Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a Bitcoin hashrate és milyen fontos funkciója van?

Mi a Bitcoin hashrate és milyen fontos funkciója van?

Ismerd meg a Bitcoin hashrate jelentőségét az átfogó bányászati ismertetőnkkel. Mi a bányászatban betöltött szerepe és milyen hatással van a hálózat biztonságára?

 

A Bitcoin Hashrate értelmezése

A Bitcoin hashrate a Bitcoin hálózatának teljes számítási teljesítményét jelenti az adott időpontban. Ez a hálózat kulcsfontosságú mérőszáma, amely számszerűsíti, hogy a Bitcoin bányászgépek hány hash-t képesek generáli másodpercenként a következő Bitcoin blokk felfedezése során. Egyszerűbben fogalmazva, a hashrate azt a teljesítményt mutatja meg, hogy egy bányász másodpercenként hány számítást tud elvégezni a lánc következő blokkjának feltárása érdekében.

A Bitcoin hashratet másodpercenként végrehajtott hashelésekben (H/s) mérik. Ez az egy másodperc alatt előállított hash-ek számát jelenti, ami jó képet ad a Bitcoin hálózat alapjául szolgáló hatalmas számítási erőforrásról. A nagy számítási kapacitású számítógépek miatt a gyakorlatban a H/s többszöröseit, a TH/s és PH/s értékeket használják.

Bitcoin hashrate grafikon 2023 I Cryptofalka Forrás: Hashrate index

Minél magasabb a hashrate, annál több számítás történik másodpercenként és annál biztonságosabbá válik a Bitcoin blokklánca. Ahogy egyre mélyebbre merülünk a Bitcoin bányászat világában, látni fogjuk, hogy a hashrate mennyire kulcsfontosságú, nem csak a bányászok, hanem az egész Bitcoin ökoszisztéma számára.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A hashrate jelentősége a Bitcoin bányászatban és a hálózati biztonságban

A Bitcoin hashrate fontosságát a bányászat és a hálózat biztonságának világában nem lehet kellő képpen hangsúlyozni. A hashrate a Bitcoin bányászat éltetője és a hálózat biztonságának első mérőszáma.

Minél magasabb a hashrate, annál több számítási teljesítményt ad a bányász a hálózatnak. Ez növeli az esélyét arra, hogy sikeresen kitalálja a helyes hash-t, és a blokkjutalomból származó bitcoinokkal és tranzakciós díjakkal jutalmazzák ezért. Lényegében a magasabb hashrate növeli a bányász valószínűségét, hogy megtalálja a következő blokkot és learassa a hozzá kapcsolódó jutalmakat.

Bitcoin bányászat hashrate I Cryptofalka

A hálózat biztonságának szemszögéből vizsgálva a magas hashrate kulcsfontosságú szerepet játszik a potenciális támadások elhárításában. Minél magasabb és minél jobban eloszlik a számítási teljesítmény (hashrate) a hálózatban, annál nagyobb kihívást jelent és annál költségesebbé válik egy támadó számára, hogy a hálózat teljes teljesítményének 51%-a fölé kerüljön - ez a küszöbérték szükséges a blokklánc tranzakcióinak manipulálásához. 

 

Mi befolyásolja a Bitcoin hashrate alakulását?

Ahogyan a Hold befolyásolja a dagályt, úgy a Bitcoin hashrátája sem létezik elszigetelten - a különböző tényezők hatására időben hullámzik. Ezeknek a hatásoknak a megértése nagyobb betekintést nyújthat a Bitcoin-hálózat dinamikájába. A Bitcoin hashrate egyik legjelentősebb meghatározója maga a Bitcoin ára. Amikor a Bitcoin árfolyama megugrik, a nagyobb nyereség lehetősége több bányászt ösztönöz arra, hogy csatlakozzon a hálózathoz, ami a teljes hashrate növekedéséhez vezet. Ezzel szemben, ha a Bitcoin ára csökken, a kevésbé nyereséges bányászok úgy dönthetnek, hogy kikapcsolják gépeiket és kilépnek a hálózatból, ami a teljes hashrate csökkenését eredményezi.

A bányászati hardverek innovációja szintén döntő szerepet játszik a hashrate alakulásában. A bikapiacok gyakran ösztönzik a technológiai fejlesztéseket és a gyorsabb hashelési technikák kialakulását. A GPU-k és később az ASIC-k bevezetése a Bitcoin-bányászatban például jelentősen megnövelte a Bitcoin hashrátáját. Ezek a hardveres fejlesztések továbbra is alakítják a Bitcoin-bányászat helyzetét, és közvetlenül befolyásolják a hálózat teljesítményét.

Végül a bányászat jövedelmezősége vagy bevételi lehetősége, amelyet a "hashprice" kifejezéssel számszerűsítünk, nagyban befolyásolja a Bitcoin hashrate globális alakulását. Ha a hashprice magas, akkor valószínűleg több Bitcoin hashrate kerül online állapotba, ha azonban a hashprice csökken, ennek az ellenkezőjére lehet számítani. A hashprice értékét amúgy a hálózat tranzakciós díjai is befolyásolják, eddig viszont elenyéző volt a bányászok tranzakciós díjakból származó jutalma a blokkjutalomhoz képest. Viszont a 2023-as BRC20 mánia hatására nagyban megugrott a tranzakciós díjak mennyisége, így a hashprice-ban is magas kiugrást láthattunk.

Bitcoin hashprice I Cryptofalka Forrás: Braiins

 

Bitcoin bányászati nehézség és annak hatása a hashrate-re

A Bitcoin hashrátája és a bányászati nehézség közötti ingadozás során a cél az egyensúlyi állapotra való törekvés. Dinamikus egyensúlyban léteznek, mindegyikük reagál a másik változásaira, hogy fenntartsák a Bitcoin-hálózat harmóniáját. A Bitcoin bányászati nehézsége alapvetően arra a célszámra utal, amely alá a bányászoknak tippelniük kell ahhoz, hogy sikeresen kibányásszák a következő blokkot a láncban. Ez a célszám körülbelül kéthetente, azaz 2016 blokkonként változik a hálózat hashrátájának változásaira reagálva.

Amikor több bányász csatlakozik a hálózathoz, és a hashrate megnő, a blokkok gyorsabban találhatók meg, mint a megcélzott 10 perces átlag. A blokkok megtalálási sebességének lassítása és a 10 perces célérték fenntartása érdekében a rendszer automatikusan növeli a nehézségi szintet, a Bitcoin difficulty-t. Ez azt jelenti, hogy a bányászoknak most több hasht kell generálniuk (azaz magasabb hashrate-el kell rendelkezniük) a következő blokk sikeres megtalálásához.

Bitcoin nehézségi szint I Cryptofalka Forrás: CoinWarz

Ezzel szemben, ha a hashrate csökken, és a blokkok megtalálása lassabb a 10 perces átlagnál, a difficulty csökken. Ez megkönnyíti (azaz alacsonyabb hashratet igényel) a bányászok számára a következő blokk megtalálását.

Ez a hashrate és a bányászati nehézség közötti kölcsönhatás a Bitcoin-hálózat létfontosságú eleme, amely biztosítja, hogy az új blokkok aránya állandó maradjon, függetlenül a hálózat teljes számítási teljesítményének ingadozásától.

 

A bányászati hardwerek és az energiafogyasztás szerepe

A bányászhardver és az energiafogyasztás jelentős szerepet játszik a Bitcoin bányászat hashrate-jének meghatározásában. A bányászhardver képességei közvetlenül befolyásolják, hogy egy bányász másodpercenként hány hash-t tud előállítani. A nagyobb teljesítményű hardver általában magasabb hashrátát jelent, ami potenciálisan növeli a bányász profitját. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a nagyobb teljesítmény általában megnövekedett energiafogyasztással is jár. A bányászoknak ezért figyelembe kell venniük a berendezésük energiahatékonyságát, amelyet gyakran terahash-onként joule-ban vagy wattban fejeznek ki.

Bitmain antminer s19pro | Cryptofalka Forrás: https://www.bitmain.com/

A Bitcoin-bányászat kezdeti időszakában a bányászok elsősorban a számítógép központi feldolgozó egységét (CPU) használták. Ez 2010-ben változott meg, amikor Hanyecz László bevezette a grafikus kártyás (GPU) bányászatot, ami a Bitcoin teljes hashrátájának jelentős növekedését okozta. 2012-re a Bitcoin-bányászat ismét átalakult az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC) bevezetésével, amelyek olyan speciális chipek, amelyek még nagyobb számítási teljesítményt biztosítanak egy konkrét műveletre. A bányászati technológia fejlődése folyamatosan új magasságokba emelte a Bitcoin hashrátáját, ami jól mutatja a bányászhardverek és az energiafogyasztás központi szerepét a Bitcoin-bányászatban.

A hardverek fejlődése ellenére is az energia fogyasztás a Bitcoin bányászat legfontosabb eleme és legnagyobb költsége. Így minden bányász számára elengedhetetlen, hogy olcsó villamos áramot vételezzen és ezzel növelje profitját. 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.22% $64,465.44
Ethereum ETH 0.65% $3,087.11
BNB BNB 1.24% $559.11
Solana SOL 4.60% $145.78
XRP XRP -0.47% $0.4995
Dogecoin DOGE 1.81% $0.1528
Cardano ADA 3.29% $0.4721
Litecoin LTC -0.60% $81.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!