lehetőségek közül bármelyiket végre tudjuk hajtani:

 1. Küldhetünk üzenetet úgy, hogy csak az tudja elolvasni, akinek címeztük
 2. Küldhetünk üzenetet úgy, hogy csak az tudja elolvasni, akinek címeztük ÉS bizonyíthatjuk, hogy az üzenet tőlünk származik
 3. Hitelesíthetünk üzenetet, hogy bizony ezt én magam írtam és tudom is bizonyítani

Vegyük az első esetet: B személy üzenetet szeretne küldeni A személynek. Ekkor B titkosítja az üzenetét A publikus kulcsával (ezt a kulcsot B tudja, hiszen A ezt megosztotta a nagyvilággal), ezt az üzenetet csak A privát kulcsával lehet dekódolni (ehhez viszont csak A-nak van hozzáférése).

publicprivate-key

Forrás: YouTube - Computerphile

A harmadik esetben, ha bizonyítani szeretnénk, hogy tőlünk származik a szöveg annyi dolgunk van, hogy a privát kulcsunkkal titkosítjuk a szöveget. Ez esetben bárki dekódolhatja az üzenetet a Publikus kulcsunkkal, tehát itt nem a titkosításon van a hangsúly, inkább digitális aláírásnak nevezhetnénk ezt a procedúrát.

Térjünk vissza a második esetre, ahol A személy titkos üzenetet küldene B személynek, úgy, hogy A személy bizonyítani szeretné, hogy az üzenet tőle származik. Nem kell mást tennie, mint kombinálni a fentebb leírt két esetet. Először titkosítja az üzenetet a saját Privát kulcsával, majd titkosítja B Publikus kulcsával.

publicprivate-key-2

 

Ki birtokolja a kriptovalutát?

Most, hogy tisztáztuk az elméleti hátteret, nézzük meg hogyan működik mindez a gyakorlatban. Legelőször mindig egy Privát kulcs generálódik. Ez 256-bit hosszúságú és legtöbbször hexadecimális (16-os számrendszer) formátumban találkozunk vele. Például:

E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

Ebből különböző hash-elési módszerekkel megkapjuk a Publikus kulcsot. (Majd a Publikus kulcsból a címet, amire utalhatnak a felhasználók, de erre még később kitérünk.) Ezért az nem probléma, ha a Publikus kulcsot elveszítjük, ugyanis azt újra legenerálhatjuk a Privát kulcs segítségével. A probléma akkor van, ha a Privát kulcsot veszítjük el, ugyanis az nem visszafejthető a Publikus kulcsból. Bár manapság a felhasználók már nem is nagyon találkoznak a Privát kulccsal, a legtöbb szoftver ezt elrejti a felhasználók elől.

Minden Bitcoin hozzáköthető egy címhez. Ez a cím a Bitcoin esetében 26-35 karakter és "1"-gyel, "3"-mal vagy "bc1"-gyel kezdődik. Például:

 • 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
 • 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy
 • bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

A címeket a Publikus kulcsból generálják, ennek egyik oka, hogy így egy rövidebb karaktersorozatot kapunk, a másik, hogy ez egy plusz védelem arra az esetre, ha valaki képes lenne egy-egy Publikus kulcs visszafejtésére. Hiszen mindaddig, ameddig egy felhasználó nem hoz létre tranzakciót, a Publikus kulcsa is fedve marad a hálózaton. Ezért csinálják egyesek azt, hogy minden alkalommal "csinálnak egy új felhasználót", másképp mondva mindig generálnak egy új Privát kulcsot (amiből aztán a Publikus kulcsot, amiből meg a címet). Részletes és további infókat a Bitzuma honlapján és ezen a Reddit thread-en találhattok.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Számítógépes/szoftveres kriptovaluta pénztárca

Az angolul Desktop Wallet-nek nevezett pénztárca egy olyan szoftver, amit telepíteni kell a számítógépünkre. Ezeknek több fajtája van, működhet online, illetve offline is. Ez az alkalmazás sokszor nem csak a Privát kulcsunk tárolására alkalmas, hanem tranzakciókat is indíthatunk róla. Ehhez szükséges, hogy csatlakozzunk az internetre, valamint általában az is, hogy letöltsük az összes eddigi tranzakciót, ami a blokkláncon történt. Így ez a megoldás meglehetősen nagy tárhelyigényű lehet. Pár példa a Desktop Wallet-re.

 

Mobil kriptovaluta pénztárca

A telefonunkra letölthető pénztárcák hasonlóak a Desktop Wallet-hez. Elképzelhető, hogy több funkciót biztosítanak ezek az alkalmazások. Többek között a QR-kódos fizetési opció is ilyen lehetőség. Hátránya, hogy könnyebb elveszíteni a telefonunkat, előnye, hogy kényelmesebben használható, mint egy asztali gépi változat.

Atomic-Desktop-Wallet

Forrás: coinsutra.com

 

Hardver kriptovaluta pénztárca

A Hardware Wallet-ek fizikailag megfogható pénztárcák, amik legtöbbször pendrivehoz hasonló alakot öltenek. Ahhoz, hogy tranzakciót indítsunk, a számítógéphez kell csatlakoztatnunk a hardvert. Az összes lehetőség közül ezt a megoldást tartják a legbiztonságosabbnak. Negatívumként megemlíthető, hogy mindig nálunk kell, hogy legyen, ha tranzakciót szeretnénk indítani, illetve, hogy beszerzése viszonylag drága (kb. 60-200$). Legismertebbek a Ledger vagy a Trezor.

Márkától függően akár több száz kriptovalutát is támogathat egy hardver pénztárca. Még egyes eszközök csatlakoztatása a számítógéphez kábelen történik, addig van amelyikkel bluetoothon keresztül is küldhetünk tranzakciókat.

ledger-nano-s

Forrás: medium.com

 

Webes digitális tárcák

Web Wallet-nek nevezünk minden pénztárcát, ami online elérhető. Ezek a lehetőségek folyamatosan kockázatnak vannak kitéve, hiszen a lényegük, hogy bárhonnan elérhetőek. Így könnyebben feltörhető, mint az offline pénztárcák.

 

Papír pénztárca

Ez a megoldás a legegyszerűbb formátumú. A Paper Wallet-ek viszonylag biztonságosak, mivel teljesen offline működnek (hiszen egy papírdarabról beszélünk). Azzal kell vigyázni, hogy miként állítjuk elő a Privát kulcsunkat. Sok online lehetőség van erre, de ezek egyike sem ajánlott, mivel a generálás pillanatában ellophatják a Privát kulcsunkat. Azok a megoldások a legbiztonságosabbak, amikkel az internetről lecsatlakozva tudjuk generálni az adatainkat.

Bitcoin_paper_wallet

Forrás: cryptortrust.com

 

HD pénztárca

A HD pénztárca (Hierarchical Deterministic) mondhatni az új generációs lehetőség a kriptovaluták tárolására. A felhasználónak egy 24 szóból álló kulcskifejezést kell megjegyeznie/elmentenie. Ebből generálódnak a Privát kulcsok. Így időközönként új címre "költözhetünk", ami növeli a biztonságot. Arra is megoldást nyújt a több Privát kulcs, hogy egyszerre több számlán tároljuk a Bitcoinunkat, így diverzifikálhatjuk a kockázatot. Ilyenek a hardver wallet-ek, például a Ledger és a Trezor.

 

Biztonságos kriptovaluta tárolás

Fontos tisztáznunk még egy-két kifejezést. A pénztárcák több szempontból kategorizálhatók, ezeket fogjuk most megnézni.

 • Custodial vs non-custodial: Ez annyit takar, hogy a Privát kulcs kinek a birtokában van. Nem mindegy, hogy a tulajdonos birtokolja (non-custodial) a Privát kulcsot, vagy esetleg egy másik személy/vállalat (custodial). A kriptovilágban sokan emlegetik a "Not your keys, not your coins." tanulságos mondatot. Ez annyit tesz, hogy amennyiben nem a te birtokodban van a Privát kulcs, elvesztheted a kriptovalutád felett az uralmat.
 • Hot & Cold storage: Hot storage-nak nevezzük azt a módszert, amikor az internet segítségével bármikor hozzáférhetünk a coinjainkhoz, például webes pénztárca esetén. Ekkor kisebb védelmet élvez a Privát kulcsunk. A Cold storage ennek az ellentéte, amikor offline tároljuk az adatainkat. Ilyen az összes hardver wallet, de a paper wallet is.

 

Összefoglaló a kriptovaluta pénztárcákról

Mostanra valószínűleg érezhető mennyi kérdéssel szembesül egy új kriptovaluta felhasználó. A technológia bonyolult a kriptovaluták mögött, viszont egyre több vállalat próbálja levenni a felhasználók válláról a terhet. A Crypto.com több millió embert ért már el, a Coinbase nemcsak egy letisztult tőzsdeként funkcionál, de céljai között van a különböző kriptovaluták ismertetése is rövid, érthető oktatóvideókon keresztül.

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.47% $63,906.98
Ethereum ETH -5.54% $3,041.55
BNB BNB -5.98% $543.47
Solana SOL -3.87% $135.75
XRP XRP -7.72% $0.4822
Dogecoin DOGE -7.67% $0.1489
Cardano ADA -6.61% $0.448
Litecoin LTC -6.08% $76.89
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!