Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mik a coin mixerek és hogy működnek?

Mik a coin mixerek és hogy működnek?

Míg sokan a coin mixereket szükségesnek tartják az anonimitás védelméhez, a kormányzatok a pénzmosás eszközeként tekintenek rájuk.

 

Mik a coin mixerek és miért használjuk őket?

A coin mixerek olyan szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy elhomályosítsák a tranzakciók eredetét és célját. A felhasználók kriptovalutát küldenek a szolgáltatásnak, azt összekeverik más valutákkal vagy tokenekkel, majd elküldik a megfelelő mennyiségű „vegyes” valutát a megadott címre, elrejtve a kapcsolatot a küldő és a címzett között.

Az ilyen jellegű szolgáltatásoknak számos jogszerű felhasználása létezik. Ahogyan nem akarnád, hogy munkáltatód - vagy bárki más - ismerje minden banki vagy hitelkártya-tranzakciód bensőséges adatait, ugyanúgy nem akarnád, hogy ismerje minden kripto tranzakciód összes részletét. De ahogy a kripto és blokklánc eszközök elterjednek, a valós identitások egyre inkább összekapcsolódnak a blokklánc címekkel – minden vásárlás, átruházás vagy az ezekkel a címekkel kapcsolatos interakció egy nyilvános, átlátható, elosztott főkönyvben jelenik meg. És itt jönnek képbe a coin mixerek.

coin mixerek | Cryptofalka business2community.com

 

Ez azonban vonzó eszközzé teszi a kiberbűnözők számára, s így a bűnüldözés célpontjává is válnak. Míg a politikusok és a bűnüldöző szervek tiltakoztak a kriptovaluták bűnözői vállalkozásokban történő használata ellen, a coin mixerek egy szürke zónát foglalnak el a pénzmosás elősegítése és a magánélethez való jog megőrzése között. A blokklánc engedélyek nélküli és átlátható természete miatt néhány kripto felhasználó a coin mixerek által biztosított fokozott adatvédelemre támaszkodik.

A magánjog védelmezői azzal érvelnek, hogy a coin mixerek különösen hasznosak, sőt szükségesek olyan esetekben, amikor egy tevékenység – például az újságírás, a polgári engedetlenség és a tiltakozás – veszélybe sodorhatja az adott személyt. Emiatt nagyobb adatvédelmet igényelnek kripto tranzakcióik során. Másrészről a bűnüldöző és a kormányzati szervek úgy látják, hogy a coin mixerek a bűnözők pénzmosásának eszközei, amelynek során kriptovaluták és olyan szolgáltatások, mint a Tornado Cash segítségével fedik el alapjaik származási helyét.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Hogyan működnek a coin mixerek?

A legtöbb coin mixer okos szerződéseket használ a token befizetések fogadására egy címről, és lehetővé teszi a kivonásukat egy másik címről. Ezek az okos szerződések pool-ként működnek, ahol az összes letétbe helyezett token összekeveredik. Amikor pénzeszközöket vonnak ki ezekből a pool-okból, a láncon belüli kapcsolat a forrás és a cél között megszakad, majd anonimizálja a tranzakciót. Egy olyan szolgáltatásnál, mint a Tornado Cash, a felhasználó pénztárcáját csatlakoztatja a platformhoz – akár pl. Metamask –, kiválasztva a hálózatot, majd a be- vagy kifizetést. A betétek esetében a token opciók gyakran az ETH, DAI, cDAI, USDC, USDT és WBTC.

A hálózati lehetőségek közé tartozik az Ethereum, a Binance Smart Chain, a Polygon és az Ethereum Goerli (teszthálózat). A befizetés kiválasztása után a Tornado Cash privát jelszót generál, amelyet a felhasználóknak később használniuk kell a kivétel során. Miután megerősítette, hogy a felhasználó biztonsági másolatot készített a jelszóról, folytathatja és elküldheti az összeget a Tornado Cash pool-ba.

Amikor készen áll a Tornado Cash pool-ból való kivonásra, a felhasználó megadja a befogadó címét. A platform megköveteli a felhasználótól, hogy illessze be a Tornado Cash által generált privát jelszót, amely a felhasználó privát kulcsaként működik. Miután a felhasználó a kivonást választotta, egy igazolás készül, amely után a felhasználó megerősítheti a műveletet. A Tornado Cash Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (más néven zk-SNARK) segítségével ellenőrzi és engedélyezi a tranzakciókat.

coin mixerek | Cryptofalka apc.org

 

Az ilyen típusú coin mixerek jellemzően nem őrzöttek, ami azt jelenti, hogy a pénztárcát és az összegeket nem ellenőrzi harmadik fél, csupán az okos szerződések létrehozását monitorozzák. Mivel ezek a szolgáltatások nem használnak közvetítőt, "megbízhatóan semlegesek", de ez egyben azt is jelenti, hogy csábító eszközt jelenthetnek az ellopott kriptovalutákat tisztára mosni vágyó kiberbűnözők számára.

 

Egy gyakorlati példa

Tegyük fel, hogy van egy Robert nevű cégtulajdonos és kripto rajongó, aki Ethereum-ot szeretne küldeni egy Ukrajnában működő hacktivista csoporthoz. Robert nem akarja, hogy "adományát" visszavezethessék rá, ezért coin mixert használ. Robert felkeresi a mixer webhelyét, és letétbe helyezi az adományozni kívánt Ethereum-ot. Az elküldött összeget a mixer okos szerződésébe helyezik, majd összevonják a többi száz, ezer vagy akár millió tranzakcióval, amely már a készletében van. Miután megkapta a megerősítést, hogy a befizetés sikeres volt, Robert a visszavonási lapra lép, beírja a fogadó címét, s végül elküldi az Ethereum-ot a mixerből.

Ezután az Ethereum a mixerből a címzetthez kerül. A fogadó oldalon a megjelenített cím a mixer címe, nem pedig az eredeti feladóé, anonimizálva ezzel a tranzakciót. Ha ez a feltételezett forgatókönyv ismerősen hangzik, az azért lehet, mert az Ethereum társalapítójának, Vitalik Buterin-nak a tweet-én alapul, amelyet azután tett közzé, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankcionálta a Tornado Cash-t.

Ahogy Lia Holland, a Fight for the Future kampány- és kommunikációs igazgatója írta:

„Legyen világos, hogy a hackerek és kiberbűnözők, valamint azok, akik támogatják őket, szánalomra méltók és meg kell őket állítani – de nem olyan módon, amely veszélyezteti az emberi jogokat és az első módosító törvényt.”

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.61% $51,149.26
Ethereum ETH 1.38% $2,960.49
BNB BNB 2.52% $379.85
Solana SOL 2.85% $102.29
XRP XRP 2.90% $0.5442
Cardano ADA 2.93% $0.589
Dogecoin DOGE 2.34% $0.08563
Litecoin LTC 3.02% $70.04
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!