Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Elkésve, de jön a Coinbase staking az Ethereum 2.0-hoz

Elkésve, de jön a Coinbase staking az Ethereum 2.0-hoz

Az amerikai kriptovaluta tőzsde, a Coinbase is csatlakozott végre azokhoz a cégekhez, akik már egy ideje kínálják az Ethereum 2.0 stakinget.

 

Nyitják a Coinbasen az Ethereum staking várólistákat?

Azzal, hogy a Coinbase tegnap bejelentette, hogy megnyitja a várólistákat, nagyjából két hónapot csúszott a komoly versenytársaihoz képest. A stakinghez általában 32 ETH kell, de a Coinbase tett egy felajánlást felhasználói felé, hogy bárki, aki rendelkezik a hitelesítési azonosítókkal, bármennyi ETH-el beszállhat validálni a blokkot. 

A nyilatkozatból kiderül, hogy pontos profit számot nem tudtak ők sem mondani. Azonban ha a többi stakelhető kriptovalutából kiindulunk láthatjuk, hogy nem lesz olyan kevés. A Coinbase minimum 7,5%-osra taksálta, de inikább 9% fölé emelte biztosra. A Coinbase arányosított jutalékot fog levonni a jutalmak után.

 „a cég jutalékot vesz fel minden kapott jutalomért, és ügyfeleink megtérülési rátája ezt a jutalékot tükrözi” – nyilatkozta Kaw.

Tehát a szerződés szerint ez a jutalék a kapott jutalmak 25%-át teszi ki, tehát ennyit tesz zsebre belőle a Coinbase.

A készülő Ethereum 2.0 staking lehetősége mellett a felhasználók letétbe helyezhetik az Algorand (ALGO (-2,39%), a Cosmos (ATOM (-7,13%)) és a Tezos (XTZ (-4,77%)) tokeneket is.

 

Miért van szükség az Ethereum 2.0 hálózatára?

Az Ethereum 2.0 sokkal többet nyújt, mint a legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin. Az Ethereum egy platform, ahol tudunk okosszerződéseket létrehozni, applikációkat fejleszteni (dApps vagy Decentralized Applications) vagy kibocsájthatjuk saját kriptovalutánkat is. Utóbbiakat nevezzük ERC-20 tokeneknek, többek között ilyen a BAT, az OMG, a VET, az EOS, de még megannyit fel tudnánk sorolni.

Ha szeretnéd élőben követni a Bitcoin, Ethereum és a többi kriptovaluta árfolyamát, azt itt megteheted! 
Az árfolyamok mellé pedig hasznos információkat, összefoglalókat is találsz a coinokról 

Amikor 2017-ben felkapott lett egy dApp, a CryptoKitties, ahol egyedi fiktív macskákat lehetett cserélgetni az Ethereum hálózaton keresztül, felmerült egy komoly probléma. Annyira megnövekedett a platform forgalma, hogy nem bírták a validátorok kiszolgálni az igényeket, túlságosan kevés volt a hálózat számítási kapacitása. Ezen események után a fejlesztőknek világossá vált, hogy ha így haladnak a fejlesztések, akkor fenntarthatatlan lesz a gyors kiszolgálás az Ethereum hálózatán, és a különböző tranzakciós kérelmek fel fognak torlódni. Hasonló problémát láthattunk 2020 második felében, amikor beindult több DeFi (Decentralized Finance) platform is.

 

Váltás PoW-ról PoS-ra

A blokkláncon futó tranzakciókat validálni kell, ennek ma már több formája ismert. Az egyik ilyen, a Proof-of-Work, eredetileg azt hivatott biztosítani, hogy ne lehessen a kriptovaluták rendszerét könnyen kijátszani. Ha úgy tetszik, a tranzakció lebonyolítását sokkal bonyolultabbá teszi ezzel a rendszer, annak érdekében, hogy elriasszák a rosszhiszemű felhasználókat. A bányászok úgy tudják növelni jutalmuk nagyságát, ha növelik számítógépük teljesítményét, így nagyobb "mining power"-re tesznek szert. A probléma ezzel az, hogy nagyon sok energiára van szükség ahhoz, hogy biztonságos hálózatot kapjunk.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Többek közt erre a problémára talál megoldást a Proof-of-Stake, ahol a "mining power" egyenesen arányos a lekötött tőke nagyságával. A blokk validációt azok végzik, akik pénzt fektetnek a rendszerbe. Persze ez nem jelenti azt, hogy az új rendszer minden szempontból jobb a réginél. Pozitív szempontként legtöbbször azt emlegetik, hogy ez a rendszer hatékonyabb, nem kell feleslegesen sok időt validálásra szánni. Az is megemlítendő, hogy csak olyan validátorok vesznek részt a tranzakciók lebonyolításában, akik hisznek a rendszerben. Ezt azzal bizonyítják, hogy hatalmas tőkemennyiséget fektetnek a rendszerbe, amit elveszthetnek, ha csalni próbálnak. Negatívumként felhozható az a tény, hogy ez a rendszer a nagy tőkével rendelkezőknek kedvez, hiszen ők fogják tudni validálni a legtöbb blokkot.

[buzzsprout episode='3481501' player='true']


Ethereum 2.0 staking

Aki saját maga szeretne blokkot validálni, annak szüksége lesz saját hardwarre és 32 ether-re. (A különböző pool-okhoz való csatlakozás lehetősége most is fennáll, ekkor nem kell saját felszerelés és nem probléma, ha kevesebb tőke áll rendelkezésre.) Az elszánt vállalkozók, akik úgy döntenek, hogy validálni fognak, hosszú időre elkötelezik magukat a viszonylag ködös jelenben és jövőben.  A validátoroknak úgy kell számolniuk, hogy akár több évig, folyamatosan részt kell venniük a tranzakciók lebonyolításában, különben elveszíthetik lekötött pénzük egy részét. Ugyanis nincs még fix időpont arra, hogy mikor lehet a lekötött mennyiséget felszabadítani. Ezért az Ethereum staking jelenleg egy viszonylag rizikós történetnek tűnik. De ennek a nagy rizikónak meg lehet a haszna is.

 

Az Ethereum 2.0 fázisai

Kezdetben az új hálózat nem fog okosszerződéseket lebonyolítani. A 0. fázis a PoS mechanizmus és a Beacon Chain alappilléreinek felállításáról fog szólni, valamint lefedi a validátorok és egyenlegük elrendezését. Az 1-es fázis a Shard-ok felállítására fog koncentrálni, az adatokat megfelelően fel kell darabolni és szétosztani a 64 Shard között. A másfeledik lépés már megpróbálja összefonni a régi és az új platformot. Végül a 2-es fázisban elérhetőek lesznek az okosszerződések is.

Ethereum 2.0 milestones I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.46% $64,182.78
Ethereum ETH 0.35% $3,425.71
BNB BNB 0.20% $572.1
Solana SOL 2.45% $161.39
XRP XRP -7.58% $0.5543
Dogecoin DOGE -1.47% $0.1203
Cardano ADA -3.02% $0.4242
Litecoin LTC -0.37% $71.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!