Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az Ethereum centralizáltsága most az egyik fő kihívás

Az Ethereum centralizáltsága most az egyik fő kihívás

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint a csomópontok centralizáltsága az Ethereum egyik fő kihívása, de a tökéletes megoldás talán csak 20 év múlva jön el.

 

Túlságosan centralizált az Ethereum?

A csomópontok centralizáltsága az Ethereum-hálózat egyik legnagyobb problémája, és az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint ezt a csomópontok üzemeltetésének olcsóbbá és egyszerűbbé tételével kell megoldani.

Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Jelenleg az 5901 aktív Ethereum-node többségét központosított webszolgáltatókon, például az Amazon Web Services-en keresztül működtetik, ami sok szakértő szerint az Ethereum blokkláncot kiszolgáltatottá teszi.

A Korea Blockchain Week-en tartott beszédében Buterin hat kulcsfontosságú problémát vázolt fel, amelyekkel foglalkozni kell a központosítottság megoldása érdekében, de kiemelte, hogy a csomópontok kérdése a "kirakós játék nagy darabja" annak érdekében, hogy az Ethereum hálózat hosszú távon decentralizált maradjon.

"A hat legfontosabb dolog egyike az, hogy technikailag megkönnyítsük az emberek számára a node-ok működtetését" - magyarázta.

 

Statelessness koncepció kerül előtérbe

"Ma egy csomópont működtetéséhez több száz gigabájtnyi adatra van szükség. A stateless kliensekkel egy csomópontot gyakorlatilag nulla adatmennyiséggel lehet futtatni."

A statelessness koncepció arra utal, hogy a hálózaton végzett tevékenység esetében nem kellene a központi szolgáltatókra hagyatkozni. Az Ethereum Foundation szerint a valódi decentralizáció addig nem lehetséges, amíg a csomópontok üzemeltetői nem tudják az Ethereumot olcsó hardveren futtatni.

Mint Buterin megjegyezte, a statelessness az Ethereum útitervének egyik kulcsfontosságú elemét képezi, és a "The Verge" és "The Purge" szakaszokban jelentős lépéseket tettek a statelessness felé:

ethereum I Cryptofalka

"Hosszabb távon van egy terv, hogy teljesen ellenőrzött Ethereum csomópontokat tartsunk fenn, amiket szó szerint a telefonodon tudnád futtatni".

Annak ellenére, hogy a statelessness az Ethereum útitervének központi részét képezi, Buterin elismerte, hogy ezeket a magasan technikai jellegű problémákat valószínűleg nem fogják kezelni a közeljövőben.

"Ezeket a technikai problémákat előbb-utóbb meg kell oldani - talán 10, talán 20 év múlva" - mondta.

A következő legjelentősebb lépések az Ethereum centralizációjának csökkentése felé a dokumentáció könnyebbé tétele, a staking akadályainak csökkentése, biztonságosabbá és kényelmesebbé tétele általánosságban.

 

Most az Ethereum skálázhatósága a legfontosabb

Végül azonban Buterin arra a következtetésre jutott, hogy az Ethereum egésze számára a legidőszerűbb és legsürgetőbb a magasabb szintű skálázhatóság elérése. Jelenleg az Ethereum skálázási protokolljaiban a zéró-tudás (ZK) rollupok használata dominál.

A ZK-rollupokat az Ethereum közösségen belül sokan a skálázhatóság elérésének kulcsfontosságú eszközeként dicsérik, mivel a ZK-rollupok a fő Ethereum-lánc átbocsátóképességének javításán dolgoznak azáltal, hogy a számítást és az állapot tárolását a láncon kívülre helyezik.

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.92% $65,629.1
Ethereum ETH -3.23% $3,449.08
BNB BNB -1.67% $594.28
Solana SOL -7.39% $136.5
XRP XRP 0.65% $0.4934
Dogecoin DOGE -9.07% $0.1221
Cardano ADA -7.54% $0.3799
Litecoin LTC -5.64% $73.36
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!