Binance Smart Chain: gyors és olcsó hálózat a DeFi-hez

Szerző: | febr 15, 2021 | Altcoin ismertető, DeFi, Kriptovaluta

A Binance Smart Chain egy Proof of Stake hálózat, ami képes okosszerződéseket futtatni, így egy olcsó és gyors alternatívája az Ethereum hálózatnak. A DeFi szolgáltatások túlságosan túlterhelték az Ethereum hálózatot, így a tranzakciós költségek az egekbe szöktek.

 

Binance Chain és Binance Smart Chain (BSC)

A Binance Chain a Binance tőzsde kriptovalutájának, a BNB-nek épült blokklánc hálózat. Eredetileg a BNB egy ERC-20 token volt az Ethereum hálózaton, amit 2017-ben bocsátottak ki egy ICO keretein belül, mielőtt a tőzsde indult volna. Később került át – 2019 áprilisában – a Binance Chain mainnet-re, ahol gyorsabban és olcsóbban tudunk kereskedni a BNB tokennel. Mindamellett, hogy küldhetünk és fogadhatunk BNB-t a hálózaton, sok egyéb funkciója is van a Binance Chain-nek.

A BSC esetében az elképzelés hasonló, mint az Ethereum hálózaton, míg ott a hálózat saját tokene az ether, amiben a tranzakciós költséget fizetjük, addig a Binance Chain-nél ilyen funkciót a BNB tölt be. Kibocsáthatunk új tokeneket (BEP-2 tokens), amikkel a Binance DEX-en (decentralized exchange) kereskedhetünk, a Binance decentralizált tőzsdéjén, ami a Binance Chain-en fut.

  Binance Chain Binance Smart Chain (BSC)
Konszenzus mechanizmus DPoS PoSA
Validátorok száma 11 max. 21
Átlagos Block idő <1 mp ~5 mp
Programozhatóság BEPs EVM kompatibilis okosszerződések

 

Annak érdekében, hogy gyors tranzakciókat lehessen végrehajtani a Binance Chain-en, bizonyos funkciók kimaradtak a hálózatból, amik lassították volna azt, ilyen például az okosszerződések létrehozása. Azonban a probléma megoldható egy olyan hálózattal, ami a Binacne Chain-nel párhuzamosan fut, de nem terheli azt le, erre hozták létre a Binance Smart Chain-t (BSC). Mindkét hálózat önállóan fut, ha leállna a Binance Chain, attól még futna a BSC. Habár a Binance Smart Chain egy különálló hálózat, mégis kiegészítője a meglévő Binance Chain-nek, a felhasználók egyszerűen küldhetnek tokeneket egyik hálózatról a másikra. Így egyszerre használhatják a gyors tranzakciós hálózatot és az okos hálózat nyújtotta egyéb szolgáltatásokat.

binance-chain-and-binance-smart-chain

Forrás: binance.org

A BSC-n mozgó tokeneket összefoglaló néven BEP-20 tokeneknek nevezzük. Ezek lehetnek magán a BSC-n létrehozott tokenek, vagy más hálózaton futó tokenek, úgynevezett “pegged” változata, így tudunk LINK-et XRP-t, vagy egyéb tokeneket mozgatni a Binance Smart Chain hálózaton.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Projektek a Binance Smart Chain (BSC) hálózaton

A DeFi (Decentralized Finance) világa gyorsan növekszik, egyre több alkalmazási lehetőséget fedezünk fel és a felhasználók száma is növekszik. Ezen projekteknek leginkább az Ethereum hálózata adott stabil talajt, hiszen ez a legnagyobb okosszerződés hálózat. Az Ethereum hálózata azonban túlterhelt, szinte 100%-os kihasználtságon van a hálózat folyamatosan, így a tranzakciós költségek is brutálisan megnőttek. Ameddig nem áll át a rendszer teljesen a Proof of Stake mechanizmusra – ami még 1-2 év – addig a túlterheltség valószínűleg megmarad.

Ezt a problémát már korábban láttuk, hogy jönni fog, sokan emlegették az “Ethereum killer” projekteket, amik alternatívát és megoldást nyújtanak a problémára. Most, hogy valóban bekövetkezett a probléma, várható volt, hogy az alternatív hálózatokat is használatba veszik a felhasználók. Egyik ilyen lehetőség a Binance Smart Chain, ahol meg lehet valósítani mindazt, amit az Ethereum-on is. Ezen kívül, egy ideig még nem kell attól tartani, hogy a hálózat túlterhelt lesz a Proof of Stake Authority (PoSA) konszenzus mechanizmusnak köszönhetően, ami egy hatékonyabb módszer, mint jelenleg az Ethereum által használt Proof of Work (PoW).

defi-landscape

Forrás: binance.com

A Binance Smart Chain-en is megvalósítható az a fajta decentralizált tőzsde, amit a Uniswap képvisel az Ethereumon, az ehhez hasonló legnagyobb projekt a BSC-n jelenleg a Pancake Swap. Itt is csatlakozhatunk liquidity pool-okba vagy kereskedhetünk BEP-20 tokenekkel, mint azt a Uniswap-on megszokhattuk.

Hitelezési protokollok közül a legnagyobb a Venus, ami hasonló szolgáltatást nyújt, mint a Maker, az Aave vagy a Compound. Még a Venus-on 2 milliárd dollárt kötöttek le a cikk írásakor, addig a Compound-on 4.75, az Aave-n 5.9, a Maker-ön 6.7 milliárd dollárt.

A legnagyobb DeFi projektek növekedését könnyen követhetjük külön-külön, ha az Ethereum-ra vagyunk kíváncsiak, akkor az alábbi oldalon, ha a Binance Smart Chain-re, akkor pedig ezen az oldalon találunk összefoglalókat.

 

Binance Smart Chain számokban

Hasonlóan az Ethereum hálózatot figyelő Etherscan-hez, a Binance Smart Chain-nek is van egy BSCscan nevezetű oldala, ahol nyomon követhetjük a tranzakciókat, projektek indulását, tranzakciós költségek változását és más egyéb hasznos információkat.

A tranzakciókért BNB-t fizetünk és a tranzakció árát gwei-ben mérjük hasonlóan, mint az Ethereum hálózaton. Egy gwei az 10-9 ether, vagyis 0,000000001 ether.

bsc-átlagos-gas-ár

Forrás: bscscan.com

A BSC hálózaton fellelhető címek számát is nyomon követhetjük, azonban fontos hozzátenni, hogy amennyiben 100 címet használnak a hálózaton, az nem feltétlen 100 különböző felhasználó. Ennek ellenére a folyamatosan növekvő címek számából arra a következtetésre juthatunk, hogy a felhasználók száma igenis növekszik.

bsc-cimek-szama

Forrás: bscscan.com

A tranzakciók számában is növekvő a tendencia, hozzá kell tenni azonban, hogy az okosszerződések erősen feltornázhatják ezt a számot, mivel futtatásukkor több tranzakció is lefuthat.

bsc-napi-tranzakciok-szama

Forrás: bscscan.com

A hálózat még egyáltalán nincs túlterhelve, leginkább kihasznált állapotában is még csak a kapacitás 20%-át értük el. Azonban ez gyorsan növekedhet ahogy egyre több felhasználó szivárog át és használja inkább ezt a hálózatot. Ha feltételezzük, hogy egyenesen arányosan növekszik a hálózat kihasználtsága a tranzakciók számával, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy maximum 5x-ösére növekedhet a jelenlegi tranzakciók száma, amit még elbír a hálózat.

bsc-halozat-kihasznaltsag-terheles

Forrás: bscscan.com

 

Összefoglaló a Binance Smart Chain-ről

Összességében nem látom okát, hogy miért ne használná a későbbiekben több ember a Binance Smart Chain-t az Ethereum helyett, hiszen ugyanazok a szolgáltatások megtalálhatóak mind a két helyen. Gyorsabbak és olcsóbbak a tranzakciók a BSC-n és ez akkor is igaz, ha megnövekszik a forgalma.

Azért, hogy ne csak pozitívumokat említsek, térjünk rá egy-két negatívumra is. Az tény, hogy a BSC-n futó projektek még kisebbek, mint azok, amik Ethereum-on futnak, valamint kevesebb a választék is. Elképzelhető, hogy a későbbiekben felmerül egy-két bug, ugyanúgy, mint az Ethereum-on induló projekteknél is történt.

Érdekes hónapoknak és éveknek nézünk elébe, a DeFi piaca elképesztően gyorsan növekszik, változik és innovál, nehéz tartani a lépést, ha nem követjük az eseményeket. A kérdés szerintem nem az, hogy sikeresek lesznek-e ezek a projektek, hanem az, hogy mennyire, hiszen bizonyos értelemben már most is sikeresek.

Borítókép forrása: cryptonomist.ch

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka