Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A DeFi legfontosabb kérdése: Honnan jön a pénz?

A DeFi legfontosabb kérdése: Honnan jön a pénz?

A hitelezők, befektetők és likviditás szolgáltatók coin letétért cserébe jutalmat kapnak a DeFi-n. De honnan is származnak ezek a hozamok?

 

Valós bevétel a DeFi-n

Az egyik legfontosabb DeFi kérdés, amelyet a legtöbb befektető nem tesz fel, hogy honnan is érkezik a pénz és a kamat. Mint tudjuk, a hitelezők, befektetők és likviditás szolgáltatók %-os jutalmat (THM) kapnak a DeFi protokolloktól coin letétért cserébe. De honnan származnak valójában ezek a hozamok és az ígért kamatok?

Sok projekt inflációs tokenekkel alátámasztott fenntarthatatlan ponzinómiára épül. Fontos azonosítani a valós bevételi forrásokkal rendelkező projekteket, ahol a jutalom nagy része a tokentulajdonosokhoz kerül. Nézzünk meg néhány, a DeFi-n előforduló valós bevételt!

DeFi | Cryptofalka start-business-online.com

 

Az első a kereskedési díj, amely nem más, mint a kereskedők által fizetett díjak egy eszközpárral történő kereskedés lehetőségéért. Ezeket a díjakat azok kapják, akik likviditást biztosítanak az eszközpár számára. Ezeket röviden LP-nek, azaz Liquidity Provider-nek hívjuk. Az LP-k THM-jüket ösztönző jutalmakból (nem fenntartható) és kereskedési díjakból (valós) nyerik.

Nexo kriptovaluta váltó

A protokoll díjakat is érdemes megemlíteni, ezek olyan összegek, amelyeket a szolgáltatásnyújtásért cserébe egy protokollnak fizetnek a felhasználók. Protokoll díjra megfelelő példa a bridging fee, azaz az áthidaló díj. A hidak pénzeszközöket helyeznek át egyik láncból a másikba, majd díjat számítanak fel a felhasználóknak ezért a szolgáltatásért. Az alapkezelési díj, az NFT marketplace platformok díjai, illetve a hitelfelvevők kamatai is valódi bevételt jelentenek, bár utóbbi esetében a legtöbb jutalmat a hitelezők kapják.

 

Fenntarthatatlan hozamok és csapdák

A kamat nagy része az ösztönző jutalmak részéből származik. Ezeket a jutalmakat token inflációból finanszírozzák, és nem fenntarthatók. Ezeket a jutalmakat nem fedezi külső bevétel.

Az első ilyen példa az inflációs hozam (például az ösztönzött farmolási jutalmak az LPk-ben). A farmolási reward-ok csupán tokenek, amelyeket infláció árán nyomtatnak és osztanak szét. Az új tokenek kibocsátásából származó jutalom nem „valódi” hozam. Bár talán kereshetsz velük pénzt rövidtávú farming-dumping módszerrel, de ezek nem valódi vagy fenntartható hozamforrások. Ha inflációs token reward-ért farmolsz, ügyelj a jutalom betakarítási stratégiádra.

DeFi | Cryptofalka smartasset.com

 

Egy másik jelenség, amely gyakran problémát jelent, az ismeretlen költségek. A költségek lehetnek láncon kívüliek és láncon belüliek is, amely megnehezíti a pénzáramlások értékelését, hiszen a bevétel önmagában nem ad teljes képet a pénzáramlásról. Ez csak egy szám, amelyet a tágabb kép kontextusának szem előtt tartásával kell szemlélni.

Továbbá szintén óvatosságra utasít, ha a bevétel teljesen az új tokenvásárlóktól függ, illetve ha az adott protokoll nem működik reward token nélkül. A protokoll működéséhez nem lenne szabad, hogy szükséges legyen a reward token. Amennyiben mégis ez a helyzet, az azt jelenti, hogy a protokoll nem bevételtermelő vállalkozás.

Elsősorban arra kell figyelni, hogy a bevételből mennyi érték kerül a tokenbe. A legtöbb protokollban a bevétel egy része visszakerül a tokentulajdonosokhoz. A Protokoll Bevételből a tokentulajdonosokhoz visszatérő bevétel majdnem olyan, mint a hagyományos részvények esetén a részvényeseknek fizetett osztalék.

 

Záró gondolatok

A DeFi-ben az egyik legértékesebb készség tehát az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet követni a pénzt a forrásától (külső bevételtől) a token értékgyarapítási pontjáig. Bár a bevétel fontos, végső soron arra kell fókuszálni, hogy olyan tokent találjunk, amellyel értéket halmozhatunk fel a bevételből.

Érdemes olyan megbízható eszközöket és forrásokat keresnünk, amelyek segítségével nyomon követhetjük a pénz áramlásának útját és utána járhatunk a szükséges információknak.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 8.12% $61,555.73
Ethereum ETH 4.71% $3,398.22
BNB BNB 3.53% $411.16
Solana SOL 12.78% $121.73
XRP XRP -1.13% $0.5772
Cardano ADA 3.26% $0.6407
Dogecoin DOGE 17.10% $0.1128
Litecoin LTC 2.02% $76.17
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!