Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ethereum staking: Magas hozam, elköteleződésért cserébe

Ethereum staking: Magas hozam, elköteleződésért cserébe

Az Ethereum új PoS hálózatának kialakításához a validátoroknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, sok kihívást rejt a staking folyamata. ⤵️

 

Elindult az Ethereum 2.0

Aznap, amikor összegyűlt a szükséges 524,288 ether a hálózat elindulásához írtunk egy átfogó cikket az Ethereum 2.0-ról. A validátoroknak 32 ether-t kell lekötniük annak érdekében, hogy csatlakozzanak az újonnan már Proof-of-Stake mechanizmuson alapuló hálózathoz. November 24-én összegyűlt a kellő mennyiségű ether a "deposit contract"-nek nevezett okosszerződésben, ami beindította a "beacon chain"-t, ami az új hálózat alapvető pillére lesz. Ezzel kezdetét vette a "Phase 0".

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Következő lépés 2021-ben várható, amikor a "Shard chain"-ek működésbe lépnek, annak érdekében, hogy növeljék a hálózat gyorsaságát. Erre a változtatásra már régóta szükség volt, az Ethereum hálózata egyre túlterheltebb a DeFi projektek elterjedésével.

Amint átállt a rendszer a PoS-ra, a régi hálózat bányászai búcsút mondhatnak a PoW rendszernek, erre azonban még a legpozitívabb becslések szerint is még éveket kell várnunk. A tranzakciókat az új staking hálózat fogja lebonyolítani, amiért cserébe új fajta Ethereum lesz a jutalom.

 

A validálás hátrányai

A cointelegraph összefoglalta, mik is a felmerülő problémák, ha valaki validálni szeretne. A validálást 32 ether lekötésével lehet elkezdeni, ami jelenlegi árfolyamon több mint 5 és fél millió forint. Ekkor még nem is beszélve a hardware beszerzéséről és működtetéséről.

Ehhez az összeghez leghamarabb akkor lehet majd hozzányúlni, ha az Ethereum jelenlegi mainnet-e összekapcsolódik az új rendszerrel, pontosabban annak beacon chain-jével. Ez az utolsó fázisa az új és gyorsabb Ethereum 2.0 hálózat indításának, ami várhatóan 2022-ben következik be.

ethereum-mining

Image by WorldSpectrum from Pixabay

Nem túlzás azt mondani, hogy az a több ezer új validátor egytől-egyig elkötelezett a projekt iránt, hiszen félig vakon vágtak bele ebbe a kalandba. Ki tudja, mennyit fog érni egy ether több év múlva? Lehet töredéke lesz a jelenlegi árnak, az is lehet többszörösét fogja érni. Nem beszélve a sok csúszásról, hiszen több szakértő is azt állítja, az Ethereumnak már régóta az új rendszeren kéne futnia, mert már kinőtte magát. 

A PoS rendszer sajátossága, hogy bünteti azokat a validátorokat, akik nem elvárt módon viselkednek. A "Slashing"-nek nevezett módszer a lekötött tőke egy részének elvételével bünteti a csalni próbáló felhasználókat, illetve azokat, akik sokáig nem vesznek részt a tranzakciók lebonyolításában.

 

A validátorok száma limitált

Tegyük fel, hogy egyik napról a másikra, hirtelen mindenki validátor szeretne lenni. Ha azt nézzük, hogy jelenleg 127 millió Ethereum cím létezik és 113 millió ether van forgalomban, akkor azt kapjuk, hogy nem lehet minden címen legalább 1 ether, nemhogy 32. Azonban az etherek eloszlása közel sem ennyire homogén. Az áprilisi eredmények azt mutatták, hogy a 10 legtöbb ethert birtokló címen a forgalomban lévő összes ether 17%-a van. Ez majdnem 2 millió ethert jelent átlagban ezeken a címeken. Az is kiderült, hogy mindössze 10.000 címen megtalálható az etherek 94%-a. Ebből következik, hogy nem lehet mindenki validátor, még akkor se, ha pénzügyi háttere megengedné.

Azonban ez a veszély még nem fenyeget senkit. Az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen kockázatos befektetést vállaljon. Az is határt szab az Ethereum staking során, hogy szükséges a kellő tapasztalat és tudás ahhoz, hogy megfelelően működtessenek egy validátor node-ot.

 

Ethereum staking pool, lehetőség mindenkinek

Az Ethereum staking pool-ok lehetőséget adnak a kisebb tőkével rendelkezőknek is, hogy validátorokká váljanak. Ezek a platformok egyesítik a felhasználók tőkéjét, illetve elintézik a hardware-ek beszerzését és üzemeltetését. Így mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy részt vegyen a validálásban, még akkor is, ha ezt közvetve éri el. A platform kiosztja a validálásra kapott jutalmak egy részét a felhasználóknak, a többi az ő profitja. Ilyen platformok üzemeltetésével jól járhatnak azok, akik jártasak a validálás területén. Így kamatoztathatják tudásukat azzal, hogy több csomópontot üzemeltetnek a hálózaton.

Ilyen platformok közé tartozik a Stkr, ahol 0,5 ether is elég kezdeti tőkének. A Stkr sajátossága, hogy a felhasználóknak aETH tokeneket is ad, amikor ethert küldenek be a staking pool-ba. Ezzel részt vehetnek különböző DeFi projektekben, vagy eladhatják többlet profitért. Ha értünk a validáláshoz, akkor jelentkezhetünk erre a feladatra is.

stkr-pool

Forrás: https://stkr.io/

A Stkr-hez hasonló közösségek teszik lehetővé, hogy egy összetett tudás- és tőkeigényes projekt megvalósítása ne egyetlen ember vállát nyomja. A szolgáltató - ez esetben a Stkr - biztosítja az infrastruktúrát, beleértve az erőforrás-kezelést, online közösségi platformot, illetve biztosítékot, hogy a hálózat megfelelően fog működni. A felhasználók biztosítják a tőkét, illetve szavazhatnak a platformot érintő fontosabb kérdésekről. A szolgáltatónak is érdeke a megfelelő reputáció kiépítése, hiszen több hasonló platform versenyzik a piacon található tőke beáramlásáért.

 

Összefoglaló az Ethereum 2.0-ról

A kriptovaluták világában egymás után jönnek az innovációk. A piac gyorsan fejlődik, új alkalmazási lehetőségek látnak napvilágot, gondolok a DeFi feltörekvésére, az ERC-20 illetve az egyéni tokenekre (nonfungible tokens). A kriptovalutát használók száma növekszik, a vállalkozói kedv is egyre nagyobb. Ami mégis határt szab a széleskörű hódításnak az a bizonytalanság, a piac szabályozatlansága, illetve a technológia bonyolultsága.

Véleményem szerint az Ethereum 2.0 lassan halad, de tartunk valamerre. Sok a biztató hír és nagy a lelkesedés mind fejlesztői, mind felhasználói oldalon. Nem biztos, hogy problémamentes lesz a PoS hálózatra való átállás, de úgy gondolom megoldást idővel mindenre találnak majd a fejlesztők. Érdemes lépést tartani a fejleményekkel, és megbízható hírforrásból tájékozódni. Amikor a piac feltörekvőben van, és sok új tapasztalatlan felhasználó kerül a kriptovaluták közelébe, általában megjelennek a rossz szándékú hirdetmények és weboldalak.

Borítókép forrása: https://bitcoinist.com/

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.43% $67,721.91
Ethereum ETH -2.54% $3,768.82
BNB BNB -0.37% $596.94
Solana SOL -1.53% $168.44
XRP XRP -0.17% $0.5287
Dogecoin DOGE 1.02% $0.1655
Cardano ADA 0.75% $0.46
Litecoin LTC 0.20% $83.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!