Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Metamask tárca regisztráció és használata magyarul

Metamask tárca regisztráció és használata magyarul

Kezdőknek szóló útmutatónkkal ismerd meg, hogyan regisztrálhatsz és használhatod a MetaMask-ot, a népszerű kriptovaluta tárcát. Ez az útmutató segít a képekkel, lépésről lépésre megtanulni a kriptotárca telepítését és beállítását, valamint a legfontosabb funkciók használatát.

Mi az a MetaMask tárca és miért érdemes használni?

A MetaMask tárca a legnépszerűbb kriptotárcák közé tartozik, amelyet biztonságosan és könnyen használhatsz Androidon, iOS-en és asztali számítógépeken egyaránt. Egy nyílt forráskódú kriptovaluta-pénztárca és böngészőkiegészítő, amely lehetővé teszi a felhasználóknak a kriptovaluták kezelését és a decentralizált alkalmazások (DApps) használatát.

Segítségével könnyedén létrehozhatunk és kezelhetünk különböző kripto tárcákat, tárolhatjuk és küldhetjük a kriptovalutákat és közvetlenül kommunikálhatunk okosszerződésekkel. A MetaMask fő különlegesség, hogy közvetlenül képes kapcsolódni a weboldalakhoz, így ez a Web3 egyik fő alapja.

Metamask Apple Pay Forrás: btc-echo.de

Emellett a MetaMask tárca egy "self-custody wallet", ami extra biztonságot és anonimitást kínál a privát kulcsok tárolására és a tranzakciók végrehajtására, mivel azok a felhasználó eszközein vannak titkosítva, és nem kerülnek feltöltésre az internetre. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó saját maga felel a privát kulcsainak tárolásáért és biztonságáért.

Milyen kriptovaluták tárolására alkalmas a MetaMask tárca?

A MetaMask alapvetően Ethereum alapú ERC20 tokenek használatára lett kifejlesztve, de ma már szerencsére a legtöbb kriptovalutát támogatja. A Bitcoin sajnos nem, de a legtöbb okosszerződés platform hálózatai könnyen hozzáadhatóak a Metamaskhoz.

Metamask kripto hálózatok I Cryptofalka

Lépésről lépésre: Hogyan telepítsük és állítsuk be a MetaMask-ot?

A telepítéshez először is szükségünk lesz egy böngészőre, amik a következők lehetnek: Google Chrome, Firefox, Brave, Microsoft Edge vagy Opera. Akár böngészőnként külön tárcákat is létrehozhatsz, amivel elszeparálhatsz bizonyos portfóliókat egymástól. A következőkben mi a Firefox böngészővel fogjuk nektek bemutatni a lépéseket:

Metamask tárca letöltése és telepítése

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • A letöltés és telepítés során feljöhetnek ablakok, ahol engedélyt kell adnunk ahhoz, hogy az alkalmazás telepítve legyen.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

Új MetaMask kriptotárca létrehozása

 • Ha megvagyunk a telepítéssel, utána jön a saját tárcánk beállítása. Nyomjuk be a pipát és kattintsunk a "Create new wallet" gombra az új tárca létrehozásához. Amúgy ha meglévő tárcánkat szeretnénk csatlakoztatni akkor az import résznél tudjuk azt hozzácsatolni.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Ha szeretnénk adataink használatával hozzájárulhatunk a MetaMask fejlesztéséhez, de a maximális biztonság érdekében inkább passzoljuk ezt és kattintsunk a "No thanks" gombra a felugró ablakban.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Adjunk meg egy biztonságos jelszót, ami lehetőleg tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és egyéb írásjeleket.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Ezután kattintsunk a "Secure my wallet" gombra, hogy saját kezünkbe vegyük a tárcánk privát kulcsát. Itt fontos megjegyezni, hogy innentől csak is saját magunk leszünk felelősek ezért a kripto tárcáért. Ha elveszik vagy kitudódik a tárca privát kulcsa, akkor az összes rajta tárolt kriptovalutát elveszítjük! Nincs jelszó emlékeztető stb, ezért mindig gondosan tároljuk a self-custody walletek privát kulcsait!

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Olvassuk el a privát kulccsal kapcsolatos tanácsokat és kattintsunk a "Reveal Secret Recovery Phrase" gombra.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Majd írjuk fel több példányban és gondosan tároljuk a generált Metamask privát kulcsunkat. (Fontos a sorrend is) Nem ajánlott a kód lefényképezése, biztonságosabb ha azt nem tároljuk sehol digitális formában.
 • Ezután adjuk meg a hiányzó elemeket az ellenőrzés során

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Olvassuk el a Metamask tárca használatával kapcsolatos okosságokat és kattintsunk a "Got it" gombra.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka Ha ezzel megvagy akkor gratulálunk, sikeresen elkészítetted a Metamask tárcádat!

A MetaMask használata: Kriptovaluta kezelése és tranzakciók végrehajtása

A tárcánkat a böngészőnk jobb felső sarkában tudjuk elérni. Amúgy ugyanez a tárca a Metamask mobil applikációban szintén elérhető. Annyi, hogy ott majd az import wallet funkciót kell az elején használni.

Metamask regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Kattintsunk a böngészőben az applikáció ikonjára, majd ha szükséges írjuk be a kitalált jelszavunkat. Ezután a megjelenik a Metamask számlánk, alapvetően az Ethereum hálózatot kiválasztva.

Metamask tárca regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka

 • Új kriptovaluta tokeneket a fő oldalon legörgetve az "Import tokens" funkcióval tudunk hozzáadni.
 • NFT-ket pedig a fő oldalon lévő NFTs tabbal tudunk megjeleníteni

Kriptovaluták fogadása a Metamask tárcánkra

Ha szeretnénk Ethereum alapú ERC20 coinokat küldeni erre a tárcára, akkor kattintsunk a fent a fent kék téglalapban látható címre. Ez a mi Metamaskunk ERC20 alapú címe. Jelen esetben 0x.......89. Ekkor kimásolásra került az adott címünk, amire például Binance vagy más tőzsdéről tudunk utalni. Segítség: Kriptovaluta tranzakció: Útmutató kezdőknek lépésről lépésre  

Kriptovaluták küldése a Metamask tárcánkból

 • Ha a már meglévő tárcánkból szeretnénk máshova utalni, akkor a fő lapon kattintsunk a "Send/Küldés" gombra.
 • Ezután adjuk meg annak a tárcának a címét, ahova szeretnénk utalni. Bizonyosodjunk meg arról, hogy jó hálózatról utalunk és ahhoz passzoló címet adunk meg. (Metamask Ethereum tárcából pl. Binance Ethereum tárcába)
 • Majd válasszuk ki milyen kriptovalutát szeretnénk utalni
 • Adjuk meg az utalandó mennyiséget. (A tranzakciós díjakat általában nem célszerű babrálni)

Okoshálózatok hozzáadása

 • Ha szeretnénk más hálózatot is használni, akkor kattintsunk a fenti Ethereum ikonnál lévő legördülő listára, majd az "Add network/Hálózat hozzáadása" gombra. 

Metamask tárca regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka Ezután az adott hálózat mellett lévő "Add" gombbal tudunk például BinanceSmartChain-t és BEP20-as hálózatot hozzáadni. Metamask kripto hálózatok I Cryptofalka

Egyéb Metamask funkciók

Ha telepítettük és feltöltöttük a Metamask tárcánkat, utána van lehetőségünk azzal csatlakozni különböző decentralizált applikációkhoz, például decentralizált váltókhoz, mint a Uniswap vagy a Pancakeswap. Ezek az applikációk használata során okosszerződésekkel kommunikál a tárcánk, ahol az adott műveletek engedélyezése esetén a szerződések az előre megírt módon futnak le. Kimondottan fontos, hogy csak megbízható oldalakhoz társítsuk a tárcánkat! Különben akár lenyúlhatják a kriptovalutáinkat!

A "Buy" funkciója segítségével képes már kriptovaluta bankkártyás vásárlásra is, amivel akár 5-10 perc alatt tudunk kriptovalutát vásárolni közvetlenül a Metamask tárcánkba.

A "Swap" funkció segítségével decentralizáltan tudunk kriptovalutákat váltani. Például Ethereumot dollárhoz kötött stabilcoinra USDT-re cserélni.

A Metamask "Bridge" funkciója segítségével pedig különböző blokklánc hálózatok között mozgathatunk coinokat. Például "átbridgelhetünk" USDT-t a BinanceSmartChain hálózatról mondjuk Ethereumra.  

Ledger összekapcsolása Metamask fiókkal

A maximális biztonság érdekében képesek vagyunk összekötni a Metamask tárcánkat egy hardware wallettal, például egy Ledger tárcával. Ez azért ad extra védelmet, mert ez esetben minden egyes művelethez szükség van a Ledger fizikai gombjainak a lenyomására. Viszont így képesek vagyunk a Ledgerünket összekapcsolni bizonyos decentralizált applikációkkal és pl stakelni kedvenc kriptovalutáinkat.

 • Az összekapcsoláshoz kattintsunk a fő oldalon a fenti színes kör ikon legördülő menüponjtára. Majd válasszuk a "hardware wallet" funkciót

Metamask tárca regisztráció és használata magyarul I Cryptofalka   Ezután válasszuk ki a tárcát, amit csatlakoztatni szeretnénk.

Tippek és biztonsági ajánlások a MetaMask tárca használatához

Amikor használjuk a MetaMaskot, fontos betartani néhány biztonsági ajánlást, hogy megóvjuk kriptovalutáinkat és privát adatainkat. Elsősorban fontos, hogy ne csatlakoztassuk össze véletlenszerűen más alkalmazásokkal vagy webhelyekkel, mivel ez lehetővé teheti a kártékony szereplők számára, hogy hozzáférjenek tárcánkhoz és ellopják kriptovalutáinkat. Mindig ellenőrizzük, hogy az alkalmazás vagy webhely megbízható és hiteles-e, mielőtt hozzáférést engedünk számára a MetaMaskunkhoz.

Emellett rendkívül fontos, hogy soha ne adjuk meg a privát kulcsunkat senkinek. Ez a kulcs és jelszó elengedhetetlen ahhoz, hogy hozzáférjünk a tárcánkhoz és kezeljük kriptovalutáinkat. Ha valaki megszerzi ezeket az információkat, akkor könnyen hozzáférhet a tárcánkhoz és ellopja a kriptovalutáinkat. Tartsuk ezeket az információkat biztonságos helyen és ne osszuk meg másokkal.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.64% $69,544.78
Ethereum ETH -2.16% $3,691.53
BNB BNB -0.05% $614.9
Solana SOL -0.06% $179.24
XRP XRP -2.74% $0.53
Dogecoin DOGE -3.46% $0.1639
Cardano ADA -4.45% $0.4793
Litecoin LTC -2.51% $86.07
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!