Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Vitalik Buterin: Újraélesszük a Cypherpunk mozgalmat!

Vitalik Buterin: Újraélesszük a Cypherpunk mozgalmat!

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint a blokklánc "cypherpunk" vízióját nagyrészt a szőnyeg alá söpörték, amikor 2017 körül elkezdték túlfinanszírozni a hálózatot.

Vitalik: Újraélesszük a Cypherpunk mozgalmat!

Vitalik Buterin, a hálózat egyik alapítója szerint az Ethereumnak újra kell indítania a "cypherpunk" forradalmat, amelyet a blokklánc számára a kezdeti időkben vizionáltak.

Buterin december 28-i blogbejegyzése szerint az Ethereumot eredetileg "nyilvános decentralizált megosztott merevlemezként" képzelték el, amely kihasználhatta a peer-to-peer üzenetküldést és a decentralizált fájltárolást, de ez az elképzelés 2017-ben kezdett elhalványulni az Ethereum pénzügyi irányba való fordulásával.

Mit jelent a Cypherpunk az Ethereum számára?

A decentralizáció, a nyílt részvétel, a cenzúraellenesség és a hiteles semlegesség azon "cypherpunk" értékek közé tartozik, amelyeket Buterin határozottan viszont akar látni az Ethereum jövőjében, és továbbra is bízik abban, hogy nem csak pénzügyi alkalmazások virágozhatnak a blokkláncon.

Kiemelte, hogy a rollup-ok, a zero-knowledge proof-ok és a második generációs adatvédelmi megoldások egyre elterjedtebbé válnak, amelyek fenntarthatnak néhányat ezekből a cypherpunk értékekből.

A cypherpunk olyan személyre utal, aki titkosítást használ a számítógépes hálózathoz való hozzáférés során az adatvédelem biztosítása érdekében, különösen a kormányzati hatóságok elől.

A szavazásokon való részvétel a személyazonosság felfedése nélkül, valamint az olyan mechanizmusok bevezetése, mint a kvadratikus szavazás, a szervezetek közötti konszenzus megtalálása az önszabályozásának segítésére, a többi cypherpunk-szerű tevékenység közé tartoznak, amelyekből Buterin többet szeretne adni az Ethereumban.

Vitalik: "Nehéz ellenállni a nyomásnak"

"Nagyon is lehetséges olyan dolgokat építeni a kriptoökoszisztémán belül, amelyek nem követik ezeket az értékeket" - ismerte el Buterin, utalva bizonyos példákra.

Például egy erősen centralizált, többszörös aláírással biztosított réteg kiépítése, a megváltoztatás igénye nélkül, vagy egy olyan, NFT ökoszisztéma, ahol az NFT-ket egy központi weboldalon tárolják egy decentralizált fájltároló platform, például az IPFS helyett.

"Nehéz ellenállni a nyomásnak, de ha nem tesszük meg, akkor azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a kripto ökoszisztéma egyedi értékét, és a meglévő web2 ökoszisztéma klónját hozzuk létre újra, extra hatékonysági hiányosságokkal és extra lépésekkel."

A centralizáltság kihívás az Ethereum számára is

Ennek ellenére Buterin elmondta, hogy lenyűgözték azok a megoldások, amelyek az iparág néhány legnagyobb problémájából születtek.

Megjegyezte, hogy a decentralizált tőzsdék megoldást nyújtottak a központi tőzsdékre irányuló hackelésekre, míg a Cowswap, a Flashbots Protect és a MEV Blocker segítettek korlátozni az Ethereum-felhasználók ellen a maximálisan kivehető értéket kihasználók által elkövetett támadások súlyosságát.

December 28-án Buterin azt javasolta, hogy az Ethereum proof-of-stake láncát könnyebbé és egyszerűbbé tegyék azáltal, hogy csökkentik az aláírások számát, amelyeket a validátoroknak kell elkészíteniük a hálózat működésének fenntartásához.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.36% $67,123.13
Ethereum ETH 0.72% $3,118.78
BNB BNB -0.11% $579.76
Solana SOL 0.84% $174.06
XRP XRP -0.20% $0.5221
Dogecoin DOGE 0.10% $0.1547
Cardano ADA -0.59% $0.4801
Litecoin LTC 0.29% $84.11
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!