A DAO közösségek, mint új gazdasági modellek alapjai

Szerző: | jan 8, 2022 | Kriptovaluta

A DAO-k (decentralized autonomous organization) meghatározó építőelemei mindannak, amik az új decentralizált internetet, vagyis a Web3-at és a kialakulóban lévő kriptogazdasági rendszert alkotják.

A decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) egyszerű koncepcióként indultak, amelyek az intelligens szerződések és a blokklánc fundamentális alapköveinek kihasználásával automatizálják az üzleti funkciókat és folyamatokat. Az alapötlet az volt, hogy ellaposítsák a különböző szervezetek által elmélyített bonyolult üzleti folyamatokat, és megkönnyítsék az eszközök mozgását a digitális interakciókban. Ezen interakciók nem igényelnek közvetítőket – gyorsabb, olcsóbb és átláthatóbb tranzakció-feldolgozást ígér és egyértelműen a jövőbe mutat.

A közvetítő szolgáltatók helyettesítésével maguk a DAO-k digitális közvetítőként működnek, amelyek átláthatóságot és skálázhatóságot biztosítanak, egy szervezet keretét adják, a szervezetek, csoportok, vezetőség, alapszabályok és a kollektív cselekvés egyéb formáinak hagyományos szervezeti konstrukciói nélkül. Miközben a hagyományos központosított szervezeti struktúra megkérdőjeleződik, a megmaradó kulcsfontosságú szervezeti elemek egy új gazdasági forradalmat hívnak életre, amely egy új teremtő gazdaságot szül, és a világ minden tájáról összehozza a művészeket, jogászokat, fejlesztőket és egyéb szakembereket, hogy az ötleteiket monetizálják a blokklánc- és Web3-technológiákra épülő, hivatalos hatósági engedélyek nélküli kriptogazdasági rendszerekben – és ezzel meghatározzák a munka jövőjét.

 

A DAO vállalatok létjogosultságáról

A szolgáltatóktól való csökkentett függőség, az eszközök tokenizálása és a blokklánc technológia lehetővé teszi az új típusú szervezeti struktúrák kialakítását, csökkentve a közvetítők befolyását. Ronald Coase híres esszéje, „A vállalat természete” már 1937-ben azt vizsgálta, hogy egyáltalán miért léteznek a cégek.

Az elméletében a tranzakciós költségek szempontjából a vállalat olyan gazdasági struktúrát hoz létre, ahol a határain belül e költségek csökkennek azáltal, hogy a vállalat nagyobb ellenőrzést gyakorol az alkalmazottjaival kötött szabványosított szerződések és az erőforrások tulajdonjoga felett. Ahogy az erőforrások internalizálásának költségei növekednek, úgy jönnek létre a más cégekkel kötött szerződéses megállapodások a speciális területeken. A szerződéskötéssel kapcsolatos tranzakciós költségek drasztikusan csökkenthetők a blokklánc által lehetővé tett decentralizált ellenőrzés és intelligens szerződések révén.

A DAO-k mögött is ez volt a kezdeti tétel és a DAO-k ma már jelentős szeletet képviselnek a gondolkodásmódot irányító és layer one blokkláncplatformok mögött. Ezek a layer one platformok képviselik a feltörekvő Web3 technológiákat, amelyek célja, hogy nagyobb ellenőrzést biztosítsanak a résztvevők számára az irányítás, a adattárolás és az kapcsolódások alapvető decentralizálásával. Számos DAO fog létrejönni, amelyek egy globális tehetségbázis, a digitális nomádok és egy közös hitrendszert osztó közösség leleményességének együttműködését képviselik. Így tudják életre kelteni a “szervezet” kifejezést. Például a magyar CryptoMemories NFT projektben maguk az NFT tulajdonosok bírnak szavazati joggal a projekt kimenetelével kapcsolatban.

 

DAO-k: A teremtő gazdaság pillérei

A DAO tágabb értelemben olyan szervezet, amely a tagságát, szabályait és feladatait a blokklánc-technológia által lehetővé tett megváltoztathatatlan főkönyvben rögzítik. Alapszabálya és fejlődése nyilvános és megváltoztathatatlan. Általában a csatlakozáshoz erőforrásokra és valamiféle közösségi tagságra van szükség, tokenek formájában, hogy szavazhassunk például. A tokenek pénzbeli eszközökben (fungible vagy non-fungible tokenekben) denomináltak, akár kripto-, akár fiat-eszközökben. A tokenek megszerzése a legtöbb esetben vagy időt és tehetséget igénylő részvételt, vagy fiat -és kripto felhasználásával történő vásárlást igényel.

A DAO-k olyan egyedi struktúrát biztosítanak, amely természetesen segíti a teremtő gazdaságot. Bérbe adod a tehetségedet és az idődet és cserében rugalmasságot és jövedelmet kapsz, és ezt kihasználva megkönnyíted a töredéktulajdonlást a közösség által támogatott és irányított rendszerben. A blokklánc, és ezzel együtt a DAO-k egy természetes governing struktúrát testesítenek meg különböző projekteken való határok nélküli online együttműködéshez. Ezt egyébként a hagyományos szervezetek is kihasználhatják, amelyek magukévá teszik a a Web 3.0 elveit.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

Miközben a szabályozás egyértelműségével és a befektetővédelmi keretekkel kapcsolatos kérdések továbbra is fennállnak, ezek az új virtuális entitások olyan digitális valóságot testesítenek meg, mint egy nemzet. Az állam megpróbálja vonzani a tehetséget, a tőkét és az innovációt. Bár az irányítás és az elköteleződés szabályai legtöbbször még nem tökéletesek, ezek egy folyamatos innovációs kísérletet jelentenek, amelynek célja, hogy megváltoztassa az életmódunkat, és lehetővé tegye a közösségek számára a részvételt. Míg az autonómia és a kollektivizálás érveit a szabályozás hiányának védelmében alkalmazzák, a szavazati jog megvásárlásának képessége és a védelem hiánya erős ellenérvet jelent erre. Felmerül a kérdés, ha a DAO-k a meglévő vállalati és szervezeti struktúrák digitális analógjaivá válnak, képesek e támogatni a decentralizáltságot és a Web3 elveit?

 

A munka jövője

A Web3 mint technológiai paradigma célja, hogy hidakat biztosítson az értékek és eszközök létrehozásához, tokenizálásához és mozgatásához. A Web3 célja, hogy megoldja a tartalom tulajdonjogát és a digitális eszközök hordozhatóságát a tokenizálásuk révén. Lehetővé teszi az alkotói számára, hogy munkájukkal kapcsolatos erőfeszítéseiket pénzzé tegyék. Ezek a erőfeszítések magukban foglalhatják (de nem kizárólagosan) a bányászatot és a tartalom létrehozását, mint például a művészet, a zene és az NFT-k más formáit, amelyek egy ökoszisztémában való részesedést képviselnek, hasonlóan a játék tokenekhez.

Egy olyan jövőben, ahol dinamikus, határok nélküli, hierarchia nélküli szervezetek vállalhatják az értékteremtés nagy részét, a szolgáltatások kínálata jobban elképzelhető úgy, mintha egymással összekapcsolt értékhálózatok lennének és összeköttetést biztosítanak az ökoszisztémák között. Ezek a decentralizált tőzsdék vagy szervezetek nemcsak a különböző eszközök cseréjére nyújtanak lehetőséget, hanem megkönnyítik e eszközök globális mozgását is, és ezáltal valóban globális gazdaságokat hoznak létre, amelyek vonzzák az érdeklődőket, befektetőket, tehetségeket.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

A decentralizált és átlátható token-gazdasági modellek által vezérelt innováció célja, hogy nagyszerű végfelhasználói és munkavállalói élményt nyújtson, miközben biztosítja, hogy a szervezet a résztvevők kiváló élményeiből származó költséghatékonyságot és versenyelőnyöket nyújtson. A DeFi, az NFT-k és a különböző más metaverzum-projektekben részt vevő DAO-k pontosan ezt nyújtják, hiszen egy maroknyi fejlesztő vagy alapító fogalmazza meg a célokat és folytatja a decentralizált fejlesztést platform projekteken vagy crowdsource-fejlesztésen keresztül token-ösztönzőkkel és résztvevőkkel. A résztvevők itt nemcsak fogyasztók, hanem érdemi részvételükkel keresnek is.

A DAO-k képviselik azt a feltörekvő trendet, amely a munkahelyek mélyreható, hosszú távú átalakulását előre mozdíthatja és ami egyesítheti a kulturális, digitális és filozófiai hitrendszereket. Élményt teremtenek minden résztvevő számára, amely rugalmasabb és erősebb munkaerőt és nagyobb közösségi részvételt eredményez.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.