Milyen lehetőségeket rejt a Compound DeFi protokollja?

Szerző: | szept 28, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

A pénzügyi szolgáltatások terén ma elsősorban a bankokra számíthatunk. Ha valaki hitel szeretne felvenni, vagy meglévő szabad pénzét befektetné, akkor legegyszerűbb, ha besétál a közeli bankfiókba és ott a kellő feltételek teljesítése mellett máris elindítja az egyébként nem kevés ideig tartó folyamatot. De mi tehet valaki ha kriptovalutában van a befektetni való pénze, esetleg így szeretne hitelhez jutni? Az alábbiakban bemutatjuk a Ethereum blokkláncon alapuló Compound Finance pénzügyi rendszert.

Mi a Compound Finance?

A Compound Finance azaz a Compound, pénzügyi protokoll decentralizált pénzügyi rendszerben (DeFi) működik. A blokklánc technológia és DeFi előnyét kihasználva közvetítő személye részvétele nélkül. A rendszerben lehetőség van pénzt kölcsön venni vagy kölcsön adni a megfelelő kamatokért cserébe. Ezért erre tekinthetünk egyfelől úgy is mint egy megtakarítási betétszámlára, ahol elhelyezzük a pénzünket, amiért kamatot ír a rendszer jóvá. Miközben ezt az összeget kölcsönként tovább folyósítja az azt igénylőnek, vagy akár az elhelyezett összeg fedezetül szolgálhat egy saját magunk által felvett kölcsönhöz. Hasonló megoldást dolgozott ki a Nexo is, csak ők CeFi, vagyis Centralized Finance formában.

 

Hogyan működik a Compound Finance?

A fentiekből látszik, hogy a Compound pénzügyi protokoll egy hitelfelvételt biztosító DeFi rendszer. Szakmai igényességgel megfogalmazva azt is mondhatnánk, hogy matematikai algoritmusok által irányított pénz piaci protokoll. A rendszerben letétbe helyezett kriptovalutákat okosszerződések segítségével tudhatjuk biztonságban, ezáltal a rendszer  teljesen automatizált.

Bárki csatlakozhat a protokollhoz, aki létrehozott egy Web 3.0 tárcát, mint amilyen például a Metamask is. A rendszerben rejlő szabadságot is az adja, hogy egy kripto pénztárcával és internethozzáféréssel már bárki részese, haszonélvezője lehet a szolgáltatásnak.

Decentralized-finance Compound Finance I Cryptofalka

A decentralizált tulajdonságnak köszönhetően a pénzt letétbe helyezők és a hitelt igénylők nem kell egyeztessenek egymással, megteszi ezt a rendszer helyettük. A kereslet-kínálat törvényeit figyelembe véve történik a kamatok meghatározása is, szintén a Compound protokoll algoritmusa által meghatározott módon. Az összegeket pedig úgynevezett ,,liquidity pool”-ban (okosszerződésekben) tárolja a rendszer. Itt megint szerepet kap a blokklánc biztonsága és sajátos működése. A protokoll része a COMP token is, amelynek birtokosai képesek a rendszer felügyeletére, javaslatokat fogalmazhatnak meg a fejlesztéssel, új tokenekkel vagy akár a kamatlábakkal kapcsolatosan is.

Jelenleg az alábbi kriptovalutákkal használhatók a rendszer: ETH, WBTC, BAT, REP, ZRX, DAI, USDC, USDT.

 

Milyen előnyei és hátrányai vannak a Compoundnak?

A legalapvetőbb előnye az, hogy a betétek után kamatot ír jóvá a rendszer (ez persze nem meglepő egy pénzügyi szolgáltatástól). További felhasználási lehetőség az is ha a segítségével egy kereskedési portfólió bővítünk. Például egy kereskedő long pozíciót nyit mondjuk a BTC esetében. A megvásárolt BTC-t elhelyezi a Compound pénzügyi rendszerben, ahol fedezetként szolgál hitel felvételéhez. Ezután a fedezet mértékének megfelelően USDT hitelt vesz fel, amiből további BTC-t tud vásárolni. Ha a BTC árfolyamának növekedése nagyobb, mint a fizetendő kamat, akkor itt további nyereség keletkezik. Az előny a nyereség lehetősége, a művelettel kapcsolatos kockázat viszont szintén egyértelműen következik a fenti folyamat leírásából. Mivel ugyanis a kereskedő csak spekulál az árfolyam növekedésére, így az is előfordulhat , hogy az árfolyam esik és akkor nem csak a kamatot kell megfizetnie, hanem még akár a letétebe helyezett BTC is odalesz. 

A hátrányok közé lehet továbbá sorolni a szoftveres kockázatokat is. Bármilyen alaposan és körültekintően megírt programról legyen szó, a hiba előfordulásának mindig van esélye. Még akkor is, ha elismert cégek auditálták a Compound protokollműködését. Ezért a tanács ebben az esetben is ugyanaz, mint a tőzsde világában. Csak olyan összegeket bízzunk a rendszerre, amit adott esetben nem sajnálunk elveszíteni.

 

Összegzés

A Compound Finance-nek pénzügyi protokollnak fontos helye van a DeFi rendszerben. Működési elvét tekintve reális alternatívája lehet idővel a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak. Az előnyök önmagukért beszélnek, a hátrányokon pedig még lehet csiszolni. Globális időtávokat nézve viszont megállapítható, hogy a jövő izgalmas dolgokat tartogat a pénzügyi szektor számára.

Árpási Zoltán

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka