Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Késik az indulással a Facebook kriptovalutája a Diem

Késik az indulással a Facebook kriptovalutája a Diem

A Svájci szabályozók jóváhagyásának megszerzése mellett úgy tűnik, hogy a Diem sok országban szembesülni fog a kormányzati szabályozókkal. A Diem kriptovaluta puzzle még jónéhány darabja hiányzik.

 

Komoly csúszások a Facebook saját kriptovalutájánál

Még 2019 júniusában a közösségi média óriás, a Facebook bejelentette, hogy Libra coin néven létrehoznak egy fiat valutához kötött stabilcoint. A projekt az amerikai szabályzók révén hamar falakba ütközött. Emiatt az alapítványból több neves milliárdos Tech cég is távozott. A Libra coint átnevezték Diem coinra, remélve, hogy a projekt kicsit el tud tűnni a szabályozók szeme elől. A Diem coin körülötti viszonyok újrarendezésével a svájci hatóságok megadták az engedélyt a kiadásra. Bár engedély van, mégsem kötelező bevezetni a digitális tokent. A Diem Egyesület szerint a digitális valutát egy globális környezetben fogják bevezetni. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagyszabású gazdasági szereplők, az Egyesült Államok és az euróövezet kormányai inkább a stabilcoin szabályozásra fordítják a figyelmet. Kína továbbra is élen jár a digitális jüan bevezetésében és a kezdeti nehézségeket leküzdve a célegyenesbe ért. Lakossági tesztelés fázisában jár a digitális jüan forgalomba hozatala. A kereskedelmi volument tekintve a főbb kriptovaluta piacok, mint Nigéria, India, egyre inkább az állami stabilcoin szabályozása felé fordulnak. 

Valójában, ha ma indulna a Facebook kriptovalutája, akkor nagy valószínűséggel a harmadik országbeli országok fekete gazdaságát támogatná. 

 

Mikor indulhat ténylegesen a Diem coin?

2020 novemberében a Diem Egyesület bejelentette, hogy tervei szerint korlátozottan elindítaná az amerikai dollárhoz kötött digitális toknejét. Az egyesület minden eszközzel próbálta elhatárolni a Diem coint a Facebooktól. Mondván, hogy a stabilcoint egy egész valutakosár fogja támogatni, például az angol font, kanadai dollár, japán jen, euró, amerikai dollár. A Facebook februárra kért engedélyt a svájci pénzügyi felügyelettől, a stabilcoin indítására. Február vége felé még a cég nem helyezte forgalomba. A svájci szabályozók még nem adtak teljeskörű engedélyt a projekt indításához.

Svájc egy kripto-barát nemzet. Minden adott az országban ahhoz, hogy a kriptovaluták virágzásnak induljanak. Február elején a parlament elfogadott egy törvényt, amely ország vállalati reformokra összpontosító blokklánc-törvények első fázisa. Az új jogi keret egyértelmű szabályozást teremt a kriptográfiai értékpapírok kereskedelmében. A Diem coin bevezetése új lendületet kapott, mikor a cég bejelentette együttműködését a First Digital Asset Group-pal. Az együttműködés részeként mindkét féle létrehozott egy biztonságos pénztárcát, amely lehetővé teszi a pénzügyi intézmények számára a tranzakciók feldolgozását a Diem hálózaton.

Jackson Muller, a blokklánc megfelelésért és infrastruktúrákért, szakpolitikai és kormányzati kapcsolatokért felelős vezető elmondta, hogy a Diem coin nem valószínű, hogy elindul 2021 első negyedévében. A Diem Egyesület képviselői világossá tették, hogy a bevezetés csak akkor következik be, ha megfelelnek a szabályozási elvásársoknac és követelményeknek. Egyenlőre nem világos, hogy az Egyesület közel áll ezen feltételek eléréséhez. 

Stabilcoin I Cryptofalka Forrás: https://www.wamc.org/

 

Privát stabilcoinok a szabályok célkeresztjében

Úgy tűnik, hogy a Diem coin bejelentése arra sarkallta a szabályozókat, hogy megvizsgálják a piacon már jelen levő stabil állományokat. Úgy tűnt, hogy a digitális valuta hálózati hatása amely a Facebook 2,8 milliárd felhasználójának ilyen előnyeit élvezi, intenzív vitákat váltott ki a nemzeti és nemzetközi szabályozó ügynöksége között. 

Muller szerint, a magántulajdonban lévő állományok körüli kormányzati ellenőrzés megnövekedett: Az erőfeszítések következtetései és utólagos eredményei jelenleg nem egyértelműek, ami további kihívásokkal jár a Diem coin bevezetésében. A Diem projekt bejelentése után 2019-ben lezajlott kongresszusi meghallgatásokon kívűl néhány kongresszusi képviselő szigorúbb stabilcoin szabályozást szorgalmaz. Ha elfogadásra kerülnek ilyen szabályzások, az azt jelentené, hogy a stabilcoinoknak meg kell majd felelniük a banki előírásoknak. 

Az olyan kormányközeli testületek, mint a G7 és a G20, szintén aggodalmukat fejezték ki a stabil állományok iránt. Ezek a testületek számos tanulmányt, kutatási eredményt adtak ki, melyek arra próbáltak rámutatni, hogy ezek a stabil állományok megzavarhatják a régi pénzügyi rendszereket. 

 

Az Európai Központi Bank is felügyelné a stabilcoinokat

Az Európai Központi Bank nemrégiben időt és vétójogot kért az unió törvényhozóitól a stabilcoinok vizsgálatára. Ha ezt megadják, az EKB-nek lenne a végső szava a stabil érmékről szóló szabályozásban. Valójában az EKB meghatározta a stabil érmékkel szembeni centtartásainak lényegét, különös tekintettel azokra, amelyeket nem elismert pénzügyi intézmények bocsátottak ki. A tervezetben javasolt jelentős követelmények elvárhatók a a stabilcoin kibocsátókra vonatkozóan. Ennek ellenére még ezek a követelmények nem lehetnek elengendőek a növekvő kockázatok kezeléséhez, ha a stabil állomány fizetőeszközként vagy értéktárként széles körben használják az Unió több országában. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Ezen felül Christine Lagrade, az EKB elnöke a krikusok közé tartozik a stabil állományok vagy éppenséggel a kriptovaluták tekintetében. Valószínű ha az EKB megkapja a vétójogot a stabilcoin-szabályozás tekintetében, az szigorú megfelelési kényszert jelentene az eurozónában kibocsátók számára. 

A németországi tisztviselők szintén az egyik legnagyobb ellenfelei a Diem coinnak. Noha az ország korántsem kriptográf ellenes, Olaf Schulz német pénzügyminiszter számos alkalommal kijelentette, hogy az ország kormánya ellenzi a Diem coin németországi működését. 

Ran Goldi, a First Digital Assets Group vezérigazgatója szerint, az európai szabályozók által kedvelt negatív érzelmek nagyrészt a Diem-modell megértésének hiányából fakad:

Azt hiszem, hogy az EKB továbbra is új pénznemként tekint a Diem coinra ahelyett, hogy meglévő, fedezettel bíró pénzeszközt látna.

 

CBDC: a központi bankok reagáltak a Diem coinra?

A határozottan nemzetközileg is megterhelő szabályozási intézkedések fenyegetésétől eltekintve több kormány is megkezdte saját jegybanki digitális pénznemük létrehozását. Úgy tűnik, hogy ezek a szuverén digitális valutaprojektek a központi bankok válaszát jelentik a magán stabil állományok által vélt fenyegetésre. Látva, hogy a pénz következő evolúciója a digitalizált pénz lesz, Agustin Carstens, a Nemzetközi Fizetések Bankjának ügyvezető igazgatója azzal érvelt, hogy a központi bankok kulcsszerepet játszanak a digitális valuták kialakításában. Egy friss felmérés szerint a nagy központi bankok mintegy 86%-a vizsgálja a CBDC-k adta lehetőségeket. 

Kína digitális jüan projektje jelenleg számos előrehaladott tesztelési fázison már túl van. A kormány, a lakosság körében, hardver pénztárcákkal segíti a digitális valuta elfogadását. Azonban azt a nagy szabályozók is belátják, egységes szabályozásra van szükség. Jelentős nemzetközi szintű együttműködés is van a háttérben. Kína, Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek központi bankjai és a hongkongi monetáris hatóság, határokon átnyúló partnerséget kötött CBDC-k létrehozása érdekében. 

Indiában szigorú szabályozás alá vetnék a kriptovalutákat, ideértve a stabilcoinpkat is. Az ország központi bankja azonban bejelentette, hogy aktívan fejleszti a digitális rúpiát. Shaktikanta Das, az indiai tartalékbank kormányzójának friss nyilatkozata szerint, az Indiai Központi Bank (RBI) a felgyorsította a fejlesztéseket, és Kína nyomdokaiba akar lépni. India, Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága, és a Diem fizetési tranzakciók potenciális piaci bázisa. Fontos lenne Diem Egyesület számára, hogy a Diem coin ne kerüljön betiltásra. 

Európában az EKB kijelentette, hogy minden digitális euró mentesül a többi stabilcoin kibocsátóira érvényes digitális valuta szabályozás alól. 

Diem Egyesületnek nem lesz egyszerű minden akadályt elhárítani stabilcoinja elől, mivel a nagy gazdaságok nem akarják harc nélkül engedélyezni a régi bankrendszereik felbomlását.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.44% $64,088.54
Ethereum ETH 2.38% $3,063.27
BNB BNB 3.17% $561.64
Solana SOL 3.73% $143.42
XRP XRP 6.05% $0.5137
Dogecoin DOGE 5.55% $0.1554
Cardano ADA 12.13% $0.4949
Litecoin LTC 4.78% $82.59
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!