Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

nov 18, 2019 | 0 hozzászólás

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan neve is utal rá, a kriptovaluta is egy értékőrző pénzeszköz, így különösen fontos a biztonságosság fogalma. A ,,nagyon biztonságos” és az ,,enyhén biztonságos” végpontok között többféle megoldással találkozhatunk.

 

Tartsuk a pénzt a tőzsdén?

Mint azt egy másik cikkünkben már bemutattuk, többféle helyen lehet beszerezni kriptovalutát. Ezek egyike ha a tőzsdére utalt euro-ból, dollárból vásárolunk például a Coinbase-n vagy Binance-n valamilyen valutát. Ha ezt befektetési céllal tesszük, akkor semmiképpen sem szabad az összeget a tőzsdén hagyni, mert egy esetleges hacker támadás esetén jó esély van rá, hogy búcsút inthessünk befektetésünknek is.

bitcoin tárca

A kriptovilágban közismertté vált a mondás, amit főszabályként fogalmazhatunk meg a pénztárcák kapcsán:

“If you don’t own your private key, you don’t own your bitcoins.”

Azaz, ha nem mi birtokoljuk a privát kulcsunkat, akkor az a pénz nem is a mienk. Ha a pénz a tőzsdén van, akkor az nem feltétlenül a mienk. Ezért kell wallet, tehát pénztárca.

A kriptotárcáknak három típusa van: szoftver tárca (software wallet), hardware tárca (hardware wallet) és papír alapú tárca (paper wallet). Egy másik csoportosítási forma szerint lehetnek forró és hideg tárcák, ,,hot” és ,,cold” wallet-ek.

 

Miként működik egy kriptotárca?

Lényegében a kriptotárca arra szolgál, hogy rajta keresztül kapcsolódjunk a blokklánchoz. Ténylegesen nem tárolnak pénzt, hanem információt őriznek és eszközt jelentenek kriptovaluta küldéséhez fogadásához. Ez az információ tartalmazza a publikus és privát kulcsokat is (public és private keys). A tárca tartalmaz tehát egy címet, ami publikus és privát kulcsokból generált alfanumerikus azonosító. Ez a cím lényegében a blokkláncon egy helyet jelöl, ahová a pénz küldhető. Erre a címre lehet pénzt küldeni, de a pénz ténylegesen nem ,,hagyja el” a blokkláncot, csak átkerül egyik címről a másikra.

A privát kulcsok jelentősége viszont éppen az, hogy birtokukban akkor is hozzáférünk a pénzünkhöz, ha esetleg az eszközt (számítógép, mobiltelefon), amin tároljuk az összeget, elhagyjuk vagy megsérül.

kriptotárca

 

Kriptotárca típusok – hot és cold wallet

A blokklánccal való interakció alapja határozza meg a két kategória közötti különbséget. ,,Hot wallet” kategóriába tartozik valamennyi pénztárolási megoldás, amelyik csatlakozik az internetre. Ez kényelmes és gyors módja a pénz tárolásának, de biztonsági szempontból nem a legerősebb. Ilyenek többnyire a szoftveres tárcák. A ,,cold wallet” kategóriába tartozó megoldások ezzel szemben viszont nem csatlakoznak az internethez. Jóval biztonságosabb megoldást jelentenek a pénzük tárolásásra.

 

Szoftveres kriptotárcák

A legkényelmesebb módja, hogy valamilyen elektronikus pénztárcában tartsuk befektetésünket. Ez lehet webes alapú, számítógépen vagy mobiltelefonban tárolt megoldás is.

A webes tárcák lényegében felhőalapon működnek. Egy szolgáltató honlapján keresztül a megfelelő azonosítást követően bárhol hozzáférhetünk pénzünkhez. Ez nagyfokú bizalmat igényel a szolgáltató iránt, mivel feltételezzük, hogy nem tűnik el a pénzünkkel. A számítógépünkre telepített szoftver is alkalmas lehet kriptovaluta tárolására. Ez nagyobb biztonságot jelent, mint az előbbi webes alapú esetén, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyen valamilyen vírus vagy egyéb kártevő a gépünkön, illetve kiemelten fontos a megfelelő biztonsági mentés elkészítése. Ebben az esetben ugyanis egy ,,wallet.dat” fájlt generál a gépünkre telepített szoftver, ami tartalmazza a privát kulcsunkat és címeinket. Ezért ennek a fájlnak a biztonsága kiemelten fontos.

Napjaink okostelefonjai is alkalmasak kriptovaluta tárolására megfelelő applikációkon keresztül. Segítségükkel biztonságosabban és mobilabban tudjuk magunkkal hordani kriptopénzünket, ugyanakkor itt is fontos a megfelelő biztonsági mentés, nehogy a telefon elvesztése vagy sérülése esetén a pénzünk is elvesszen. Korábbi cikkünkben egy mobil telefonhoz csatlakoztatható tárcáról, az Evercoinról írtunk részletes útmutatót hasonló témában.

hardware-wallet

 

Hardware kriptotárca – a biztonság mindenekelőtt

A hardware tárcák többnyire pendrive méretű elektronikus eszközök, amelyek offline módon képesek tárolni a privát kulcsokat és címeket. Biztonsági szempontból a legjobb megoldást testesítik meg, ugyanakkor kevésbé felhasználóbarát a kezelésük, illetve drágábbak is a szoftveres megoldásokhoz képest. Ha valaki hosszútávú befektetésen gondolkozik vagy nagyobb összeget tárolna, mindenképpen ajánlott egy hardware tárca beszerzése.

 

Papír kriptotárca – a legegyszerűbb megoldás

A leginkább offline-nak nevezhető kriptotárca az, amikor a privát és publikus címek egy darab közönséges papírra kerülnek kinyomtatásra. Különböző weboldalak léteznek arra, hogy magunknak tárcacímet generáljunk és azokat kinyomtatva egy darab papíron tartsuk. Erre aztán fogadhatunk pénzt is. Ebből is látszik, hogy a különböző kriptotárcák valóban nem tárolják ténylegesen az összeget, hanem inkább csak egy címet, hivatkozást hozzájuk.

Összegezve láthatjuk, hogy a különböző megoldások választéka igen széles. Attól függően, hogy könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb tárolási lehetőséget vagy inkább maximális biztonságot szeretnénk sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre. A biztonsági mentésekre és a privát kulcs birtoklásának kérdésére azonban mindenkinek ajánlott kiemelten figyelni, ha ténylegesen birtokolni szeretné megvásárolt bitcoinjait, altcoinjait.

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 3JvaNrY3Gb1hLcQsJXWTvZQDGKBQ4syqnT
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LMTSuVeN8YbUd3W7x6intW38F8XnYRraVf

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

Fehér könyv – A startupok és befektetők legjobb barátja

A címben szereplő fehér könyv azaz ismertebb nevén ,,white paper” bemutatását valószínűleg egy összetett mondatban el lehetne intézni. Amiért mi ennél...

Blokklánc a gyakorlatban: logisztika, ellátási lánc

A logisztika, mint iparág az előrejelzések szerint 2023-ra 15,5 trillió dolláros ágazattá fog nőni. Ez nem csak egy hatalmas értékű tevékenység, hanem...

Mi az a TA? Bevezető a technikai analízis világába

A technikai analízis (TA) egyfajta elemzés, amelynek célja a jövőbeli piaci magatartás előrejelzése, a korábbi ármozgások és mennyiségi adatok alapján. A TA...

Kriptobarát országok – szabályozási gyakorlatok Európában

A kritptovaluták elleni leggyakoribb érv, hogy használatuk, működésük szabályozatlan, ezért sok bizonytalanság és néha szélhámosság övezi őket. Ez biztosan...

Facebook Libra: se vele, se nélküle

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a...

Kriptovaluta tőzsde ismertető! Minden, amit tudnod kell a nagyokról

A mai cikkünkben tartunk egy kriptovaluta tőzsde körképet! A jelenleg két talán legfontosabb kriptovaluta tőzsdét, a Binancet és a Bitmexet vesszük górcső alá...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (2/2 rész)

Mi az a kriptovaluta bányászat első részében megismerkedtünk azokkal az eszközökkel amelyekkel bányászni tudunk különböző poolokban. Ebben a cikkben pedig...

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre...

Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos

Aki most ismerkedik a Bitcoin és a blockchain világával, nagyon sok idegen szóval találkozhat. Számotokra készítettük el a Cryptofalka kriptovaluta szótárát!...

Kriptobarát országok listája – Kriptovaluta jog a világban

Korábbi cikkünkben már elkezdtük a kriptobarát szabályozási gyakorlatok bemutatását. Akkor a legismertebb és bizonyos szempontból úttörő szerepet betöltő...

A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági...

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

Satoshi Nakamoto, a titokzatos programozó a Bitcoin mögött!

A kriptovilág domináns valutája, a Bitcoin kapcsán jogosan merülhet fel bennünk, hogy miként jött létre, ki áll mögötte. A létrehozó, ötletgazda személye után...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

A kriptopiac legveszélyesebb befektetése – Mi is az az ICO?

Az Initial Coin Offering (ICO) egy pénzgyűjtési módszer kriptovaluták felhasználásával. A használata a legnépszerűbb azokban a projektekben, amelyek még nem...

Claymore bányászprogram szakszerű beállítása érthetően

Egy részletes útmutató hogyan hozd ki a Claymore bányászprogram segítségével a maximumot a kriptovaluta bányászáshoz használt kártyáidból!    Claymore...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.