Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mik ezek a konszenzus mechanizmusok? - Proof of Burn

Mik ezek a konszenzus mechanizmusok? - Proof of Burn

A proof of burn a PoW és a PoS rendszerekbe fektetett költségnek egy alternatívája. Nem áramot és bányagépet veszünk, hanem coinokat égetünk a jutalomért. A ráfordítás, így az elhasznált erőforrás is digitális pénz, ami a környezetnek jó, viszont a coinok égetése beavatkozás a kriptovaluták ökoszisztémájába.

 

MÉGIS MIÉRT SEMMISÍT MEG BÁRKI KRIPTOVALUTÁT?!

A proof of burn blokklánc konszenzus mechanizmusban a bányászok okosszerződések segítségével véglegesen 'elégetnek' coinokat. Az érték tényleges megsemmisítése szimpla pazarlásnak tűnik, de éppen a veszteség a lényege. Az algoritmus blokkonként jutalmat oszt ki a konszenzusban részvevő szereplőknek, a proof of burn blokkláncok validálásából pedig csak az kap részesedést, aki költ rá coin égetéssel.

Akkor ér pénzt valami, ha pénzért (vagy pénzen vehető erőforrásokért) lehet előállítani. Ez adja az arany értékét is például, de minden más nyersanyag felértékelésébe is beleszámít, hogy mennyibe kerül megszerezni úgy, hogy nem mástól akarjuk megvenni. A fedezet nélküli fiat pénzeknél ennél jóval zavarosabb a helyzet a kibocsátó ország jegybankjával és a kormány fiskális/monetáris politikájával. A fiat pénzt az intézményei irányítják, nem a tulajdonosai, a nyílt forráskódú kriptovalutáknál viszont a közösség alakítja a szabályokat, az okosszerződések végrehajtódnak, az explorereken és a tárcákban pedig látszik minden folyamat.

 

Coin burn | Cryptofalka forrás: coinpedia.org

 

A kripto esetében a fenntarthatóság matekja úgy érvényesül, ahogy az a makroökonómia tankönyvben meg van írva. Szorgalmasan dolgozhatsz a gazdaságnak a bányászgépeddel, vagy a vagyonod egy részét kiveheted a piac kínálati oldaláról, hogy stakeléssel erősítsd a decentralizációt. A blokklánc alapú pénzrendszer közvetlenül folyósítja a részedet azért, amit beletettél. Az új coinok a ráfordításért/égetésért cserébe találnak hozzád, illetve mindenkihez, aki így költ a bányászatra.

 

HOGY MŰKÖDIK A COINÉGETÉS A GYAKORLATBAN?

A proof of burn megvalósítja a ráfordítás szabályait egy olyan blokklánc funkcióval, ami 100% transzparenciával ellenőrizhető. Az elégetett coinokkal az történik, hogy az algoritmus egy tranzakcióval elküldi egy speciális címre a megosztott főkönyvben, ez az 'eater address'. Ennek a címnek nincs privát kulcsa, tehát nem lehet róla tokeneket küldeni, máshogy mondva, amelyik token erre a címre kerül, az többé nem értelmezhető egy tranzakcióban. A Binance Smart Chainen ezen a címen áldozzák fel égetéssel a BNB tokeneket:

0x000000000000000000000000000000000000dEaD

A PoW és PoS algoritmusokhoz hasonlóan a proof of burn blokkláncokon is arányos a jutalom a befektetéssel, aki több coint éget, az nagyobb eséllyel kap jutalmat. Amikor egy új blokk hozzáíródik a lánchoz, a konszenzusnak megfelelően új coin jön létre, ez pedig annak a node-nak a markát üti, akit az algoritmus kiválasztott, a ráfordítások alapján. A Bitcoin bányászathoz áramot 'égetünk el', a proof of burn blokkláncokon viszont digitális pénzt, ezért a bányagép is virtuális. Az elégetett coinokért cserébe a proof of burn node virtuális bányász teljesítményt kap, és ennek súlyával száll versenybe a blokkokért.

Nexo kriptovaluta váltó

Annak érdekében, hogy a bevétel többé-kevésbé egyenletes legyen a bányászok számára, van egy blokkoknál nagyobb időegység, az epoch. Ezeknek a végén fizet ki a blokklánc minden validátort. A Cardano PoW blokklánc esetében a blokkot slotnak hívják, 432 000 slot egy epoch, és az epoch-ok végén kapja meg a stake jutalmát minden node, aki megírt valamennyi slotot a 432 000-ből. Egy slot = egy másodperc, egy epoch tehát kerek öt nap, aki Cardanot stakel, az ennyi időnként kap ADA jutalmat, viszonylag kis szórással.

 

MIK A PROOF OF BURN ELŐNYEI?

A PoB abból a szempontból egyedülálló a konszenzus mechanizmusok között, hogy a saját blokkláncán kívüli coinok égetéséért termeli a saját coinját. Mivel a ráfordítás beárazódik a saját új coinba, a proof of burn coinok mögöttes értéke más kriptovalutákból szivárog át végső soron.

A konszenzushoz tartozik egy olyan tényező, ami a PoW bányászgép-park frissítését modellezi. A Bitcoin bányászat akkor fenntartható, ha a nyereség egy részét nem csak áramba forgatjuk vissza, hanem további gépekbe is. A bányászási nehézség emelkedése miatt egységnyi hashráta egyre kevesebb Bitcoint termel ki, ezért egy farm akkor tudja szinten tartani a termelését, ha bővül.

 

bitcoin mining | Cryptofalka forrás: tokeneo.com

 

A proof of burn világában a virtuális bányász gépeknek a rajtuk elégetett coinokkal nő a virtuális teljesítménye. Ha elégettünk valamennyi kriptót, onnantól minden blokkban van esélyünk jutalomra, ha bővítenénk a virtuális gépet, égetünk még coint. Így persze azok akik korán bevásárolnak egy proof of burn coinba, aránytalanul jól járnak a passzív jövedelem miatt idővel. A virtuális bányászási teljesítmény ezért blokkonként csökken minden virtuális gépen. Akárcsak a Bitcoinnál, és más PoW blokkláncoknál, itt is megkívánja az infrastruktúra a folyamatosan beáramló pénzeszközt.

A proof of burn, technikailag jobban hasonlít a PoS algoritmusra, mivel itt is a kriptovaluták forgalomban lévő mennyiségével áll összefüggésben a hálózat munkájának jutalmazása. A PoS a hálózatbiztosítás során leköti a tokeneket, és amíg azok lekötve maradnak a tárcába jön a jutalom. A proof of burn blokkláncon az érintett tokenek örökre eltűnnek a piacról. Tehát a PoB a ráfordítás értékét testesíti meg, a PoS pedig a ráfordítás értékének kivonását a piac eladási oldaláról egy időre. A coin égetés nem csak proof of burn blokkláncokon létezik, pl. a BNB PoS, de negyedévente van egy coin égetés ami csak a készlet csökkentést szolgálja, de nem hoz létre BNB tokeneket.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

 

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.33% $51,111.33
Ethereum ETH 1.07% $2,958.55
BNB BNB 1.54% $379.9
Solana SOL 1.38% $102.33
XRP XRP 2.00% $0.5438
Cardano ADA 1.98% $0.5919
Dogecoin DOGE 2.32% $0.08606
Litecoin LTC 2.84% $70.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!