Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!

Szerző: | aug 27, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

A Cardano (ADA) egy olyan harmadik generációs blokklánc platform, amely az Ethereum tapasztalataira építette saját projektjét! Itt az ADA coin bemutatónk! ⤵️

A Cardano kriptovalutája a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. A Cardano egy az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform. Ugyan még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél! Bemutatjuk a Cardano blokklánc, ADA coinját.

 

MI AZ ADA COIN?

Egy harmadik generációs blokklánc platform

 

Az ADA Coin legfontosabb adatai:

ADA Elérhető: Binance, Huobi, OKEx, Kraken
ADA Konkurenciái: Ether, Tezos, EOS, Tron
ADA Legmagasabb ár: 3 USD / 0,0000747 BTC
ADA Mélypont (2017 óta): 0,025 USD / 0,00000412 BTC

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 10/10

 

HOGYAN ÉPÍT KRIPTOVALUTÁT AZ, AKI RÉSZT VETT AZ ETHEREUM LÉTREHOZÁSÁBAN?

A Cardano blokklánc és ADA coinja alkotja azt az okosszerződés platformot, amit Charles Hoskinson és Jeremy Wood korábbi Ethereum társalapítók indítottak 2017-ben. Ők a vezető altcoin projektétől álltak tovább, hogy megalkossák saját kriptovalutájukat. Mégpedig azért, hogy olyan megoldásokat alkalmazhassanak, amiket az Ethereumnál körülményes vagy költséges lett volna. A fő cél az volt, hogy egy proof-of-stake blokklánc futtasson valuta tranzakciókat és okosszerződéseket egyaránt. Ezt úgy, hogy a skálázhatóság, a blokkláncok közti együttműködés és a fenntarthatóság problémáira legyen kidolgozott megoldás és ütemterv.

Charles Hoskinson

Két éves fejlesztés alatt jött létre a Cardano Foundation, egy szabályozó cég Svájcban, ami elsősorban a Cardano népszerűsítéséért felel. Az IOKH az ADA blokklánc fejleszőgárdája Charles és Jeremy vezetésével. Az Emurgo pedig a vállalatok számára kutat és fejleszt dAppokat és okosszerződés alapú megoldásokat.

A Cardano projekt igazi csapatmunka. A végleges lefejlesztendő rendszer elemeiről folyamatos egyeztetés mellett jutott konszenzusra a fejlesztők és támogatók csoportja. Majd felvázoltak öt fázist, ami mentén végül megvalósul az elképzelés. Ezek a következők: alapok, decentralizáció, okosszerződések, skálázhatóság, irányítás.

Cardano team

A Haskell programnyelvet, amin az Ouroboros protokollt létrehozták, kifejezetten bonyolult matematikai szoftverek fejlesztéséhez használják. A számítási bonyolultság a hosszútávú biztonság érdekében indokolt, a Cardano ígérete egy olyan blokklánc, ami kvantum-rezisztens! Tehát kvantum-számítógépekkel sem lehet visszafejteni a privát kulcsokat vagy beleavatkozni a validálásba.

 

CARDANO (ADA) STAKING

A Cardano alapjainak meghatározásánál a közösség a proof-of-stake típusú protokoll mellett döntött, ami a költséges bányászást próbálja áthidalni. A PoW és PoS algoritmusokról és a blokkjutalmakról itt van egy rövid összefoglaló. A Cardano esetében a Shelley nevű fázis bevezetésével indult el a staking. Ennek a keretein belül az ADA tulajdonosok biztosítják, hogy decentralizált legyen a tranzakciók hitelesítése. Akkor decentralizált a blokklánc, ha a közösségből bárki egyenlő feltételekkel jóváhagyhat, vagy elutasíthat tranzakciókat a saját címéhez tartozó főkönyv példányából.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A blokkok validálására az ADA coinok birtokosai jogosultak a tárcáikban tartott coinok mennyisége alapján. Azok közül, akik a Cardano platformon kapcsolódnak egy stake poolhoz, a rendszer kijelöl slot leadereket, ők validálhatják az adott slotot. Ez a Cardano főkönyvén egy blokk, tehát egy időszakban kezdeményezett összes tranzakció. Amennyiben a slot leader nem online a slot időpontjában, továbbadja a validálást a staking pool másik tagjának.

A validáláshoz nincs szükség mindenkinél főkönyvet tartani, a slot leader a stake poolhoz tartozó node főkönyvéből validál. A stakelésnek nincs alsó limitje, kis mennyiségű coint is hozzárendelhetünk egy stake poolhoz. A kifizetés pedig az epoch végén történik, az adott epochban lezajlott slotok validálása után járó ADA ilyenkor jelenik meg a slot leadereknél. Egy epoch időben kb. 5 nap.

ADA STAKING

 

KÉTRÉTEGŰ BLOKKLÁNC

A egyik kihívás, amire a Cardano megpróbál a blokklánc kezdetétől felkészülni, az annak a veszélye, hogy az okosszerződések forgalma esetenként túlterheli a hálózatot és lassulnak a tranzakciók. Ennek hatására pedig a tranzakciós díjak megemelkednek.

Az Ouroboros blokklánc két részből áll, a Cardano Settlement Layer-ből és a Cardano Computational Layer-ből. Az első az ADA coinok tranzakciójáért, a második pedig az okosszerződések feldolgozásáért felelős. A pénzként és okosszerződés platformként is használt coinok tényleges tranzakciós díja és ideje nem mondható stabilnak. Ugyanis nem szerencsés, ha a coin épp akkor tűnik megbízhatatlan fizetőeszköznek, amikor megnövekszik a blokklánc forgalma a vállalati felhasználás, vagy egy népszerűbb közösségi dApp adatmennyiségétől.

Ezért a fizetési réteg elválasztása azt a célt szolgálja, hogy az ADA tranzakciók zavartalanul és kiszámíthatóan működjenek akkor is, amikor a hálózat számítási rétegén váratlan forgalom van jelen. A két réteg fejlesztése és működése egymástól külön zajlik. Az idő és az új fázisok a gyakorlatban új helyzeteket teremthetnek, amik megoszthatják a rendszer támogatóit és fejlesztőit.

A pénz és okosszerződések külön fejleszthetősége azért fontos, mert amikor az egyik funkcióban bevezetnek egy frissítést az nem írja át a szabályokat a másik funkcióban. A közösség hajlamosabb egy fork formájában két kisebb láncra szakadni, amikor a rendszer egészét érintő újítások kompromisszumot követelnek az egyik oldalon. Az IOHK csapata ezért úgy vélte, hogy a fejlesztés zökkenőmentesebb lesz, ha egy okosszerződések érdekében alkalmazott frissítés nem érinti az ADA coinok tranzakcióit, és fordítva.

 

AZ ADA COIN FEJLESZTÉSÉNEK ÖT FÁZISA

A Cardano indulásakor a létező blokkláncok nagy része három gyakorlati feladatban sem szolgált megbízható megoldással. Skálázhatóság, rendszerek közti együttműködés és fenntarthatóság. Mindegyik okosszerződés platform dolgozik azon, hogy hatékonyabb legyen a fenti három témában, a Cardano viszont az elindulása előtt meghatározott fejlesztési ütemterv részévé tette ezeket. Öt fázisban fog létrejönni az, amit Charles Hoskinson és Jeremy Woods egy ideális blokkláncként felvázolt.

1. Byron – Az alapok 

Publikálták az Ouroboros protokollt és elérhetővé váltak az ADA coinok. Egy működőképes, viszont centralizált blokkláncon zajlanak a tranzakciók. Főleg a közösségépítés szakasza, ami alatt a coin az élvonalban maradt és globálisan elterjedt a kriptovaluták hívei között.

 

2. Shelley – Decentralizáció

A proof-of-stake algoritmus bevezetésével a validálásban résztvevő nodeok fokozatosan a coin birtokosok kezébe kerültek. Ma több mint 1000 stake pool van, tehát ennyi egymástól független csoport főkönyve között megy körbe a tranzakciók érvényesítése. A PoS előnye, hogy nem hardver- és energiaigényes. Így könnyedén részt vehet bárki a hálózat működtetésében, és nem alakulnak ki nagy befolyású szereplők, mint például a hatalmas Bitcoin bányász cégek. Ezzel a modell a sok kis szereplő együttműködésének kedvez.

 

3. Gougen – Okosszerződések 

A Cardano platform a Haskell programnyelvén íródott, viszont a közösség számára a Plutus és Marlowe funkcionális programnyelvek lesznek elérhetőek. Előnyük, hogy nem igényelnek jelentős programozói felkészültséget mint a Haskell, viszont nagyon felhasználóbarát környezetet teremtenek okosszerződések, dAppok fejlesztésére. Az okosszerződés funkcióból nem maradhat el a Cardano alapú egyéb tokenek létrehozásának lehetősége, ahogy azt az Ethereumnál, Tronnál, vagy Bitcoin Cashnél láthattuk. Jelenleg az ADA az egyetlen valuta ami szerepel a főkönyvben, később létrehozhatunk saját tokeneket a Cardano platformján.

 

4. Basho – Skálázás 

A tranzakciók mennyiségének megnövekedése esetén a rendszer teljesítményének korlátait ki kell tolni. Megjelennek az oldalláncok, amik együttműködésben vannak a Cardano fő blokkláncával. De különállnak, tehát az általános tranzakciók validálása során nem szükséges a rajtuk tárolt információ nyomonkövetése. Okosszerződéses, vagy más specifikus funkciók főkönyveként szolgálnak, mint pl. egy partnercég, vagy leányvállalat, ahol az anyacég nem fordít erőforrást a kapcsolódó vállalat könyvelésének napi szintű ellenőrzésére.

Az oldalláncok bevezetésével a Cardano platform lehetőséget nyit párhuzamos számviteli módszerek alkalmazására is. A klasszikus számlavezetési módszer, amit a bankok alkalmaznak, és az UXTO (unspent transaction output) modell amin pl. a Bitcoin nyilvántartási rendszere is alapul, egyaránt hordoz előnyöket és korlátokat is. Egy blokklánc jellemzően az egyik mentén működik csak, a Cardano viszont a szélesebb körű lehetőségek érdekében mindkét opciót fogja tudni kínálni az oldalláncokon. Ezzel elősegítve a más blokkláncokkal való együttműködést. Az ADA tranzakciók nyilvántartása marad az UXTO vonalon.

 

5. Voltaire – Irányítás

Jelenleg a platform fejlesztése az IOK cég privilégiuma és felelőssége. A Voltaire érában fog megvalósulni az, hogy a rendszert érintő változásokról a közösség tudjon dönteni a blokkok validálásához hasonló módon. Minden tranzakciós díjból egy rész a kincstárba megy, ahol felhalmozódik egy pénzügyi alap – ADA coinban – a fejlesztések finanszírozására. Ez folyamatos forrást fog jelenteni a folyamatos munka kifizetésére amire a Cardanonak az életútja alatt szüksége van. A legtöbb kriptovaluta az indulásnál egyszer von be tőkét a kezdeti ICO értékesítés formájában, aztán a coin felértékelődéséből realizált haszonból profitálnak a fejlesztők.

A Cardano egy fenntarthatóbb megoldást vezet be a Voltaire frissítés életbe lépésével. Bárki pályázhat finanszírozásra a kincstárból egy fejlesztési javaslattal, a coin tulajdonosok pedig a staking infrastruktúráján keresztül megszavazzák, kiválasztják az arra érdemesnek ítélt megoldásokat és felszabadítják az erre szánt ADA coinokat a fejlesztő számára, aki a közösség nagyobb részének szimpatikus tervvel állt elő. A coin és a platform evolúciója így az ADA birtokosok kezébe kerül, tehát a technikai megoldások amik jellemzik a rendszert, az ADA coinba invesztáló emberek véleményét és akaratát fogják tükrözni.

cardano roadmap

A Cardano összességében egy olyan platform, aminél a kezdetektől az akadémiai kutatás és fejlesztés módszereit használták, mégpedig más kriptovaluták fejlesztése során szerzett tapasztalatok segítségével. Ezt eddig időbeli csúszás nélkül valósította meg az egyre bővülő közösség. Az ADA birtokosok végül teljes kontrollt fognak gyakorolni a rendszer működésén anélkül, hogy bárki aránytalan hatalmat szerezhetne a tranzakció validálásban, okosszerődés futtatásban, vagy további fejlesztésben.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.