Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Közeleg az adóbevallás, mit, hova és hogyan kell bevallani?

Közeleg az adóbevallás, mit, hova és hogyan kell bevallani?

Kriptovaluta adózási szakértő mutatja be ma nektek, hogy hogyan kellene a közelgő adóbevallásban megjelölni a kriptóból származó jövedelmet.

 

Közeleg a 2021-es adóbevallás

Közeleg a május 20, a 2020.-as adóévre esedékes személyi jövedelemadó bevallás határideje. 2016 óta a Nemzeti Adó-, és Vámvihatal (NAV) minden adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélynek elkészíti a személyi jövedelemadó bevallás tervezetét, azokkal az adatokkal, amelyekről a belföldi kifizetőktől év közben adatot kapott. Mivel a kriptós kereskedelem nem belföldi kifizetőkön keresztül, hanem külföldi kriptotőzsdéken, váltókon, vagy akár magánszemélyek közötti adás-vételeken keresztül zajlik, a NAV-nak nincs automatikus információja arról, ha az adózó kriptovaluta kereskedelemből származó jövedelemre tett szert. 

Hiába történik KYC (Know Your Customer) beazonosítás a kriptotőzsdén vagy a kriptováltónál, mivel ezek a szolgáltatók nem automatikusan, hanem csak megkeresésre vagy eseti jelleggel jelentenek az egyes országok bűnüldöző-, vagy adóhatóságainak, a magyar NAV-nak alapesetben nincs arról információja, hogy mennyi jövedelme származott a magánszemélynek kriptovaluta kereskedelemből vagy kriptovaluta bányászatból.

Ezért az alábbiakban arról lesz szó, hogyan kell az adóbevallás tervezetet manuálisan kiegészíteni a kriptovaluta kereskedelemből származó jövedelemmel, hogyan kell a fizetendő adót bevallani. 

 

Kriptovaluta kereskedésből származó jövedelem bevallása

A kriptovaluta kereskedelem egyéb jövedelemnek minősül, és eltérő szabályok szerint kell bevallani, mint a kriptovaluta bányászatból származó jövedelmet, ami pedig önálló tevékenységből származó jövedelem. Mivel a kriptovaluta kereskedelem a gyakrabban előforduló tevékenység, (és a Cryptofalka fő profilja is ez) erre koncentrál ez az írás. A kriptovaluta bányászat bevallási szabályairól itt és itt olvashattok.

tőkeáttétes kereskedés

Tehát első lépés, hogy kell egy ügyfélkapus hozzáférés a saját NAV tervezet elérésére, amely az alábbi linken érhető el: https://eszja.nav.gov.hu/ Belépés után az oldalon megjelenik egy doboz „SZJA Bevallás – Átnézésre vár” felirattal. 

Az „Átnézem” gombra kattintva megnyílik a személyi jövedelemadó bevallás tervezete, ami a belföldi kifizetőktől származó havi jövedelmi adatokat, és az évközben már levont adóelőlegeket tartalmazza. 

Nem ide tartozik, de fontos tudnivaló, hogy aki nem érvényesített év közben családi, vagy bármilyen egyéb kedvezményt, de szeretne, az is az adóbevallás tervezet kiegészítésével tudja ezt megtenni. 

A tervezet fő oldalán az éves adó-egyenleg látható, vagy fizetendő, vagy visszaigényelhető, de legtöbbször nulla, azaz az látszik szövegesen, hogy „Önnek nem keletkezett befizetendő, visszaigényelhető adója”. Ez azért van, mert a leggyakoribb, munkaviszonyból származó jövedelmek esetében az évközben levont adóelőlegek összege pontosan annyi, amennyit éves szinten is fizetni kell, így év végére nulla az elszámolandó egyenleg. 

OKEX_banner_Cryptofalka

Érdemes a bevallás teljes adattartalmát egyben lekérni, a legalsó menüpont (nyomtatható verzió – pdf) használatával, ez egyébként az a funkció is, amivel a bevallás kitöltött nyomtatványképe elmenthető. Természetesen a már előzetesen a bevallásban szereplő adatokat a saját igazolások (pl. M30-as igazolás) adattartalmával össze kell hasonlítani, jó esetben nem lesz semmilyen eltérés, de ha igen, akkor annak okát ki kell deríteni. 

Ha nem lenne semmi további bevallandó, és a tervezetben szereplő adatok egyeznek az igazolások adataival, akkor a zöld „Elfogadás” gombra kattintva véglegesíthető is a bevallás.

 

Hol és hogyan tudom módosítani az elkészített tervezetet?

Ha valaki nem lép be a felületre, nem ellenőrzi le, nem módosítja és nem is véglegesíti a NAV által tervezetként számára előkészített bevallást, akkor az ő bevallási tervezete mindenfajta közreműködés nélkül május 20.-án „élesedik”, de a felelősség a bevallásban foglaltakért az adózóé, nem pedig az adóhatóságé. 

Minden, a május 20.-a előtt egyéb úton (papír alapon, ÁNYK nyomtatványkitöltővel) kitöltött és a NAV-hoz beadott bevallás pedig a benne foglalt adattartalommal felülírja a háttérben várakozó NAV által előkészített bevallás-tervezetet. Tehát ha rendben vannak a tervezet alapadatai, jöhet a „Módosítás, Kiegészítés” kék színű gomb, amely segítségével hozzá lehet adni a kriptovaluta kereskedelemből származó jövedelmet. 

nav adóbevallás

Két adatot kell előzetesen előkészíteni, az év során megszerzett összes bevételt, és a bevételhez kapcsolódó összes kiadást, ami kriptovaluta kereskedelem esetén a jövedelemként kiutalt összeggel szemben álló bekerülési érték lesz. 

Ha nem lehet tételesen levezetni, vagy nyilvántartani az ügyleti szintű jövedelmet, akkor egyszerűen a „fekete doboz” elv alapján a Fiat-ban a kriptós világba összesen beutalt pénz lesz az összes költség, és az összes kivett fiat lesz az összes bevétel. 

Fontos, hogy a kriptóban– akár a kriptotőzsde vagy a kriptováltó által kibocsátott kártya segítségével – kifizetett termék vagy szolgáltatás a fekete dobozból véglegesen kivont jövedelemnek minősül, így az is adóalap lesz. Legegyszerűbben úgy lehet kiegészíteni a bevallást, hogy a „Módosítás, Kiegészítés” gomb megnyomása után az oldal legtetején megjelenő kereső mezőt használjuk a megfelelő sorok megjelenítésére. 

 

Vegyünk egy példa adóbevallást kriptovaluta kereskedésre

És akkor a pontos teendők. Tegyük fel, hogy a bevétel 1.000.000 Ft, a kiadás pedig 900.000 Ft. 2020-ban, ami 100.000 Ft.-os kriptovaluta kereskedelemből származó jövedelmet jelent. A személyi jövedelemadó bevallásához a keresőbe írjuk be, hogy „19”.Ez a bevallás 19. sora: „Egyéb jogcímen kapott jövedelem, amely után Ön kötelezett a 15,5%-os szocho megfizetésére”. 

Kitöltve a „bevétel” cellát az 1.000.000 összeggel, és a „költség” cellát a 900.000 Ft.-os összeggel, automatikusan megjelenik a harmadik „jövedelem” cellában a 87.000 Ft, ami ennek az egyéb jövedelem kategóriának a szabályai szerint 87%-os jövedelemhányaddal számított adóalappal számol.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Erre a 87.000 Ft.-os adóalapra automatikusan számolódik a 15% személyi jövedelemadó, 13.050 Ft. összegben. Ez meg is jelenik a főoldalon, mint befizetendő szja.

Ha ezt az összeget év közben már adóelőleg formájában befizettük, akkor a keresőbe a „73”.-at beírva feljön az „Adóelőleg kötelezettség” mezőcsoport, ahova negyedéves bontásban be kell írni, melyik negyedévet terhelte az évközben megfizetett adóelőleg. Ha nem történt adóelőleg fizetés, vagy nem lehet megállapítani, hogy melyik negyedévben volt esedékes, akkor ezt a részt nem tudjuk kitölteni. Az éves szja összege mindenesetre befizetendőként már megjelenik. 

 

Ne felejtsük el a szocho-t

De még nem végeztünk, mert be kell írni a szocho-fizetési kötelezettséget is, ami sajnos nem automatikus. Ehhez a keresőbe a „286”-ot írjuk be. Ez a sor a „A Szocho tv. 1.§ (1)-(3) bekezdés szerinti összevont adóalapba tartozó adóalap számításnál figyelembe vett jövedelmek és más jövedelmek összege”. 

Ide már csak a 87.000 adóalapot kell beírni. De valami miatt itt nem automatikusan számolódik ki a 15,5%-os szocho összege, hanem még kézzel be kell írni, és ezt a 293. sorban, szintén negyedéves bontásban kell megtenni. Ha csak éves összeget tudunk, írjuk be a kiszámított (13.485 Ft.) szochot, ami a 87.000.-nek a 15,5%-a, az utolsó, a IV. negyedévhez. 

Csak ha a negyedéves bontáshoz is beírtuk a 15,5%-kal számított szocho összegét, akkor fog megjelenni a főoldalon a 13.485 Ft. fizetendő szocho az elszámolandó egyenlegek között. Végezetül, ha mindent sikerült jó helyre beírni, az adóbevallás kétféle fizetendő adót fog tartalmazni: 13.050 Ft. szja-t, és 13.485 Ft. szocho-t.

Ez összesen 26.535 Ft. adóteher a 100.000 Ft.-os jövedelmre, és a 87.000 Ft.-os adóalapra vetítve.Mentés és ellenőrzés után irány a zöld „Beadás” gomb.

 

Az adóbevalláshoz szükséges számlaszámok

Már csak az utalásokat kell elindítani, ha nem történt év közben adóelőleg fizetés.

Számlaszámok:

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353
NAV Szociális hozzájárulási adó beszedési számla: 10032000-06055912

Mindkét utalásnál a közlemény rovatba a 8-assal kezdődő, 10 számjegyű adóazonosítót kell beírni, semmi egyebet. Az adó befizetése is május 20.-áig esedékes.

Készen is vagyunk. :)

Glaser Anita
adótanácsadó, kriptovaluta adózási szakértő
kriptoadozas.hu

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.05% $64,432.27
Ethereum ETH -0.14% $3,080.55
BNB BNB 0.69% $558.14
Solana SOL 4.33% $145.36
XRP XRP -1.00% $0.4984
Dogecoin DOGE 0.85% $0.1522
Cardano ADA 2.89% $0.4711
Litecoin LTC -1.10% $81.06
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!