Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Blokklánc alapú szavazási rendszer készül Japánban

Blokklánc alapú szavazási rendszer készül Japánban

A blokklánc technológia alkalmazása több szempontból hasznos lehet egy szavazás során. Megmutatjuk mit kezd vele Kaga város vezetése!

Az amerikai elnökválasztás kapcsán már írtunk a blokklánc és a választási rendszer kapcsolatáról. A technológia fejlődésével és elfogadottságának növekedésével azonban elkerülhetetlen lesz a jelenleginél szélesebb körű alkalmazása. A szavazások, illetve a választási rendszer pedig egyébként is olyan terület, ahol a hitelesség és az adatbiztonság kiemelt prioritást kell élvezzen. És pont ez az, amiben a blokklánc jó! Ezúttal egy újabb gyakorlati példát mutatunk be a témában. Így működik a szavazás a blokklánc segítségével. ⤵️

Japán Isikava prefektúrájában található Kaga nevű kisváros vezetése minden jel szerint igencsak elkötelezett a blokklánc technológia és a városi adminisztráció összekapcsolása iránt. Augusztusban látott napvilágot a hír, hogy az említett település vezetése bevezette a blokklánc alapon működő LoGo alkalmazás használatát. A program lényege, hogy a település bármelyik lakosa képes legyen önkormányzati ügyeinek intézésére az okostelefonja segítségével. Ehhez nincs szükség másra, mint egy telefonra, amire telepítve van az xID (korábban Blockhive) alkalmazás.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Személyazonosság és a blokklánc

Gyakorlati szempontból a blokklánc kitűnő eszköz a személyazonosság igazolására és az ehhez kapcsolódó adatok biztonságos tárolására. Erre a területre specializálódott az xID cég is, amely 2020 májusában kezdett közös projektbe a Trust Bankkal és Kaga város vezetésével. Az alkalmazás segítségével az önkormányzati tisztviselők egyszerűen és hitelesen be tudják azonosítani az ügyfeleket anélkül, hogy személyesen találkoznának velük.

szavazás | CryptoFalka

 

Szavazás blokkláncon

A fejlődés nem állhatot meg Kaga város vezetése számára ezen a ponton. A 68.000 fős településen élők számára ugyanis rövidesen lehetővé válik szavazásaik blokklánc alapon történő lebonyolítása is. Ezúttal a tokiói székhelyű Layer X nevű cég indított egy projektet a már említett xID céggel közösen. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján már most is működik egyfajta elektronikus szavazási megoldás, azonban az se nem költséghatékony, sem pedig nem elég megbízható.

A jelenlegi internet alapú választási rendszer olykor bizony kihívásokkal küzd. Garantálni kell a dupla szavazást elkerülését, a szavazatok titkosságát, illetve a szavazás jelenleg költséges eszközök segítségével valósítható csak meg. A Layer X azonban kidolgozott egy olyan elektronikus protokollt, amely megoldást kínál a fenti problémákra. A kifogástalan működéshez azonban szükség volt az xID technológiájára is, amely pedig arra nyújt biztosítékot, hogy egy személy valóban csak egyszer szavazzon. Ráadásul a választók képesek ellenőrizni a saját szavazatukat és megnézni, hogy valóban helyesen lett e feldolgozva. A blokklánc erre kiváló lehetőséget kínál.

 

Blokklánc szavazás összegzése

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy Kaga város vezetése ,,blokklánc városként” népszerűsíti a térséget. Ennek oka főkét az, hogy a vidéki régiókban folyamatosan csökken a lakosság. Azáltal, hogy az állami és magánszektorban innovatív megoldások használatára ösztönzik a cégeket, reményeik szerint megfordítható ez a trend. A blokklánc technológia ismertségére azonban biztosan kedvező hatással lesz.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.31% $67,372.88
Ethereum ETH -3.53% $3,685.83
BNB BNB -2.68% $595.52
Solana SOL -6.05% $165.56
XRP XRP -0.38% $0.5238
Dogecoin DOGE -4.65% $0.1587
Cardano ADA -3.85% $0.4615
Litecoin LTC -0.53% $85.44
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!