Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A "centralizációs problémák" a DeFi támadások okozói

A "centralizációs problémák" a DeFi támadások okozói

A DeFi a kriptopiac egyik legnagyobb növekedését mutató szegmense, amely egyben a legtöbb ellentmondással is terhelt. A szektor 2021-ben 1,3 milliárd dollárt veszített a támadások miatt. 

2021-ben is aktívak voltak a csalók a DeFi világában

A decentralizált pénzügyek, ismertebb nevén a DeFi, lehet, hogy nem eléggé "decentralizált", mivel a támadók a centralizált gyenge pontokat kihasználva 2021-ben több milliárd dollárt tulajdonítottak el a felhasználóktól - derül ki a CertiK blokkláncbiztonsági cég kutatásából.

A DeFi biztonságának 2021-es állapotáról szóló új jelentésben a CertiK kutatói szerint "a centralizációs problémák voltak a leggyakoribb támadási vektorok" a decentralizált pénzügyeken belül. A blokklánc-biztonsági cég 44 DeFi hacket idézett fel és ezek összesen 1,3 milliárd dollárnyi elvesztett pénzt jelentenek 2021-ben. Ez több mint 500 millió dolláros növekedés 2021-hez képest.

"Ez kiemeli a decentralizáció fontosságát, és rávilágít arra, hogy sok projektnek van még tennivalója ahhoz, hogy elérje ezt a célt" - tette hozzá a CertiK

 

A centralizálás lenne a gyenge pont?

"A központosítás ellentétes a DeFi szellemiségével, és komoly biztonsági kockázatokat rejt magában. A kritikus hibalehetőségeket a hackerek és rosszindulatú bennfentesek egyaránt kihasználhatják"."


Az ImmuneFi által végzett kutatás szerint a DeFi hackek és a kapcsolódó csalások miatt elvesztett érték meghaladta a 10 milliárd dollárt az elmúlt évben, ami jelentős eltéréseket mutat az exploitok osztályozásában és nyomon követésében. A legtöbb ezzel kapcsolatos kutatás azonban egyetért abban, hogy a DeFi projekteket célzó biztonsági exploitok száma meredeken emelkedett.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
Bár a DeFi exploitok aláásták a kriptopénz piacok legitimitását a hagyományos befektetők és a hagyományos pénzügyi rendszerek szemében, a CertiK egy jó hírrel szolgált: a 2021-es veszteségek a kriptopénzek teljes piaci kapitalizációjának mindössze 0,05%-át tették ki, ami 17%-os csökkenést jelent az előző évhez képest.

 

A TVL már 200 milliárd dollár felett

A kriptopénz piac 2021 novemberében éppen elérte a 3 billió dolláros csúcsot, miután az évet 800 milliárd dollár alatt kezdte a CoinGecko adatai szerint. A DeFi jelentős növekedési katalizátor volt a kriptopénzek számára, a szektor összértéke a 2021-es év eleji kevesebb, mint 20 milliárd dollárról decemberben rekordmagasra, közel 260 milliárd dollárra emelkedett. A zárolt összérték, más néven TVL (total value locked), azokra az eszközökre utal, amelyeket jelenleg a DeFi protokollokban vannak lekötve, illetve zárolva.

A teljes TVL a rekordmagas értékekhez képest csökkent, de továbbra is jóval 200 milliárd dollár felett van. Forrás: DeFi Llama

A CertiK a Binance Smart Chain (BSC) növekvő népszerűségét nevezte meg a DeFi sikerének egyik legnagyobb okaként. 2021 januárja és decembere között a BSC TVL-je 62 millió dollárról 21 milliárd dollárra nőtt - ez 31 000%-os növekedést jelent. Úgy tűnik, hogy a CertiK blokkláncbiztonsági szolgáltatásai iránt egyre nagyobb a kereslet, mivel egyre több projekt igyekszik elkerülni, hogy csalások és kizsákmányolások áldozatává váljon. A vállalat 2021-ben összesen 1737 projektet auditált.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.98% $65,542.84
Ethereum ETH -3.46% $3,441.49
BNB BNB -1.82% $593.36
Solana SOL -7.74% $136.01
XRP XRP 0.46% $0.491
Dogecoin DOGE -9.16% $0.1221
Cardano ADA -7.56% $0.3792
Litecoin LTC -5.60% $73.39
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!