Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az Ethermine leállította a Tornado Cash tranzakciókat

Az Ethermine leállította a Tornado Cash tranzakciókat

A legnagyobb Ethereum bányászpool, az Ethermine leállítja a szankcionált Tornado Cash tranzakciók feldolgozását.

 

Az Ethermine protokoll szinten cenzúrázza a blokkokat

A decentralizált, nyitott, ingyenes internet reménye úgy tűnik jelenleg veszélyben van. Az Ethermine, a legnagyobb Ethereum bányászati ​​pool, már nem állít elő Tornado Cash tranzakciókat tartalmazó blokkokat. Ez valószínűleg az OFAC (Nemzetközi Vagyonellenőrzési Hivatal) szankcióinak köszönhető, és a protokoll szintű cenzúra példája. A kriptoelemző, Takens Theorem felfedezte, hogy az Ethermine leállította a Tornado Cash tranzakciók feldolgozását.
 

[embed]https://twitter.com/matthew_d_green/status/1560749336174432256[/embed]

Nagyjából tíz nappal ezelőtt jött létre az utolsó olyan blokk, amely Tornado Cash tranzakciót tartalmaz. Az 15306892 blokkot augusztus 9-én hozták létre, és az Ethermine bányászta. A blokkban egy 10 ETH-os tranzakció volt feldolgozva a Tornado Cash routeren keresztül.
 

 

Miért számít ez?

A közelmúltban az Egyesült Államok az OFAC-on keresztül szankcionálta a Tornado Cash használatát, ami illegálissá tette az egyesült államokbeli szervezetek számára a protokollal való interakciót.
 
Ethermine | Cryptofalka Forrás: journalbreak.com
 
A Circle „feketelistára” helyezte az USDC-t az Ethereum hálózaton, hogy a Tornado Cash többé ne tudjon kommunikálni az intelligens szerződéssel. Ez a lépés lényegében befagyasztotta a Tornado Cash-en áthaladó USD-t. Ezután a DeFi protokollok, például az Aave, az Uniswap, a Balancer és mások bevezették a TRM Labs API-ját, amely letiltotta a dApp-jaik kezelőfelületét, lényegében tiltva az OFAC által jóváhagyott címeket. Aave állítólag visszaállította a hozzáférést néhány címhez.
 
Bár vitathatatlanul jó, hogy az Aave visszaállította a hozzáférést azoknak a magas rangú embereknek, akiket célba vettek, a kérdés továbbra is fennáll, „mi lesz azokkal a felhasználókkal, akiket ilyen támadás ér a jövőben?” Ha nem szeretek valakit és küldök neki 0.1 ETH-t a Tornado Cash-en keresztül, akkor őt is kitiltják az Aave-ről? Ha igen, hogyan fogja Aave bebizonyítani, hogy követelése jogos?
 
Az Ethermine döntése, hogy leállítja a Tornado Cash tranzakciókat tartalmazó blokkok gyártását, egy lépés a fentieken túl. A feldolgozandó tranzakciók kiválasztása ellentétes az Ethereum blokklánc alapelveivel. A hálózatnak nyílt forráskódúnak, ingyenesnek, decentralizáltnak és inkluzívnak kell lennie.
 

 

Cenzúra protokoll szinten

Más bányász poolok jelenleg is feldolgozzák a tranzakciókat, ha mások követik az Ethermine példáját, lehetséges, hogy a Tornado Cash bányászai már nem hajlandók feldolgozni a tranzakcióit.
 
Tornado Cash cenzúra | Cryptofalka Forrás: g2.com
 
Vitalik Buterin annyira felháborodott azon a gondolaton, hogy az érvényesítők eleget tesznek az OFAC szankcióinak a The Merge után, hogy kijelentette, hogy a szankcióknak megfelelő validátoroknak el kell égetniük az ETH-jét. Egyetértett azzal a felfogással, hogy azokat az akciókat, amelyek nem tartalmaznak Tornado Cash tranzakciókat, „az Ethereum elleni támadásnak kell tekinteni, és társadalmi konszenzus szerint el kell égetni a részesedésüket”.
 
Igor Mandrigin, a Gateway.fm web3 infrastruktúra vállalat műszaki igazgatója elmondta, hogy:
 
„Technikailag nem lehetetlen, hogy ne lehessen Tornado Cash tranzakció a blokkokban.”
 
Nexo kriptovaluta váltó
 
A fenti beszélgetést követő egy napon belül egy valós példát láthatunk a munkabizonyítást igazoló validátorokra, amelyek figyelmen kívül hagyják a Tornado Cash blokkokat. Az Ethermine nem amerikai székhelyű vállalat, ezért nem tartozik az OFAC szankcióinak joghatósága alá. Azonban az Ethermine pool-t használó bányászok az Egyesült Államokon belül helyezkedhetnek el.
 
Ha az Ethermine kibányász egy olyan blokkot, amely Tornado Cash tranzakciót is magában foglal, akkor fenn áll az a lehetőség, hogy a pool bányászai kapcsolatba lépnek a Tornado Cash-sel, és ezzel megszegik a szankciókat.
 

 

A közösség hevesen reagált a hírre

A hírre reagálva Martin Koppelmann, a Gnosis társalapítója nem értett egyet azzal a megjegyzéssel, hogy „nem számít a cenzúra”. A Paradigm társalapítója, Matt Huang nemrégiben megismételte annak fontosságát, hogy a blokklánc ökoszisztéma „semleges maradjon és ellenálljon a cenzúrának”.
 

[embed]https://twitter.com/matthuang/status/1560715582428680192[/embed]

 
Harsh Rajat, az Ethereum Push Notification Service alapítójának hasonló aggodalmai vannak:
„A nyílt forráskódú technológiák betiltására vonatkozó szabályozás hasonló ahhoz, mintha vádat emelnének a Ford ellen autók feltalálása miatt. Elszomorító látni, hogy a jó projektek azért kényszerülnek az előírások betartására, mert félnek a hatóságoktól, vagy azért, mert a szabályzat így van megírva."
A megoldással kapcsolatban Rajat kijelentette: „egyszerűen fogalmazva, meg kell állítanunk a rossz szereplőket, de nem a találmányokat, amelyek segítenek előrehaladni”. Az Ethereum ökoszisztémán belül egyetlen entitás sem döntheti el, hogy mi kerüljön blokkba és mi nem. Bár a hír megdöbbentő, ez még nem válság.
 

 

Mások is követik az Ethermine-t?

Úgy tűnik, hogy egyetlen más bányászati ​​​​pool sem követi az Ethermine példáját, és az Ethereum érvényesítői, például a Coinbase határozottan kijelentették, hogy a The Merge után nem cenzúrázzák a tranzakciókat.
 
Maga a Tornado Cash kód nem tesz illegálisat, és teljesen nyílt forráskódú. Nem zárjuk be a fegyvergyártókat, ha azokat ártatlan emberek ellen használják fel. A kormány nem vállalja a felelősséget, ha egy bűnöző készpénzt használ fel illegális tranzakcióhoz. Ugyanezen érvek szerint a Tornado Cash csapata által írt kód nem felelős azokért, akik a protokollon keresztül pénzt mossák a pénzt.
 
A Tornado Cash-nek jogszerű felhasználása van, és a lényege egy adatvédelmi eszköz. A hatóságoknak kellene kivizsgálniuk és nyomon követniük, hogyan került a pénz a Tornado Cash-hez, és mire használták fel ezt követően. Lehetséges, hogy csak véletlen egybeesés, hogy egyetlen Tornado Cash tranzakció sem szerepel az Ethermine blokkokban. Mivel azonban a hálózat hashrate-jének körülbelül egyharmadát állítja elő, ez nem valószínű. 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.77% $51,218.62
Ethereum ETH 0.71% $2,957.3
BNB BNB 0.46% $381.59
Solana SOL -1.72% $102.55
XRP XRP -0.40% $0.54
Cardano ADA -0.18% $0.5899
Dogecoin DOGE -0.51% $0.08397
Litecoin LTC 0.08% $68.49
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!