Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Játékelmélet a blokklánc és a kriptovaluták világában

Játékelmélet a blokklánc és a kriptovaluták világában

A játékelmélet alapjai fellelhetőek a kriptovaluták világában is, ez az egyik oka annak, hogy a Bitcoinnak több mint egy évtizede sikerül boldogulni. Azt is mondhatnánk, hogy ez az évtized befektetése annak ellenére, hogy számos kísérletet tettek a visszaszorítására.

 

Mi is az a játékelmélet?

A játékelmélet azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi a racionális (ésszerű) viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása. Tehát a játékelmélet a stratégiai problémák elmélete.

Neumann János fektette le a játékelmélet alapjait egy 1928-as munkájában. Majd az Oskar Morgenstern matematikus-közgazdásszal közösen írt „Játékelmélet és gazdasági viselkedés” című művében (1944)

Kezdetben a közgazdaságtanban vállalkozások, a piacok és a fogyasztók viselkedésének vizsgálatára használták. Mára azonban széles körben alkalmazzák más tanulmányi területeken. Ezért a játékelméleti modellek eszközként használhatók az interakcióba lépők viselkedésének és tetteik lehetséges vizsgálatára. Mindez előre meghatározott körülmények között történik. Napjainkban a politika, szociológia, pszichológia és filozófia széles körű tanulmányozására is alkalmazhatók.

Játékelmélet a kriptovaluták világában.Játékelmélet a kriptovaluták világában.

A játékelmélet alapfogalmai:

• Zéró összegű az a játék, amelyben a játékosok csak egymás kárára növelhetik nyereségüket.
• Nem zéró összegű játszma az, mikor a két fél nemcsak egymástól, hanem egymással együttműködve valamilyen külső forrásból is nyerhet.
• Nash-egyensúlynak nevezzük a részt vevő játékosok egyéni stratégiáinak olyan stratégiaegyüttesét. Minden egyes játékos aktuális stratégiája a neki legkedvezőbb helyzet megteremtése, miközben folyamatosan reagál a többi játékos aktuális stratégiájára. Másképpen: amennyiben a többi játékos egyike sem változtat az aktuális stratégiáján, akkor az adott játékosnak sem érdemes változtatnia, mert nem járna jobban a változtatással.

Ésszerű feltételezni, hogy minden játékos a lehető legnagyobb nyereség elérésére, és a veszteség kockázatának minimalizálására törekszik.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A fogolydilemma

A fogolydilemma a nem zéró összegű játékok egy fajtája. A lényege, hogy két, súlyos bűnténnyel gyanúsított fogoly közül vallomást tesz-e az egyik a másik ellen. Akárcsak a többi nem kooperatív játékelméleti problémában, itt is feltételezzük, hogy az egyes játékosok saját nyereségüket tartják szem előtt. Tekintet nélkül a másik résztvevő nyereségére.

Egy súlyos bűntény kapcsán két gyanúsítottat letartóztat a rendőrség. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádemeléshez, ezért elkülönítik őket egymástól. Mindkettejüknek ugyanazt az ajánlatot teszik. Amennyiben az első fogoly vall és társa hallgat, akkor az előbbi büntetés nélkül elmehet. Míg a másik, aki nem vallott, 10 év börtönt kap. Ha az első tagadja meg a vallomást és a második vall, akkor a másodikat fogják elengedni. Ebben az estben az első kap 10 évet. Ha egyikük sem vall, akkor egy kisebb bűntényért 6 hónapot kapnak mindketten. Ha mindketten vallanak, mindegyikük 6 évet kap.

Mindképpen a vallomás lesz a meghatározó stratégia mindkét résztvevő számára. Mindegy, hogyan dönt a másik játékos, a vallomással elkerülhető a rosszabb lehetőség. A foglyok számára sajnálatos módon pont ez fog elvezetni ahhoz a szerencsétlen végkimenetelhez, mikor mindkettő vall és mindkettő súlyos büntetést kap. Ez a fogolydilemma lényege.

Játékelmélet a kriptovaluták világában.Játékelmélet a kriptovaluták világában.

 

Játékelmélet a kriptovalutál esetében

Ha egy olyan hálózatról beszélünk, mint a kriptovaluták rendszere, ahol az egyének nem ismerik és nem bíznak egymásban, akkor a játékelmélet nagyon is meghatározóvá válik. Mivel a Bitcoin blokkláncot elosztott rendszerként tervezték (sok csomóponttal különböző helyeken vannak elosztva), tranzakciók és blokkok érvényesítése tekintetében e csomópontoknak egymásra kell támaszkodnia. Ezek a csomópontok azonban nem igazán bízhatnak egymásban. Tehát hogyan kerülheti el egy ilyen rendszer a rosszindulatú tevékenységeket? Hogyan akadályozhatja meg a blokklánc a önmaga megzavarását?

A játékelmélet a kriptovaluták világában.
A Bitcoin hálózat egyik legfontosabb jellemzője, amely véd a rosszindulatú tevékenységektől a Proof of Work konszenzusos algoritmus. Olyan technikát alkalmaz, amelyek miatt a bányászati ​​folyamat költséges és időigényes, valamint versengő ​​környezetet teremt. Ezért a PoW-alapú kriptovaluták felépítése ösztönzi a bányászati ​​csomópontokat, hogy becsületesen cselekedjenek. (Így nem kockáztatják meg a befektetett erőforrások elvesztését).

Ezzel szemben minden rosszindulatú tevékenységet megbüntetnek. Azok a bányászati ​​csomópontok, amelyek tisztességtelen magatartást tanúsítanak, valószínűleg sok pénzt veszítenek, és kirúgják őket a hálózatból. Következésképpen a bányász legvalószínűbb és legracionálisabb döntése az, hogy tisztességesen cselekszik, és biztonságban tartja a blokkláncot.

 

Záró gondolatok

A játékelmélet általánosságban modellezi és megvizsgálja, hogyan viselkednek az emberek, ha racionális énük alapján döntenek. Ezért a játékelméleti modelleket mindig figyelembe kell venni az elosztott rendszerek, például a kriptovaluták tervezésekor.

A kriptográfia és a játékelmélet kiegyensúlyozott kombinációjának köszönhetően a Proof of Work konszenzus algoritmus képes volt létrehozni a Bitcoin blokkláncot, mint decentralizált gazdasági rendszert, amely rendkívül ellenálló a támadásokkal szemben.

Ugyanez igaz más kriptovalutákra is, és a játékelmélet fogalmai a Proof of Stake (PoS) blokkláncokra is érvényesek. A fő különbség itt az, ahogyan a PoS blokklánc foglalkozik a tranzakciókkal és a blokkok érvényesítésével.

Fontos azonban, hogy a blokklánc biztonsági és rugalmassági foka a protokolljától függ, és közvetlenül kapcsolódik a hálózat résztvevőinek számához.
Ebből logikusan következik, hogy a nagyobb elosztott hálózatok megbízhatóbbak, mint a kisebbek.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.45% $64,232.61
Ethereum ETH -0.51% $3,073.87
BNB BNB 0.68% $556.82
Solana SOL 3.44% $143.84
XRP XRP -0.79% $0.4968
Dogecoin DOGE 0.04% $0.1508
Cardano ADA 2.95% $0.4697
Litecoin LTC -0.99% $80.86
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!