Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Lehet-e a távoli jövőben 100%-ban zöld a Bitcoin bányászat?

Lehet-e a távoli jövőben 100%-ban zöld a Bitcoin bányászat?

A válasz úgy tűnik igen, a Square elemzést készített a megújuló energia költségeiről és azok hatásáról a zöld Bitcoin bányászatra.

Az elmúlt hetekben, amióta Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nem használja a Bitcoint környezeti aggályok miatt, gyakran foglalkozik a média a Bitcoin hálózatnak és bányászatnak a környezeti hatásaival. Több értekezés is született, miszerint a bankrendszer jóval több energiát használ a működésre, mint a Bitcoin hálózat. 

A probléma odáig gyűrűzött, hogy New York állam hároméves moratóriumot vezetne be a megújítatlan bitcoin bányászatra az államban.

 

Zöld vagy nem zöld a Bitcoin bányászat?

Ebben a vitában, egy-egy ponton mindkét félnek igaza lehet. A kritikusok helyesen gondolják, hogy a Bitcoin bányászathoz hatalmas erőforrások kellenek: A Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ becslései szerint a Bitcoin bányászok világszerte felhasznált villamos energiája átlagosan évi 113 terawattóra. Ez a Bitcoin energiafelhasználását valahol az Egyesült Arab Emírségek és Hollandia közé helyezné, amelyek együttes lakossága megközelítőleg 170 millió ember, ami kétségkívül sok. 

Zöldebb Bitcoin Bányászat I Cryptofalka Forrás: https://igaming.org/

A Cambridge Centre for Alternative Finance nemrégiben elkészült „3. globális kriptográfiai összehasonlító tanulmánya” azonban azt mutatja, hogy a kriptovaluta bányászok legalább 76% -a megújuló energiát használ fel tevékenysége során. A Bitcoin proof of work alapú bányászata 40%-ban származik megújuló energiaforrásból.

A Square legújabb tanulmánya a Bitcoin bányászat energiafogyasztását és széndioxid-lábnyomát vizsgálja, három közvetlenül releváns összehasonlítás megvizsgálásával: az Egyesült Államok villamosenergia-hálózata, a hagyományos pénzügyi rendszer és az aranybányászat.

 

A villamosenergia-hálózat, a hagyományos pénzügyek és az aranybányászat 

A tanulmány azzal kezdődik, hogy összehasonlítja a Bitcoin bányászatát az elektromos hálózat egészével. Az Egyesült Államok Energetikai Információs Igazgatóságának adatai szerint, az Egyesült Államok 2020-as villamosenergia-termelésének mintegy 20% -a megújuló forrásokból származott. Ez azt jelenti, hogy mivel energiafogyasztásának 40% -a megújuló forrásokból származik, a Bitcoin bányászata jelenleg kétszer olyan zöld, mint a nemzeti hálózat egésze.

A hagyományos finanszírozásra (fiat valuták tekintetében) áttérve két kritikus pont van az ipar értékelésére: 1) a fosszilis tüzelőanyaggal kapcsolatos projektek finanszírozása és 2) az ipar szénlábnyoma. Az előbbi a viták kritikus része, mivel ez, csökkenti a környezetkárosító tevékenységek finanszírozási képességét.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A Rainforest Action Network márciusban kiadott „Banking on Climate Chaos - Fossil Fuel Finance Report 2021” szerint, a világ 60 legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja a Párizsi Megállapodás óta 3 800 000 000 000 - igen, 3,8 trillió USD - értékű finanszírozást biztosított a fosszilis üzemanyagok számára. Gondoljunk csak bele egy percre - a Párizsi Egyezmény a világ meghatározó lépése az éghajlatváltozás elleni küzdelem felé, és a világ legnagyobb bankjai mégis a világ negyedik legnagyobb gazdaságának GDP-jével megfelelő finanszírozást nyújtottak a megállapodás óta a fosszilis tüzelőanyagokhoz.

A hagyományos, fiat pénzügyi szektor széndioxid-lábnyomát tekintve, a Galaxy Digital májusban publikálta „A Bitcoin energiafogyasztásáról. A "szubjektív kérdés kvantitatív megközelítése” című cikket, amely a Bitcoin bányászat és az ipar energiafogyasztásának lebontása.

https://twitter.com/glxyresearch/status/1393166955864117248?s=20

 

Mennyi áramot fogyaszt a mai bankrendszer?

A hagyományos bankrendszer-elemzése a világ 100 legnagyobb globális bankjának energiafogyasztását vizsgálja. Energiafogyasztásukat négy elsődleges kategóriára bontva: adatközpontok, fióktelepek, ATM-ek és kártyahálózati adatközpontok. Az iparág vezetőinek nyilvánosan elérhető adatainak felhasználásával a Galaxy becslése szerint az energiafogyasztás évi 260 TWh körül alakul. Ez több mint kétszerese a Bitcoin bányászat energiafogyasztásának, és különösen a megbízható adatforrások hiánya miatt kizárja a rendszer legfontosabb pilléreit, beleértve a központi bankokat és az elszámolóházakat, ami arra utal, hogy az energiafelhasználás lényegesen magasabb, többszöröse is lehet.

A hagyományos bankrendszer elemzéséhez hasonlóan a Galaxy aranybányászati elemzést is végzett, amely az ipar teljes energiafogyasztásának egy részét elemzi. Az Arany Világtanács 2019-es jelentésében szereplő „Arany és éghajlatváltozás: jelenlegi és jövőbeli hatások” című elemzést felhasználva vizsgálja az üvegházhatású gázok közvetlen kibocsátását az arany bányászatában és feldolgozásában.

aranybányászat I Cryptofalka Forrás: https://www.barrons.com/

Az arany finomításával és újrafeldolgozásával járó gázkibocsátás a Galaxy becslése szerint az ipar üvegházhatású gázokkal kapcsolatos villamosenergia-fogyasztása évente 240 TWh. Alapszinten ez azt jelenti, hogy az arany évente mintegy 85% -kal több energiát fogyaszt, mint a Bitcoin bányászata. Tekintettel azonban arra, hogy a Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ becslése szerint a Bitcoin bányászat energiafogyasztásának körülbelül 40% -a megújuló energiából származik, ez azt jelenti, hogy az aranybányászat megújuló energiafogyasztása háromszorosa a Bitcoin bányászatának.

 

Bitcoin bányászat zöld potenciálja és szabályozása

Ahhoz, hogy a Bitcoin és a Bitcoin bányászat teljes potenciálját kiaknázza, iparként feltétlenül jobban kell teljesítenie. Ennek két kulcsfontosságú eszköze az átgondolt szabályozás és a határozott ipari fellépés. Az előbbi azért hagy némi kivetni valót maga után, ugyanis az ipar állítólag tele van olyanokkal akik elutasítják a szabályozásokat.

Az igazság az, hogy önmagában a szabályozás se nem jó, se nem rossz. Maga a szabályok lehetnek rosszak vagy jók. Az átgondolt, specifikus szabályozás katalizátora lehet a Bitcoin fellendülésének, mainstream elfogadásának. Támogatná az innovációt, ösztönözné az ipari szereplőket, megteremtené a széleskörű bizalmat. Jó példa erre Wyoming állam, ahol a törvényhozók 2017 óta együtt dolgoznak az ipari szereplőkkel, megteremtve a blokklánc ipar stabilitását. 22 törvényt iktattak be azóta, hogy stabilabb környezetet hozzanak létre a blokklánc iparnak, ami több tízmilliárdos üzleti tevékenységet hozott az államnak.

Bitcoin megújuló energia I Cryptofalka Forrás: https://cointelegraph.com/

Ezzel szemben, a túlságosan széles, tompa szabályozás, mint a New York állam szenátusában javasolt bányavédelmi törvény, megölhet, lelassíthat egy iparágat. New York államban kizárólag megújuló energiából biztosított Bitcoin bányászat lehetséges, amit szinte lehetetlen teljesíteni. Elüldözheti azokat a vállalkozásokat, amelyek szabályozott körülmények között, legálisan bányásznak Bitcoint, megfosztva az államot a teljesítmény orientált iparűzési adó fizetésétől.

Végül eljutunk azokhoz az érdekelt felekhez, akik a legnagyobb terhet viselik, de a legnagyobb mértékben képesek változtatásokat végrehajtani a Bitcoin szén-dioxid-mentesítésében: maga az ipar. Becsülettel kell lennünk az elért haladásra, mivel az ipar becsült összenergiájának 40% -a megújuló energiaforrásokból származik. Ez kétszerese az Egyesült Államokban a teljes elektromos hálózat részarányának.

OKEX_banner_Cryptofalka

Mindazonáltal egyértelmű, hogy mindenkinek aki kapcsolódik az iparhoz, még többet kell tennie. A Crypto Climate Accord és a Bitcoin Bányászati Tanács kiváló első lépés lehet. Arra ösztönzik az iparág minden tagját, hogy ne csak aláírja a megállapodásokat, hanem teljesítse céljait, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla karbon kibocsátást a villamosenergia-fogyasztásból. Ez nagy valószínűséggel be is fog következni. Nemcsak azért, mert ez a helyes, hanem azért is, mert az iparágban azok, akik 100% -ban megújuló stratégiákat alkalmaznak, valószínűleg valami ösztönzésre, előnyre tehetnek szert.

A piac a siker legfőbb bírája, a felelős kapitalizmus korszaka tőlünk függ - a befektetők és a fogyasztók pénztárcájukkal szavaznak. Támogatva a felelős szereplőket, miközben háttérbe szorítják azokat, akiknek cselekedete negatív mellékhatásokat válthatnak ki.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.70% $51,102.79
Ethereum ETH -1.32% $2,944.05
BNB BNB -1.21% $377.36
Solana SOL -2.04% $101.37
XRP XRP -1.66% $0.5386
Cardano ADA -0.65% $0.5901
Dogecoin DOGE 0.57% $0.08532
Litecoin LTC -0.30% $68.74
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!