Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Angliában is jöhet hamarosan a nemzeti CBDC?

Angliában is jöhet hamarosan a nemzeti CBDC?

Nagy-Britanniának és Európa többi országának hamarosan CBDC-ket kellhet kibocsátania, ha meg akarják őrizni az országok likviditását. 

Jon Cunliffe, a Bank of England helyettes kormányzója egy konferencián azzal érvelt, hogy a köz- és magánpénzek kibocsátásában és forgalmában bekövetkezett változások a jövőben a pénzügyi stabilitás biztosításához elengedhetetlenné tehetik a központi banki pénz digitális formájának (CBDC) általános hozzáférését. 

A londoni OMFIF Digitális Pénzintézet nyilatkozatában Cunliffe a kereskedelmi bankok által kibocsátott magánpénzek széleskörű felhasználásának múltbeli, jelenlegi és jövőbeli tendenciáit vizsgálva, megjegyezte, hogy a COVID-19 világjárvány felgyorsította a digitális fizetési rendszerek használatát.

 

Csökkent a készpénz használat a világban

A Bank of England nemrégiben közvéleménykutatást végzett a készpénzhasználatról. A felmérésből kiderül, hogy a válaszadóknak körülbelül 70%-a kevesebb készpénzt használ, mint a világjárvány előtt. Ez hatalmas változás a társadalmi monetáris szokásokban. Jellemzően olyan lehetőségek felé fordultak az emberek, mint az érintés nélküli fizetések, az internetes tranzakciók vagy éppen a kriptovaluták.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A tokenizálás és az elosztott főkönyvi technológiák, különösen ha nem banki, Big Tech szereplők telepítik őket, valószínűleg rugalmasabb, adatközpontú pénzformákat biztosítanak a nyilvánosság számára, amelyek új funkciókat kínálnak a digitális világban. Ilyenek például a kriptovaluta kártyák használata. 

 

Felértékelődik a CBDC-k jelentősége

Az új jelenségek, például a stabilcoinok, az intelligens okosszerződések és a mikrofizetési csatornák megjelenésével a központi bankok máris kulcsfontosságú kérdésekkel küzdenek a jelenlegi kereskedelmi keretek pénzforgalomra tervezett szabályozási keretrendszerének adaptálásával kapcsolatban.

CBDC I Cryptofalka Forrás: https://blockchain.news/

A digitális technológia által vezérelt változások nyomán el kell gondolkodni a jegybankoknak, hogy csökkentsék a fiat valuták mennyiségét. Ezen az elgondoláson keresztül más lehetőségeket kell keresni. Ilyenek lehetnek az állam által kiadott stabilcoinok, a CBDC-k. 

A magánpénz (kriptovaluták, stabilcoinok) új formái valószínűleg erősen megalapozzák az állami digitális pénz (pl. egy jegybanki digitális pénznem vagy CBDC) bevezetését. Ezzel a lépéssel nem fordulnának el a jegybankoktól és a fiat valutáktól az állampolgárok. Ez fontos lehet minden ország gazdaságának, a GDP-nek, hogy a tőke megmaradjon az adott ország fiat valutájában, legyen az digitális vagy papír alapú. Az országoknak meg kell őrizniük a likviditási lehetőségeiket.

A CBDC ebből a szempontból döntő fontosságú lesz a pénzügyi stabilitás országos biztosítása szempontjából. 2020 novemberében Cunliffe már azt mondta, hogy a központi banknak alkalmazkodnia kell a banki, pénzügyi üzleti modellek változásához, és kezelnie kell a pénzügyi és makrogazdasági következményeket, amelyeket ezek a változások jelentenek.

A fizikai készpénzhez való hozzáférés megőrzése, amire a Bank of England korábban kötelezettséget vállalt, valószínűleg nem lesz elegendő. 

OKEX_banner_Cryptofalka

Valószínűnek tűnik az Egyesült Királyságban, hogy ha meg akarjuk tartani az általános felhasználásra alkalmas és az állampolgárok számára elérhető közpénzeket, akkor az államnak nyilvános digitális pénzt kell kibocsátania, amely kielégíti a modern élet szükségleteit - mondta Cunliffe, a Bank of England helyettes kormányzója.

 

Összegzés

Modern életünk egyik alappillére lesz a modern monetáris politika. Látható, hogy ezt a bankok is kezdik felismerni. Bár még határozott lépéseket csak egy-egy ország tett a modern pénzügyi politika bevezetésére, elkerülhetetlen lesz az egész világnak alkalmazkodni a változásokhoz. A változásokat a társadalmi szokások indítják meg. A világon nagyjából 5 éven belül el fognak terjedni a CBDC-k. Valószínű nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni a készpénz sem, de esély van rá, hogy a következő évtizedekben a központilag kiadott fiat valuták jelentik majd a fő csapást a társadalmi pénzhasználatban.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.26% $60,690.94
Ethereum ETH -2.80% $2,979.17
BNB BNB -1.71% $527.55
Solana SOL -2.04% $131.05
XRP XRP -1.50% $0.489
Dogecoin DOGE -4.06% $0.148
Cardano ADA -3.21% $0.4404
Litecoin LTC -1.10% $78.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!