Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ha blokklánc technológia, akkor fő a biztonság! De miért is?

Ha blokklánc technológia, akkor fő a biztonság! De miért is?

A blokklánc egy összetett technológia, mely egyre szélesebb körben terjed. Te tudod, hogy mitől is lesz biztonságos a blokklánc? Megmutatjuk! 🔐

 

Blokklánc bevezető

Számos alkalommal írtunk már a blokklánc gyakorlati felhasználásáról. Arról, hogy miként segítheti az életünket az egészségügy, a logisztika, a személyes adatok védelme vagy akár a szerződések területén. Mivel a blokklánc egy meglehetősen összetett technológia, célszerű világosan látni, hogy mi alapján alkalmazzák bizalommal a szakemberek és miért jelenik meg az élet legkülönfélébb területén.

A blokklánc mögött többrétegű biztonsági eljárások húzódnak, amelyekbe beletartoznak a fejlettebb kriptográfiai technikák mellet a különböző matematikai modellek is. Ezzel a fajta matematikai alapú biztonsággal azért is fontos tisztában lenni, mert a blokklánc nyújtja a technológiai hátteret a legtöbb kriptovaluta működéséhez. A módszer hívei és értői éppen ezért tartják a digitális pénzt meghamisíthatatlannak. A matematikával kapcsolatos tudás hosszú múltra tekintve vissza, így valóban erős kell legyen a bizalom aziránt a rendszer iránt, amely ezen évezredes alapokon nyugszik.

 

Blokklánc és a konszenzus alapú biztonság

A fentieken túl két koncepció játszik jelentős szerepet a blokklánc biztonságos működésében. Ezek a konszenzus és a már említett megváltoztathatatlanság. Az előbbi arra utal, hogy a rendszer működéséért felelős számítógépek hálózata és a közvetítésükkel létrejött csomópontok (node), igazolják a tranzakciók hitelességét, illetve a hálózat valós állapotát, a rajta futó adatok valóságtartalmát. Ez az egyetértés – azaz konszenzus – a biztosíték arra, hogy ne lehessen manipulálni az adatokat. Vagy legalábbis nagyon nehezen és speciális feltételek teljesülése esetén. Ezen a ponton ismét a matematikához kapcsolódunk, mert az említett folyamat a konszenzus algoritmuson nyugszik.

A megváltoztathatatlanság koncepciója pedig azért felel, hogy a visszaigazolt és hitelesített adatok valóban megváltoztathatatlanok maradjanak, megakadályozva ezzel egy hitelesített adathalmaz manipulálását. Így a konszenzus a Blokklánc biztonság egyik legfontosabb építőköve.  

blokklanc-biztonsag blockchain-crypto I Cryptofalka

 

Blokklánc biztonság és a kriptográfia

A blokklánc működési sajátosságait tekintve jelentős mértékben támaszkodik a kriptográfiára, azon belül is a hash funkcióra. A hash egy olyan folyamat, amelyben egy algoritmus (hash funkció) egy tetszőleges méretű input adatot kap és azt átalakítja egy rögzített hosszúságú vagy nagyságú output adattá. További sajátossága, hogy bármekkora legyen a bemeneti adat nagysága, a kimeneti adat minden esetben ugyanakkora méretű lesz. Erre utal az imént említett rögzített méret. Ugyanakkor ha az input adatokban bármekkora változtatást végrehajtunk, akkor az megváltoztattja a kimeneti értékeket. A hash funkció működési elve viszont azt is garantálja, hogy változatlan beviteli adathalmaz esetén mindig ugyanaz lesz a kimeneti adatsor.

A blokkláncon belül ezeket a kimeneti adatokat nevezzük hashnek és ezek felelnek az adat egységek (blokkok) egyedi azonosításáért. Az egyediség abban rejlik, hogy minden egyes blokkhoz kapcsolódó egyedi azonosító (hash) az őt megelőző blokk egyedi azonosítója alapján generálódik. Ez hozza létre az egymáshoz láncolt blokkok rendszerét.

Ezenkívül a blokk egyedi azonosítója a blokk tartalmával is összefügg, tehát az abban rejlő adat megváltoztatása az azonosító megváltoztatásával is járna, amihez viszont már kapcsolódik a következő azonosító és a következő adategység. Ez a fajta egymásra épülés garantálja, hogy a láncolat biztonságos információtárolást tesz lehetővé. A kriptográfia használata nem csak itt jelenik meg, hanem a kriptovalutákat tároló pénztárcák működési elvénél is.

 

Összegzés

Az eddigiek alapján beláthatjuk, hogy a matematika és az informatika nyelve a különböző modelleken keresztül meggyőzően biztonságos a blokklánc gyakorlati alkalmazásához. A technológia széleskörű elterjedéséhez fontos az, hogy mindenki lássa és megértse, a rendszer előnye (és szépsége) pont a bizalomban és a nagyfokú biztonságban rejlik. Ezek alapján a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

Árpási Zoltán

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Forrás: binance

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.02% $64,132.9
Ethereum ETH -0.13% $3,424.18
BNB BNB -0.32% $572.4
Solana SOL 1.43% $161.72
XRP XRP -5.43% $0.5547
Dogecoin DOGE -1.96% $0.1201
Cardano ADA -3.34% $0.4245
Litecoin LTC -0.87% $71.35
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!