Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mik azok a decentralizált tőzsdék (DEX)?

Mik azok a decentralizált tőzsdék (DEX)?

Hogyan működnek a decentralizált tőzsdék (DEX)? Miben mások, mint a hagyományos tőzsdék? Lefogják-e cserélni a hagyományos online tőzsdéket? Egyáltalán, készen áll-e a piac a DEX tőzsdék belépésére? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Bitcoin és kriptovaluta bevezető

A kriptovaluták, mint például a Bitcoin is, peer-to-peer fizetőeszközként lettek létrehozva. Ez röviden annyit jelent, hogy kriptovaluta tulajdonosok képesek az adott valuta küldésére anélkül, hogy központi hatóságra vagy közvetítőre kellene támaszkodniuk. Az elosztott hálózat és a bányászok biztosítják a tranzakciók könyvelését és a biztonságot.

Általában a kriptovaluták egyik fő célja az, hogy a felhasználóik szabadon rendelkezzenek a pénzük felett. Ezesetben a teljes kontroll mindég a kriptovaluta tulajdonos kezében marad. A decentralizáció azonban még nem egészen tudott belépni a kriptovilág összes területére. Ezidáig ahhoz, hogy az emberek kriptovalutákat vásárolhassanak vagy kereskedhessenek velük, a tőzsdékhez kellett fordulniuk. A legtöbb ilyen tőzsdei plattform viszont központosított.

A központosított tőzsdék könnyen kezelhetők, könnyen elérhetők és fejlett kereskedési funkciókat kínálnak, amelyek megkönnyítik a kereskedelmet. Ugyanakkor biztonsági kockázatot is jelentenek. A kriptovilág hírekből gyakorta lehet hallani, hogy az egyes tőzsdéket ilyen-olyan hacker támadás érte. Néhány a legnagyobb ilyen támadásokból; például a Coincheck elleni támadás 2018 januárjában, amikor 533 millió dollárt loptak el vagy a 2014 februári Mt. Gox elleni támadás, ahol több mint 460 millió dollárt sikerült a támadóknak elkötniük.

A jelentős biztonsági kockázatok ellenére az embereknek a DEX tőzsdék megjelenéséig nem volt nagy választásuk, kénytelenek voltak a hagyományos és centralizált tőzsdéken kereskedni. Viszont páran feltették a kérdést, hogy hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a tőzsdén történő kereskedést? És ekkora megszülettek az első decentralizált tőzsde koncepciók.

 

Mi az a DEX?

A decentralizált tőzsde egyfajta piaci plattform, amely nem támaszkodik egy harmadik fél szolgáltatóra, amely az ügyfelek pénzét tárolná. A kereskedelem direkt az ügyfelek közötti tranzakciók formájában zajlik, peer-to-peer hálózaton keresztül. Ez a rendszer ellentétben áll a központosított modellel, amelyben először a felhasználók letétbe helyezik a pénzeszközeiket, majd a tőzsdei plattformon azok átmozgatásával kereskednek.

DEX esetében különbséget teszünk két valutamodell között:

1) A valutaközpontú változatok csak annak a platformnak a pénznemére koncentrálnak, amelyen alapulnak. Például egy Ethereum DEX-en csak az ERC20 tokenek kereskedhetők.

2) A valutasemleges tőzsdék viszont több különböző natív kriptovalutákat kapcsolnak össze. A kereskedőknek nem kell egy adott valutaökoszisztémához ragaszkodniuk.

 

A DEX előnyei

Különösen az új deviza-semleges DEX-ek kínálnak néhány meghatározó előnyt a központosított tőzsdékhez képest.

Cenzúramentes: A felhasználók közvetlenül kereskedhetnek egymással, függetlenül az állami  rendeletektől és törvényektől.

Biztonságos: A decentralizált tőzsdék több szempontból is védettek a támadásokkal szemben. Egyrészről nem tárolják a felhasználók adatait. Másrészről az állami szervek nem zárolhatják vagy fagyaszthatják be a számlákat. Továbbá az elosztott architektúrának köszönhetően a szerverek támadása sem lehetséges abban a formában mint a hagyományos, központi tőzsdék esetében.

Olcsóbb: Természetesen a költségek részletei az adott tőzsde koncepciójától függenek. De általánosságban elmondható, hogy mivel nincs direkt közvetítő az ügyfelek között, ezért általában extra díjak sincsenek.

Bizalom: a DEX tőzsdéknél nincsen harmadik fél, akikben meg kellene bízniuk az ügyfeleknek és maguk a tranzakciók is transzparensek.

Névtelen: A központosított tőzsdéknél az ügyfeleknek el kell végezniük a KYC-t, azaz minden esetben meg kell adniuk a személyes adatikat és azokat egy harmadik féllel kötelezően meg kell osztaniuk, amiket utána  tárolni is fognak. Decentralizált tőzsdéknél a kereskedelem akár névtelen is történhet.

 

A DEX hátrányai

Azért a DEX-nek vannak hátrányaik is, amelyeket még nem sikerült teljes mértékben orvosolni.

Szelektált kriptovaluta kereskedések: Számos decentralizált tőzsde intelligens szerződések (Smart Contract) alapján működik. A kriptovaluták, amelyek nem támogatják az intelligens szerződéseket, nem kereskedhetőek ezeken a tőzsdéken.

Adatvisszaállítás: A KYC folyamat hiánya miatt a felhasználó képtelenek visszaállítani adataikat. Ez a decentralizált tőzsdék egyik fő hátránya.

Kezelhetőség: A decentralizált tőzsdék nehezebben használhatóak. Ez különösen a kezdők számára jelenthet kihívást.

Aktív jelenlét: Egyes DEX-ek megkövetelik, hogy a felhasználók online legyenek, hogy a megrendeléseket vagy kereskedéseket elvégezzék.

Sebesség: A blockchain egy viszonylag lassú adatbázis, mivel minden kereskedelmet és tranzakciót a bányászoknak érvényesíteniük kell. Ennek megfelelően maga a kereskedés is lassabb. Pedig különösen a kereskedőknek lenne fontos, hogy gyorsan tudjanak reagálni a piaci mozgásokra.

Korlátozott funkcionalitás: A DAX tőzsdéken a hagyományos tőzsdék több, fontosabb funkciói sem elérhetőek mint például a Margin-kereskedés, Stop-Loss vagy a Limit rendelések.

Likviditás hiánya: A DEX tőzsdék másik fő gyengesége, hogy mivel még relatív új területét képviselik a kriptopiacnak, sokan nem ismerik vagy bizalmatlanok velük szemben. Ez korlátozott likviditáshoz vezet. Ezt a problémát nem könnyű megoldani, mivel a kereskedők a magas likviditással rendelkező tőzsdéket részesítik előnyben és inkább azokhoz csatlakoznak. De ahhoz, hogy a tőzsde likvid legyen, kereskedőkre van szükség. Ez egy ördögi kör, amelyből nem könnyű kilépniük a DEX tőzsdéknek.

 

Nagyobb DEX tőzsdék

 1. IDEX DEX tőzsde Ethereum-Token(ERC20) kereskedésére.
 2. Waves PlatformWaves-Projekt DEX tőzsdéje.
 3. Hadax (Huobi Autonomous Digital Asset Exchange).
 4. Bancor DEX váltó autómata ármeghatározó funkcióval.
 5. Binance DEX váltója, ami 2019-ben idult el.

A DEX tőzsdék listája a GitHub-on: https://github.com/distribuyed/index/blob/master/README.md

 

Decentralizált tőzsdék összefoglalva

A decentralizált tőzsdék azt képviselik, amit úgy általában a kriptovaluták is; anonimitást és  biztonságot. Ez felkteltette a kereskedők figyelmét. Amennyiben a DEX-eknek sikerül megoldást találniuk a fenti problémákra, például leegyszerűsíteniük a kereskedői felületet és új funkciókkal kibővíteni azokat, akkor minden bizonnyal sok új felhasználót fognak vonzani, ami a tőzsdék forgalmán is növelni fog, ami végül még jobban fogja motiválni az ügyfeleket a kereskedésekhez.

 

A háttérképek tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Germán Péter

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
 3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
 4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
 5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
 6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.51% $64,636.79
Ethereum ETH -3.68% $3,404.76
BNB BNB -3.98% $579.81
Solana SOL -7.68% $133.12
XRP XRP -6.36% $0.4803
Dogecoin DOGE -8.81% $0.1194
Cardano ADA -9.28% $0.3711
Litecoin LTC -7.30% $71.48
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!