Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
4 évente ünnepel a kriptopiac: Mi a Bitcoin felezés?

4 évente ünnepel a kriptopiac: Mi a Bitcoin felezés?

4 évente a bányászoknak járó Bitcoin mennyisége megfeleződik, ezt a jelenséget nevezik Bitcoin felezésnek. De miért van ekkora hype az esemény körül?

A Bitcoin kínálatának elmélete

A Bitcoin felezés megértéséhez először meg kell értenünk a mögöttes kínálati elméletet. A Bitcoin megalkotója, Satoshi Nakamoto, úgy gondolta, hogy a ritkaság teremthet értéket. Példaként, csak egy Mona Lisa van, az arany is korlátozott számban elérhető a Földön. A Bitcoin forradalmi volt abban, hogy először teremtett egy digitális terméket amiből mindig csak 21 millió lesz. 

Ahogyan más kriptovaluták is, a Bitcoin (BTC) tervezésekor egy véges kínálat elvére épült. Ez azt jelenti, hogy van egy fix felső határ arra, hogy hány Bitcoin jöhet létre. A Bitcoin esetében a felső határt a megalkotója, Satoshi Nakamoto pontosan 21 millióra állította be. Más kriptovaluták esetében ez a felső határ jelentősen változhat - Monero (XMR) és Dash esetében akár 18,9 millió alá is csökkenhet, míg például az XRP és a Tron (TRX) akár 100 milliárdig is terjedhet. A Bitcoin korlátozott kínálata...

BTC Halving 4 Cryptofalka

Mi is az a Bitcoin felezés?

A legnagyobb kriptovalutának kódjában beágyazott egy 21 millió darabszámot meghaladó felső határt. A Bitcoin bányászat útján szabadul fel blokkjutalmak formájában. A bányászok azért dolgoznak, hogy fenntartsák és biztosítsák a Bitcoin rendszerét, és újra kibocsátott Bitcoinnal jutalmazzák meg őket.

Azonban mintegy négyévente a bányászok jutalma megfeleződik, és minden felezés csökkenti az új Bitcoin kínálatba való belépés ütemét - ez egy olyan folyamatot, amely valószínűleg 2140-ig fog tartani. Az első millió Bitcoint Satoshi Nakamoto bányászta ki 2009-ben. Azóta a teljes kínálat több mint 93%-a már ki lett bányászva, és csak kb. 1,44 millió Bitcoin fog létrejönni.

BTC Halving 2.png

2009 - A Bitcoin bányászati jutalmak 50 BTC-ről indulnak blokkonként.
2012 - Az első Bitcoin felezés 25 BTC-re csökkenti a bányászati jutalmakat.
2016 - A második felezés során a bányászati jutalmak 12,5 BTC-re csökkennek.
2020 - A harmadik felezés során a bányászati jutalmak 6,25 BTC-re esnek vissza.
2024 - A negyedik felezés során a bányászati jutalmak 3,125 BTC-re esnek vissza.
2140 - A 64. és utolsó felezés megtörténik, és nem hoznak létre új Bitcoinokat.

Mi történik ezután a Bitcoin bányászaival?

A Bitcoin bányászok pénzt fektetnek be specializált bányászati hardverekbe, valamint az ezek működtetéséhez szükséges elektromosságba. Ennek költségeit általában a bányászati jutalmak ellensúlyozzák, de mi történik, amikor ezek a jutalmak megfeleződnek?

Mivel a felezés csökkenti a jutalmakat, a bányászok ösztönzése a Bitcoin hálózaton való munkára is csökken, ami kevesebb bányászt és kevesebb biztonságot eredményez a hálózat számára.

Ezért, amikor az utolsó Bitcoin is ki lesz bányászva (feltéve, hogy nem történtek nagy változások a Bitcoin protokolljában), a bányászok jutalmat fognak kapni a hálózat fenntartásáért járó tranzakciós díjak formájában.

Mi történik a BTC árfolyamával?

A vita arról, hogy a Bitcoin felezések befolyásolják-e a kriptovaluta árát, vagy már be vannak-e árazva, továbbra is hevesen folytatódnak.

A kínálat és kereslet törvényei szerint a csökkenő Bitcoin kínálatnak növelnie kell a Bitcoin iránti keresletet, és feltételezhetően emelnie kell az árakat. Egy elmélet, amit a készlet-áramlás modellnek neveznek, egy arányt számol ki a jelenlegi Bitcoin kínálat és a forgalomba kerülő mennyiség alapján. Minden felezés (nem meglepő módon) hatással van erre az arányra. Azonban mások vitatják az elmélet alapjául szolgáló alapvető feltételezéseket.

BTC bull Cryptofalka

Történelmileg nézve, a korábbi felezési események után a Bitcoin ára emelkedett, de nem azonnal, és más tényezők is szerepet játszottak.

A 2016. júniusi felezés idején a Bitcoin ára körülbelül 660 dollár volt; a felezés után a Bitcoin oldalazott a hónap végéig, majd augusztusban 533 dollárig esett. De aztán a Bitcoin ára az év végére több mint 20 000 dolláros akkori csúcsra emelkedett, ami 2916%-os emelkedést jelentett.

Hasonlóan, a 2020-as felezés után a Bitcoin ára 9000 dollár körüli szintről több mint 27 000 dollárra emelkedett az év végéig - de a felezést követő két hónapban az ár nem törte meg a 10 000 dolláros szintet. Fontos megjegyezni, hogy más tényezők is befolyásolták a Bitcoin 2020-as bikaviadalt, különösen a MicroStrategy és a PayPal döntése, hogy lehetővé teszi felhasználóinak a Bitcoin vásárlását és tartását.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.72% $51,056.13
Ethereum ETH -2.31% $2,944.25
BNB BNB -2.10% $375.92
Solana SOL -3.75% $101.16
XRP XRP -2.07% $0.5391
Cardano ADA -1.70% $0.5899
Dogecoin DOGE -0.29% $0.08509
Litecoin LTC -0.86% $68.76
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!