Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Jön az Ethereum EIP-1559 hálózatfrissítése

Jön az Ethereum EIP-1559 hálózatfrissítése

Júliusban vezethetik be az Ethereum EIP-1559 frissítést, a hálózat legújabb frissítését, amely elhozhatja az olcsóbb tranzakciókat. 

 

Tovább fejlődhet a vezető altcoin az Ethereum

Az Ethereum rövid, hatéves létezése alatt uralta az altok piacát és megerősítette pozícióját a teljes kriptovaluta piacon. Míg a Bitcoin a befektetőknek értéktárként szolgál, addig az Ethereum elsődlegesen a blokkláncra épített projekteknek ad otthont. Azzal, hogy több száz blokklánc projekt épül az Ethereum ökoszisztémára, számos kihívás is felmerült. Az egyik kihívás a tranzakciós idő. A Bitcoin másodpercenkénti tranzakciója 3-5, az Ethereumé 10-15. 

A gyors tranzakciók kompenzációjaként a bányászoknak viszont magas gas díjat (utalási költség) kell fizetni. Ez, az Ethereum blokklánc leterheltségével párhuzamosan megnőtt. Hogy a bányászok több tranzakciót foglaljanak blokkokba, egyre magasabb díjat kell fizetni. Egy időben, januárban, a tranzakciós költségek még az 500 dollárt is elérték. Az Ethereum, a bányászok számára szó szerint aranybánya lett. 

Ethereum gas díjak I Cryptofalka Forrás: Ycharts.com

Májusban az Ethereum bányászok összes bevétele 2,35 milliárd dollárra rúgott, és ez a magas összeg javarészt maradt is. Bár ez a bányászok számára jó volt, számos kisebb projektet kényszerített, akiknek alacsony tranzakciós díjakra volt szükségük arra, hogy alternatív blokkláncokat keressenek a működési költségek csökkentése érdekében.

Az Ethereum díjproblémája oda vezetett, hogy a rivális projektek elszaporodtak és számottevő projektet vettek át az Ethereumtól, hogy alacsony díjakat és gyors tranzakciós időket kínáljanak a fejlesztőknek és felhasználóiknak. Ilyen például a Solana és a Near projekt is. Válaszul az Ethereum fő fejlesztői egy olyan megoldással álltak elő amely fejlesztené az Ethereum hálózatát, így bevezetik az Ethereum Improvement 1559-et.

Az Ethereum EIP-1559, ahogy általában hivatkoznak rá, segít csökkenteni az adatok áthelyezésének költségeit (tranzakciós díjat). Ez mellett pedig az Ethereum inflációjára is kihatással lehet a frissítés, ugyanis az alkalmazott coinburn miatt szűkösebbé és ezzel elméletileg értékesebbé válhat az Ethereum. De ezeket a változásokat nem mindenki támogatja.

 

Mire hivatott az Ethereum EIP-1559?

Az Ethereum fejlődését nagyrészt a hálózatot fenntartó közösség által benyújtott javaslatok határozzák meg. Ezeket együttesen „Ethereum Improvement javaslatoknak” hívják, és jellemzően egy fejlesztőt vagy fejlesztői csoportot jelentenek, amelyek beküldik a hálózatra javasolt módosításokat. A beküldött javaslatokat a hálózat fő fejlesztői felülvizsgálják és megvitatják. Az alapvető fejlesztők kezelik az Ethereum kódtárát a Github-on, a kódok tárolására szolgáló platformon.

Ha a fejlesztést elfogadják, akkor szélesebb, teljeskörűbb hálózati frissítést hajtanak végre, az úgynevezett hard fork-ok többi fejlesztésével együtt. A legújabb hard fork a Berlin hard fork volt, és számos biztonsági fejlesztést és új típusú tranzakciókat tartalmazott.

Az Ethereum EIP-1559, amelyet először Vitalik Buterin és egy elsődleges fejlesztő terjesztett elő 2019 áprilisában, felkerült az Ethereum következő, London névvel ellátott hard fork-jára, amelyre 2021 júliusában kerül sor.

 

Mi az EIP-1559?

Az 1559-es javaslat célja az Ethereum tranzakcióinak hatékonyabbá tétele. Jelenleg az Ethereum rendelkezik egy aukciós rendszerrel, amely meghatározza, hogy mely tranzakciók milyen blokkokon belül legyenek lekötve. Minél többet hajlandó fizetni a felhasználó, annál valószínűbb, hogy egy bányász előbb bele fogja foglalni a tranzakciót blokkba. Minél forgalmasabb a hálózat, annál magasabb a tranzakciós díj, vagyis a felhasználóknak figyelembe kell venniük a hálózati torlódásokat, amikor megpróbálják megbecsülni az adatok hálózatban történő mozgatásának teljes költségét.

Ethereum EIP-1559 I Cryptofalka Forrás: https://beincrypto.com/

Az EIP-1559-re váltáskor ezt a rendszert egy díjstruktúra váltja majd fel, amelyet a hálózat automatikusan áraz be. Ráadásul borravaló-rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy azok az emberek, akik szeretnék a tranzakcióikat gyorsabban validálni, fizessenek plusz díjat a bányászoknak.

Valószínű, hogy ez a lépés hatékonyan, számítások szerint, 90% -kal csökkentené a tranzakciós költségeket, és csökkentené a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülne az Ethereum hálózatán végrehajtott tranzakció. De van egy másik hatása is a javaslatnak a hálózatra.

 

Ethereum égetés

Míg az Ethereum EIP-1559 javaslatot úgy tervezték, hogy segítsen csökkenteni a tranzakciós költségeket, az „Ethereum szűkösség motorjának” is nevezik. Ennek oka, hogy az alap tranzakciós díj, amelyet a felhasználó fizet a tranzakciókért, ahelyett, hogy bányászokhoz menne, elküldik a hálózatra, és "elégetik", csökkentve az ellátás mennyiségét.

Új Etherek kibocsátása I Cryptofalka Forrás: https://messari.io/

Az Ethereum nettó éves kibocsátása az ETH 2 fúzió után jelentősen csökken.  -mondta Wilson Withum, a Messari kutatóelemzője.

A befektetők izgatottak a fejlesztés miatt, ugyanis az új Etherek kibocsátásának csökkenése nyomást gyakorolhat a kínálatra, mivel a forgalomba kerülő új Etherek mennyisége korlátozott. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Bitcoin felező eseményei - amelyek nagyjából négyévente zajlanak le - csökkentik a forgalomba kerülő új BTC mennyiségét, ami drágulásokat okoz. 

 

Ethereum bányászok lázadása

Nem mindenki boldog az Ethereum hálózat új fejlesztése miatt, néhány bányászati pool nemtetszését fejezte ki. A Flexpool 2021 elején marketingkampányt indított az EIP-1559 ellen, amelyhez számos más pool is csatlakozott. 

Ethereum bányászat I Cryptofalka Forrás: https://bitcoinexchangeguide.com/

A legnagyobb bányászati pool, a Sparkpool, a hashrate (számítási kapacitás) körülbelül 24% -át birtokolja. Egy tweetben közölték, hogy ellenzik a javaslatot. Csatlakozott hozzájuk a második legnagyobb hashrate-tel bíró bányász pool is, a Bitfly és a 11% hashre-et birtokló F2Pool is. A Bitfly kijelentette, hogy az EIP-1559 frissítéssel akár az Ethereum hálózat jövője is veszélybe kerülhet. 

Ez a nagymértékű tiltakozás egy kis gondot jelent az Ethereum számára, ugyanis a tiltakozók az Ethereum jelenlegi teljes hashrátájának több mint 50% -át birtokolják. Egyelőre nem világos, hogy ez hogyan befolyásolhatja a javaslat bevezetését, de néhány bányász már kénytelen volt alternatív bevételi forrásokat keresni, nevezetesen a Miner Extractable Value (MEV) technológiát.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Az úgynevezett bányászatból-kivonható érték (MEV) technika magába foglalja a bányakészletek bányászatát. A mempoolban végzett felderítéseket botok végzik, amelyeket ellenőrizni is kell. Olyan arbitrázs kereskedések után kutatnak, amelyeket másolni is tudnak, ezáltal plusz nyereséget tudnak generálni. Miután a kereskedés másolásra kerül, megnövekednek a tranzakciók, amik által a gas díjak is. A bányászok ezeket a tranzakciókat elsőként validálják a blokkokban, ami által a többi tranzakcióra magasabb gas díjat tudnak kiszabni. 

A Flashbot kutatócsoport év elején készített felmérése alapján, 2020 januártól 2021 januárig 540 ezer MEV technológiával kivont Ethereumot találtak.

Néhány bányászati pool nem ért egyet a MEV megközelítéssel, sőt olyan eszközöket is fejlesztettek, amelyek megakadályozzák a bányászokat abban, hogy ezt a technikát használják. Az egyik legnagyobb a SharkPool Taichi hálózata, amely megakadályozza, hogy a robotok kémkedjenek a tranzakciók után.

Ha nem sikerül bevezetni időben az EIP-1559-es hálózatfejlesztést, rögös úttal néz szembe az Ethereum hálózat. 

OKEX_banner_Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.62% $66,586.92
Ethereum ETH 1.58% $3,618.97
BNB BNB 0.40% $609.8
Solana SOL 3.90% $150.99
XRP XRP -0.13% $0.4884
Dogecoin DOGE 0.26% $0.1369
Cardano ADA 0.66% $0.4161
Litecoin LTC -0.32% $78.92
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!