Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan profitálhat a turizmus a blokklánc technológiából?

Hogyan profitálhat a turizmus a blokklánc technológiából?

A turizmus jelenleg tapasztalt visszaesésére nem nyújt megoldást a blokklánc, mivel az a kereslet drasztikus csökkenéséből, illetve az utazással kapcsolatos teljes vagy részleges tilalomból fakad. A lezárások feloldását követően azonban várható, hogy újra emelkedő pályára áll az ágazat. Hiszen a korábbi évekre vonatkozóan már 1 milliárd fölött volt a globális utazók száma. De hol tud ebbe a turizmusba bekapcsolódni a blokklánc? Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy milyen lehetőséget nyújt a technológia a turizmus szektorban dolgozók és az utazók számára.

 

Blokklánc alapok

A rendszer decentralizált működése egy olyan alapvető tulajdonság, amely a gazdaság bármely területén hatékonnyá teszik a technológia bevezetését. A blokkláncon tárolt adatok manipulálása szinte lehetetlen. Ez a tulajdonság hasznossá teszi az ágazat számára a technológia alkalmazását, amely sikerrel beépíthető például a különböző foglalások nyilvántartásánál vagy a csomagok követésénél.

A Blockchain fő előnye, hogy decentralizált, nincs szükség “köztes félre”, és teljesen transzparens. Bárki megtekintheti a tranzakciókat, valamint nagyfokú biztonságot nyújt a rajta tárolt információk számára. Ha még nem jött volna át, hogy a turizmusban hol lehetne használni a blokklánc technológiát akkor mindjárt kifejtjük részletesebben is!

 

Közvetítők szerepe a turizmusban

A rendszer alkalmazását kedvezőbb költségek és növekvő hatékonyság jellemzi, mivel a közvetítők száma csökken vagy megszűnik. A kereskedelemben (pl.: ebay) már működő C2C, azaz fogyasztó és fogyasztó közötti értékesítés működhet az idegenforgalom területén is. Akár C2C, akár B2C viszonyban gondolkodunk, a blokklánc segíthet kihagyni a közvetítő közeget és közvetlenül összekötni a szálláshely szolgáltatót a turistával. A módszer elterjedésének nyilvánvaló gátja az ezáltal sérülő érdekviszonyok a közvetítők és a résztvevők között. A fejlődés azonban nem állítható meg.

Bitcoin_blokkfelezés_cryptofalka

 

Pénzmozgás az idegenforgalomban

A fenti gondolatmenet kiterjeszthető a fizetések rendszerére is. Hazai utazóként a forint árfolyamának gyengülése megdrágítja a külföldi utazásokat. Az átváltásnak és az utalásnak egyaránt költsége van, amely jelentősen csökkenthető például kriptovaluta használatával. Erre a piaci igényre jött létre például a travala.com oldal, ahol a kriptovalutával fizethetünk a foglalásokért. A turizmus ezen pontján is segítséget nyújthatna a blokklánc technológia.

tourism-blockchain

 

Értékelés a turizmusban blokklánc segítségével

Napjaink információ áradatában nehéz megmondani, hogy melyik hírnek, információnak mekkora a valóságtartalma. Internetes vásárlásaink során gyakran más vásárlók értékeléseire hagyatkozva hozzuk meg a döntést. Nincs ez másként a szállásfoglalások esetében sem, de ezek az értékelések sajnos viszonylag egyszerűen hamisíthatók. Akár a szolgáltató, akár annak egy megbízottja könnyedén írhat be kiemelkedő értékelést, ami félrevezeti a vásárlót. A blokklánc technológiai sajátosságából adódóan ezek az értékelések is személyhez köthetőek és utólagosan nem megváltoztathatóak lehetnének. A személyhez köthető tulajdonság biztosítja az anonimitást a nyilvánosság irányában, ugyanakkor meggátolja, hogy ugyanaz a személy több (száz) hamis értékelést adjon. A turizmus talán ezen részén lenne a legnagyobb szerepe a blokklánc technológiának.

 

Márkahűség a turizmusban blokklánc segítségével

Az idegenforgalom is egy olyan terület, ahol a visszatérő vendégekre és a fogyasztói hűség kialakításra nagy szükség van. Ennek egyik eszköze a különböző hűségprogramok kidolgozása, amellyel kapcsolatos adatok nagy biztonsággal tárolhatók a blokkláncon. Elsők között a Singapore Airlines vezetett be blokklánc alapú hűségprogramot KrisFlyer néven. A technológiának köszönhetően egy olyan átfogó rendszert hoztak létre, melyben a ,,mérföldek” nem csak a levegőben, hanem a földön és a program honlapján történő vásárlással is gyűjthetők. A nyilvántartás hitelességéről pedig a blokklánc gondoskodik.

Egy újabb terület példáján keresztül mutattunk meg néhány opciót a blokklánc alkalmazására. A lehetőségek tárháza ennél sokkal bővebb. A lényeg azonban az, hogy bármerre is induljunk el a világban – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt – az biztos, hogy találunk jó gyakorlatokat a technológia gyakorlati alkalmazására.

Ha szeretnél még több információt kapni a Blokkláncról, hallgasd meg a Bitcoin kisokos podcastünk második részét Spotify vagy iTunes segítségével:

[buzzsprout episode='3288079' player='true']

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.58% $66,529.21
Ethereum ETH 7.22% $3,255.06
BNB BNB 4.46% $582.58
Solana SOL 7.55% $154.1
XRP XRP 5.48% $0.5166
Dogecoin DOGE 5.70% $0.1649
Cardano ADA 4.57% $0.4906
Litecoin LTC 2.90% $81.88
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!