Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mire használhatod és hogyan működik a blokklánc explorer?

Mire használhatod és hogyan működik a blokklánc explorer?

Ha egy banki átutalás hiányzik, vagy valaki állítja, hogy fizetett de nincs ott az összeg a jelenlegi pénzügyi rendszerünkben egy harmadik fél tud belenézni a pénzmozgásokba. A blokkláncokra jellemző átláthatóság egy explorer segítségével valósul meg, amivel a tranzakciók (Tx) rendszer szinten visszakövethetőek. A Bitcoin vagy Ethereum esetében a tranzakciók (Tx) rendszer szinten visszakövethetőek. Lássuk, hogy működik egy blokk explorer.

 

MI A BLOKKLÁNC EXPLORER?

A blokklánc explorer olyan mint egy internetes kereső, amin megtekinthető minden publikus info a blokklánc pillanatnyi vagy korábbi állapotáról. Akkor lehet hasznos, amikor szeretnénk nyomonkövetni egy elindított utalást, vagy megnézni egy cím tranzakciótörténetét. Egy publikus blokkláncon történt  pénzmozgás nyílvános bárki számára, aki rendelkezik interneteléréssel.

Minden blokklánc mögött van egy ún. Command Line Interface (CLI) ami betekintést enged az adatbázisba, így felfedi a hálózaton lezajlott tranzakciókat. A CLI nem éppen egy felhasználó barát eszköz, ezért a legtöbb blokkánc épít erre egy gyakprlatban is használható Graphic User Interface-t (GUI), ami áttekinthetőbb formában listázza az információkat.

A Bitcoin esetében az elterjedt GUI a blockchain.com. De más honlapokkal is be lehet nézni a függöny mögé, pl. blockchair.com vagy blockcypher.com.

 

blockchain.com | Cryptofalka

 

MIT TALÁLHATUNK MEG EGY BLOKKLÁNC EXPLOREREN?

A főoldalon látunk némi áttekintő adatot a Bitcoin blokkláncról. Ezek közé tartozik az árfolyam, a becsült hash ráta, a napi tranzakciószám és volumen. Találunk ezen kívül grafikonot a mempool méretéről, és egy listát a legutóbbi blokkokról és tranzakciókról.

Lássuk a részleteket:

 • Árfolyam: Egy USD ár, ami néhány nagyobb piac aktuális árfolyamának az átlaga.
 • Hash ráta: Annak a számítási kapacitásnak a becsült értéke, amit a bányászok összesen a tranzakciók validálásának szolgálatába állítanak pillanatnyilag.
 • Tranzakciók: Az elmúlt 24 órában történt egyedi tranzakciók száma. Csak a blokkokba bekerült validált tranzakciók számítanak.
 • Tranzakció volumen: Az elmúlt 24 óra tranzakcióinak összértéke BTC-ben. A Bitcoin UXTO tranzakciós logikájából adódóan ez az összeg tartalmazza a 'visszajárót' is, ami a küldő címre kerül jöváírásra.
 • Tranzakció volumen (becsült): A ténylegesen gazdát cserélő BTC összege.
 • Mempool méret: Azoknak a tranzakcióknak az összesített mérete byte-ban, amik arra várnak, hogy bekerüljenek a soron következő blokkba. Ez képet ad arról, hogy mekkora az aktivitás a hálózaton, illetve előrevetíti a gyors tranzakció validálás költségének alakulását.
 • Legutóbbi blokkok: A teljesült blokkok listája a legújabbtól a régebbiekig. A blokk információk tartalmazzák a blokk magasságot, időpontot, a bányász(pool) nevét (ha ismert), és a blokk méretet. Ha a blokk magasságra kattintasz, belenézhetsz minden tranzakcióba, amit az adott blokk tartalmaz. A bányászra kattintva pedig a blokkot megíró bányászról derül ki néhány adat.
 • Legutóbbi tranzakciók: Egy lista azokról a valid tranzakciókról, amiket publikáltak a mempool-ba.

 

LÁSSUNK EGY HIRHEDT BITCOIN TRANZAKCIÓT - KÉT PIZZA: 10 000 BTC

Bizonyára hallottál már a világ első kereskedelmi forgalomban eszközölt Bitcoin költéséről, amikor derék honfitársunk, Hanyecz László két pizzát vásárolt 10 000 BTC-ért (ma 133,5 milliárd Forint) a Papa John's-tól 2010-ben.

 

bitcoin pizza | Cryptofalka

 

Ezen a honlapon a BTC aktuális árával frissítve lehet nyomonkövetni néhány szürreális összehasonlítást levetítve a pizzák összetevőire, mit érne ma aranyban az a két pizza stb. A Bitcoin fizetőeszközként történő elismerésének első mérföldköve volt ez a tranzakció, május 22-én ennek örömére tartják világszerte a bitcoinerek a Bitcoin Pizza Day-t.

Ha a történet nem egy transzparens blokkláncú valután zajlott volna, egy sima városi legendának tűnne, viszont az átutalást mindenki megnézheti ez alatt a Tx alatt, a blokklánc exploreren.

 

a1075db55d416d3ca199f55b6084e2115b9345e16c5cf302fc80e9d5fbf5d48d

 

Ha beillesztjük a Tx azonosítót a blokklánc explorer keresőjébe feljön maga a tranzakció. Az oldal tetején láthatjuk a tranzakció bemeneteit és kimeneteit. A bal oldalon vannak a bitcoinok amit László fizetett a pizzákért (összesen 10 000 BTC), a jobb oldalon pedig a cím ami megkapta a 10 000 BTC-t.

 

pizza transaction | Cryptofalka

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A fogadó címre kattintva (a jobb oldalon) betekinthetünk a cím tranzakciótörténetébe. A Tx oldalán látszik az is, hogy a tranzakció abban az időben 0,99 BTC volt, amit a bányász kapott meg. A blokkra kattintva (57 043) feltárul a többi utalás is, ami abban a tíz percben validálódott a Bitcoin blokkláncán. Nem volt nagy forgalom akkoriban, mindössze két bejegyzés látható, az egyik a pizzás utalás, a másik pedig a bányász blokkjutalmának jóváírása.

Van még egy érdekes látnivaló a Tx oldalakon, ez a zöld vagy piros földgömb ikon, amiből a piros azt jelenti, hogy a fogadott BTC elhagyta a címet, ez esetben aki a fizetséget kapta a pizzáért, továbbküldte a BTC-t, viszont a bányász a mai napig nem költötte el (zöld) a 0,99 BTC-t.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.94% $67,283.29
Ethereum ETH -7.82% $3,255.32
BNB BNB -5.22% $590.54
Solana SOL -12.33% $152.69
XRP XRP -10.92% $0.5465
Dogecoin DOGE -13.35% $0.1722
Cardano ADA -12.73% $0.5093
Litecoin LTC -12.79% $85.97
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!