Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Bitcoin Cash (BCH)? Bitcoin újratöltve

Mi az a Bitcoin Cash (BCH)? Bitcoin újratöltve

Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miben jobb, mint az eredeti? Miben nem? Bitcoin Cash eredete és legfontosabb jellemzői.

Mi az a Bitcoin Cash (BCH)? A Bitcoin Cash egy altcoin, amely 2017-ben jött létre, mint a Bitcoin blokkláncának egy elágazása vagy "forkja". Ezt az új változatot azért hozták létre, hogy nagyobb blokkmérettel válaszoljanak a Bitcoin hálózat skálázhatósági problémáira, és ezzel kezeljék a tranzakciók növekvő számát. A Bitcoin Cash ígéretet tett arra, hogy gyorsabb tranzakciós sebességet és alacsonyabb díjakat kínál, megőrizve Satoshi eredeti vízióját. Azonban, annak ellenére, hogy a kezdeti lendület megvolt, a Bitcoin Cash-nek nem sikerült a Bitcoinhoz mérhető elismerést vagy értéket szereznie a kriptovaluta közösségben. Sok szempontból alul maradt ígéreteihez képest.

Hogyan jött létre a Bitcoin Cash (BCH)?

A Bitcoin Cash (BCH) a Bitcointól független kriptovaluta. 2017 augusztus 1-én nem egy saját genezis blokktól, hanem az eredeti Bitcoin 478 558-ik blokkjánál leágazva indult el. A kriptovaluták életútjára jellemző, hogy a fejlesztők által előterjesztett egyes újítások vagy javítások kétféle módon érvényesülhetnek a blokklánc folytonosságában. Amennyiben a javaslatot elfogadja a node-okat üzemeltető személyek és cégek közössége, az adott változtatás egy szofverfrissítéshez hasonló módon szétterjed az infrastruktúrán. Ekkor a felhasználók, tárcák, tőzsdék, bányászok mind az új szabályoknak megfelelően járnak el.

Bitcoin Cash

Máskor azonban a fejlesztési javaslat megoszthatja a szereplőket, így nem lesz konszenzus és egységes frissítés. Ilyenkor a két tábor elszakadhat egymástól. Aki nem frissíti a protokollt az új változatnak megfelelően, az viszi tovább a blokkláncot az eredeti kriptovaluta formájában. Aki pedig felülírja a tárolt szoftverét az egy új, alternatív kriptovaluta létrehozásában és üzemeltetésében vesz részt. Minden blokklánc alapú kriptovaluta képes elágazni fork formájában, erről a témáról bővebben olvashatsz ebben a leírásban.

Mi szükség van egy újabb Bitcoinra?

A Bitcoin Cash a Bitcoin egyik módosított változata, ahol az eredeti konszenzust felülírták a Roger Verrel és a Bitmain nevű Bitcoin bányászgép-gyártóval egyetértő node-ok üzemeltetői. Az elágazást a blokkméret és skálázhatóság felmerülő problémájára adott kétféle válasz okozta. A blokkok körül megoldandó helyzet 2017-ben vált nyilvánvalóvá, amikor a Bitcoin hálózatán a tranzakció idő és költség rendkívüli mértékben megnőtt.  Ennek következtében célszerűtlen volt kiskereskedelmi fizetésekre használni Bitcoint, pedig ez lenne az egyik fő célja.

A Bitcoin blokkmérete 1MB, tehát abban a kb. 10 percben amit egy blokk időben jelent, a hálózat maximum annyi tranzakciót képes feljegyezni a megosztott főkönyvbe. Ez kb. 4-6 tranzakció másodpercenként, ami elég szerény teljesítmény egy milliók által használt valuta rendszertől. Ha a Visa 1700 TPS, vagy a PayPal 200 TPS kapacitásához hasonlítjuk, a Bitcoin egyáltalán nem tűnik túlzottan versenyképesnek.

Mi az a DeFi? Passzív jövedelem a blokkláncon I Cryptofalka

Ugyanis a túltelítettség megnövekedett tranzakcióidőt eredményez. Ami nem fért bele a folyamatban levő blokkba, az sorban áll a következőhöz. Az átutalásokat meg lehet sürgetni nagyobb tranzakció költség hozzárendelésével, hiszen a bányászgépek prioritást adhatnak a nagyobb ráfordítású tranzakcióknak. Ekkor viszont az átlagos költség nő meg jelentősen, illetve az alacsony költségű tranzakciók nem kapnak helyet blokkban akár napokig. A Bitcoin esetében a SegWit, Taproot és a Lightnint fejlesztések csillapították a problémát. A BCH pártiak viszont más ötlettel álltak elő.

A Bitcoin Cash blokkmérete

Roger Ver a megoldást a blokkméret megnövelésében látta. Javaslata szerint 8 MB-os blokkokkal, valamint a blokkméret időnkénti felülvizsgálatával és további növelésével a túltelítettség problémája megoldható. Jelenleg 32 MB-nál járunk. Nagyobb blokkokkal nagyobb forgalmú időszakokban is belefér az összes tranzakció az aktuális blokkba, ezzel nem rugaszkodik el sem a tranzakcióidő sem a költség.

Ugyanakkor a nagyobb blokk nagyobb hardveres teljesítményt követel a bányászok részéről. Ez azt eredményezi, hogy a BCH hálózatot költségesebb géppark ráfordításával lehet haszonnal üzemeltetni, így a kisebb szereplők kiszorulnak az infrastruktúrából. Kevés nagyobb cég lehet decentralizált, de mindenképpen koncentráltabb hatalmat jelent a hálózat biztosításában. Ezzel sérül is a Bitcoin azon alapelve, miszerint a valuta használóinak és üzemeltetőinek a halmaza nagymértékben fedi egymást egy demokratikus önmagáért dolgozó rendszerben.

BCH Block

Bitcoin Cash és blokkidő

A Bitcoin Cash esetében a tranzakcióidő nem növekedhet meg a betelt blokkokból kifolyólag, mivel az átlagos adatmennyiség, ami egy blokkon megjelenik pedig 100-200 kB körül mozog. A blokkidőt a leágazó kriptovaluta örökölte a Bitcointól, tehát szintén tíz percenként íródnak fel a tranzakciók a megosztott főkönyvbe. Viszont a gyakorlatban egy átutalás már a blokkláncra küldés pillanatában azonnal érvényessé válik. Ez nem új a BCH esetében, 2015-ig a Bitcoin hálózatán is elfogadott volt az ún. 0-conf tranzakció. Ami egy olyan kezdeményezett utalás, ami várja a jóváhagyásokat a node-októl majd bekerül a főkönyvbe.

Alapesetben ugyanazt a Bitcoint nem lehet duplán költeni, amennyiben valaki megpróbálja, a második tranzakciót figyelmen kívül hagyja a hálózat. A Bitcoin egyik fejlesztése nyomán azonban ugyanaz a Bitcoin újrautalható lett. Oly módon, hogy akár egy másik címre is elküldhető a még jóvá nem hagyott tranzakcióban levő Bitcoin és a bányászás szabályaiból adódóan. Az a tranzakció kerül a főkönyvbe visszavonhatatlanul, amelyiket nagyobb tranzakciós díjjal küldtük. Így a blokk lezárásáig nem feltétlenül lehet megbízni a Bitcoin tranzakciókban, de a Bitcoin Cash esetében az eredeti megoldás van érvényben. Az átutalt összeg biztosan lekönyvelődik, a dupla költés be sem kerül a node-okhoz, a blokkidő hossza ezért nem befolyásolja a fizetés sebességét a pénztárnál.

Rugalmas Bitcoin Cash fizetés

Mivel a BCH elsősorban a Bitcoin fizetőeszközként való használatának a gyengeségei nyomán jött létre, az elterjesztés fókuszában is az egyszerű és gyors átutalás áll. A narratíva a kezdetektől fogva a Bitcoin Fehér Könyv címe – peer-to-peer elektronikus készpénz. Ennek megfelelően a hétköznapi használatot elősegítő appok gondoskodnak arról, hogy a kereskedőknek és vásárlóiknak a készpénz használatnál ne legyen körülményesebb BCH-val fizetni. A Bitcoin Cash Register és a hozzá hasonló appok a helyi valutában beírt összegből generálnak egy QR kódot, amit egy BCH fizetési appal beolvasva azonnal átutalódik a kereskedő számlájára a beírt összegnek megfelelő mennyiségű Bitcoin Cash. Nem kíván szakértelmet egyik fél részéről sem, nem kell tranzakció validációkkal foglalkozni, egyszerű mint egy paypass kártya, csak bank nélkül, rejtett költségektől mentesen.

BCH payment

Miben tér el még a Bitcoin Cash a Bitcointól?

A Bitcoin Cash hiába tűnik alkalmasabb fizetőeszköznek a Bitcoinnál, mindig is rajta marad a stigma, hogy a Bitcoin olcsó másolata. Az infatruktúra tejesítményét megtestesítő hash arány elenyésző a Bitcoinéhoz képest, így egy 51%-os támadás megvalósítása nem kerül olyan irreális csillagászati összegbe mint a nagy testvér esetében. Azzal hogy a kriptovaluta mögött áll egy vezető emblematikus figura az árfolyam ki van téve egy személyi olyan kockázatnak. Az Ether árfolyama átmenetileg leesett a felére, amikor 2017-ben elterjedt Vitalik Buterin halálának álhíre. Satoshi esetében ez nem fordulhat elő, Roger Ver viszont nagyon is a spekuláló szemek előtt van.

A Bitcoin nem fog alapvető változásokat felmutatni az eredeti elképzeléshez képest, a Bitcoin Cash viszont egy jobb alternatíva próbál lenni, így bővítheti bizonyos funkciókkal a képet. Itt jön be az okosszerződés funkcionalitás. Már az Ethernél láttuk, hogy a blokklánc technológia és az okosszerződések ötvözése nagyon is piacképes terméket eredményezhet, a BCH két fronton is látott lehetőséget az okosszerződések alkalmazására. 

Bitcoin Cash alapú hálózatok

Cashscript: Adatok hozzárendelése és függvények alkalmazása a tranzakciókban igény szerint. Az átutalások lebonyolításában megjelennek a ha-akkor argumentumok amivel a tranzakció könnyebben beépülhet egy elektronikus szolgáltatás programozott folyamatába az ellenérték rendezésével kapcsolatosan.

Wormhole: Szintén az Ethereumból merített ötlet. BCH alapú új tokenek létrehozásának a platformja. Akár egy új kriptovaluta háttereként szolgálhat azok számára, akik a BCH tulajdonságaira szeretnének építeni egy saját új digitális pénzt az ERC-20 tokenekhez hasonló módon. Vagy egyedi, nem fungibilis tokenek létrehozására ad egy programozható keretrendszert.

smart contract

Mi a coin keverés?

A készpénzhez történő további hasonlóságok beemelése érdekében a rendszer választható vagy kötelező módon coin keveréssel továbbítja a tranzakciókat. A tranzakcióban szereplő kriptovaluta jellemzően visszakövethető a blokkláncon akár addig a blokkig ahol kibányászták, ez teszi a Bitcoin rendszerét rendkívül transzparenssé. Ez az egyik hangoztatott előnye a Bitcoinnak és a blokkláncnak, viszont talán túl sokat is felfed a pénzügyeinkről azok számára akiknek kriptóval fizetünk. Amint valaki hozzá tud kapcsolni egy személyt a címhez, minden korábbi vagy későbbi tranzakcióját meglesheti.

A coin keverés lehetővé teszi, hogy a küldők egymás coinjaival fizessenek a címzettjeiknek, így nem lesz közvetlen kapcsolat a blokkláncon a felek között a tranzakció mentén. Minél többen vesznek részt a keverésben, annál nagyobb permutációban lehet összekuszálni a szálakat a kíváncsiskodó tekintetek előtt. Egyes BCH walletek bevezették, másoknál nem tartozik a szolgáltatásokhoz, igény szerint élhet a lehetőséggel aki szeretne.

Bitcoin SV: A Bitcoin forkjának forkja

Miután a Bitcoin Cash levált a Bitcoinról a renegát fejlesztők között látszólag nem volt teljes az egyetéertés bizonyos technikai megvalósítások terén, ebből kifolyólag a BCH tovább osztódott 2018-ban. A Craig Wright vezetésével továbbvitt Bitcoin Cash verzió legfontosabb újítása a blokkméret további növelése volt. Kezdetben 128 Mb volt egy blokk kapacitása, a 2019-es Quasar frissítéssel azonban ezt megnövelték 2 Gb-ra.

Craig Wright Bitcoin SV I Cryptofalka

Craig egy korai Bitcoin fejlesztő volt, aki ragaszkodik ahhoz a történethez, hogy ő maga Satoshi Nakamoto, az SV konkrétan a Sathoshi Vision akar lenni. Különféle módokon igyekszik bizonyítani ezt bíróságon, vagy Twitteren, de nehezen hihető a dolog, mivel a valódi Satoshi könnyedén tudná igazolni magát azzal, hogy kezdeményez egy utalást a Tulip fund nevű Bitcoin címek valamelyikéről. A furcsa marketingje és az ebből fakadó általános ellenszenv eredményeképpen a BSV-t pl. a Binanceről lelistázták.

A BSV továbbra is proof of work algoritmuson fut és 10 perc a blokkidő, valamint a BCH-nál is kisebb tranzakciós díjjal működik. Fontos különbség még az, hogy a BSV nem támogat okosszerződés funkciót, célja pusztán egy olcsó és túlterhelhetetlen valuta hálózat működtetése.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.66% $70,981.72
Ethereum ETH 1.69% $3,570.72
BNB BNB 2.48% $583.84
Solana SOL 2.24% $186.47
XRP XRP 1.46% $0.6212
Dogecoin DOGE 16.80% $0.2194
Cardano ADA 2.75% $0.654
Litecoin LTC 0.62% $94.38
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!