Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mik azok a Blockchain auditok?

Mik azok a Blockchain auditok?

Ahhoz, hogy a blokklánc cégek valóban érvényesíteni tudják belső biztonsági protokolljaikat, alapos auditálásra van szükségük. Íme egy rövid áttekintés arról, hogyan zajlik ez a folyamat.

 

Egyre fontosabb az audit a blokklánc iparban

Az elmúlt néhány évben a blokkláncplatformok világszerte számos technológiai beszélgetés középpontjába kerültek. Ennek oka, hogy a technológia nemcsak a ma létező szinte valamennyi kriptovaluta középpontjában áll, hanem számos független alkalmazást is támogat. Ebben a tekintetben meg kell jegyezni, hogy a blokklánc használata számos újszerű ágazatba is behatolt, többek között a banki, pénzügyi, ellátási lánc menedzsment, az egészségügyi és a szerencsejáték-ágazatba.

Ennek az egyre csak növekvő népszerűségnek köszönhetően a blokklánc auditok szükségességét sürgető hangok jelentősen felerősödtek. Maguk a blokkláncok decentralizált úgynevezett peer-to-peer tranzakciókat tesznek lehetővé egyének és vállalatok között. Ugyanakkor ezek a hálózatok alapvetően nem mentesek a hackelések kockázatától, illetve gyakran fennáll a veszélye egy rosszakaratú harmadik fél megjelenésének is. Azzal kapcsolatban, hogy feltörhető-e a Web3 korábban itt írtunk részletesen. 

Mik azok a Blockchain auditok? Forrás:.light-bulb.in

Alig néhány hónappal ezelőtt ismeretleneknek sikerült áttörniük a Ronin Network játékközpontú blokklánc platformját. Ezzel a művelettel végül több mint 600 millió dollárnyi kárt okoztak. A múltban hasonlóképpen a Poly Network blokklánc alapú platform vált hackertámadás áldozatává. Ennek eredményeként az ökoszisztéma felhasználói itt is több 600 millió dollár értékű felhasználói vagyont veszítettek. Láthatjuk, hogy a kockázat a virtuális térben is fennáll. Számos általános biztonsági problémára kell jelenleg hatékony választ adnia a jelenlegi blokklánc hálózatoknak.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Számolni kell a kockázattal a blokklánc szektorban

Annak ellenére, hogy a blokklánc technológia magas szintű biztonságáról és adatvédelméről ismert, jó néhány olyan eset volt, amikor a hálózatok védelmét sikerrel játszották ki a csalók. A megfelelő tudás birtokában a rosszindulatú szereplők megtalálják kiskapukat és a sebezhetőséget egy adott rendszer védelmében. 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bizonyos blokkláncokról az is kiderült, hogy funkcionális problémákkal küzdenek. Különösképpen idetartozik az okosszerződések sebezhetősége. Tehát egyes platformokon olyan alkalmazások futnak, amelyek nem estek át a szükséges biztonsági értékeléseken, auditokon. így ezek potenciális meghibásodási kockázatot hordoznak, a könnyebb hackelhetőségük mellett.

Az ellenőrzések és auditok hiánya egy későbbi szakaszban akár a teljes hálózat biztonságát is veszélyeztetheti. Ezek a felismerések megteremtették az igényt: a platformoknak szükséges átesni egy független biztonsági auditon.

Mik azok a Blockchain auditok? Forrás:teoco.com

Annak ellenére, hogy az elmúlt években már számos automatizált audit protokoll jelent meg a piacon, ezek még mindig nem olyan hatékonyak, mint maguk a biztonsági szakértők. Ugyanis ezek a szakértők a rendelkezésükre álló eszközöket manuálisan használják egy blokklánc hálózat részletes auditálásakor.

A blokklánc auditok rendkívül szisztematikusan futnak. Így a rendszer okosszerződéseiben található kód minden egyes sora megfelelően ellenőrizhető és tesztelhető lesz egy statikus kódelemző programmal. Az ellenőrzés megléte pedig jelentősen csökkenti egy esetleges támadás sikerességét.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Összefoglalva

A legtöbb blokklánc audit a platform alapvető szerkezetének elemzésével kezdődik. Itt azonosítják és kiküszöbölik a lehetséges biztonsági kockázatokat. Ezt követően áttekintik a  meglévő technológiát és magát az okosszerződéseket. Végül az ellenőrök igyekeznek azonosítani a különböző kiskapukkal és alkalmazásokkal kapcsolatos problémákat, majd tanulmányozzák a blokklánchoz kapcsolódó  kulcsokat (API-kat és SDK-kat). Miután ezek a lépések megtörténtek, biztonsági minősítést osztanak ki az adott vállalatnak, jelezve piaci felkészültségét.

A blokklánc biztonsági auditjai tehát nagy jelentőséggel bírnak minden projekt számára. Egy adott szint elérése jelentősen növeli a felhasználói bizalmat.  Mivel a szakértők munkája segít azonosítani és kiszűrni azokat a biztonsági réseket és kijavítani a sebezhetőségeket, amelyek a projektet életciklusának későbbi szakaszában megjelenhetnek.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 4.10% $66,801.44
Ethereum ETH 7.29% $3,265.18
BNB BNB 5.17% $585.38
Solana SOL 8.87% $154.73
XRP XRP 5.23% $0.5166
Dogecoin DOGE 6.10% $0.166
Cardano ADA 4.70% $0.4911
Litecoin LTC 3.41% $82.22
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!