Hogyan hat a piac volatilitása a mentális egészségünkre?

Szerző: | jún 5, 2022 | Kriptovaluta

A kriptovaluták piaca köztudottan nagyon volatilis. A kriptofüggőség pedig könnyen betegséggé válhat bizonyos befektetők számára.

 

A LUNA csak hab volt a tortán

A digitális eszközök vad áringadozásukról híresek. Egy nap leforgása alatt akár kétszámjegyű eredményeket is produkálhatnak. Ennek köszönhetően a befektetők és kereskedők komoly összegeket szerezhetnek vagy veszíthetnek el, igencsak rövid idő alatt.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi medvés hangulat sem kivétel ez alól, és hozza a kötelezőt. Míg a nagymértékű áringadozások lehetőséget kínálnak a nyereség elérésére (ha elég ügyesek vagy inkább szerencsések vagyunk), addig a digitális eszközök változékony viselkedése veszélyt jelenthet a befektetők mentális egészségére nézve.

A mentális egészség az emberi élet rendkívül fontos aspektusa, amely egészen a közelmúltig nem kapott nagy jelentőséget a mainstream médiában. A pénzügyek és a befektetések fontos szerepet játszanak az érzelmi jólétben, az anyagi biztonság megléte nagyban befolyásolja egy ember mindennapi hangulatát. A kriptopiacok volatilitása miatti állandó kétségbeesés sok ember mindennapjaira nyomja rá a bélyegét.

 

Hogyan hat a volatilitás a mentális egészségünkre?

Forrás: medium.com

Ez jól megmutatkozott a Terra összeomlása után. Az ökoszisztéma stabil érméje összeomlott, ami a kriptopiac egészét egy negatív spirálba lendítette. Mivel a stabilérme magával rántotta a LUNA-t. Ezzel tovább szakadt a piac, és kitört a pánik. Az összeomlás után számos országban lelkisegélyvonal indult a károsultak érzelmi támogatására. Ennek ellenére többen öngyilkosok lettek, mivel sok befektető élete megtakarítását és befektetéseit néhány óra alatt gyakorlatilag lenullázta az esés. 

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Félelmek és kudarcok a volatilitás mellett

Még a profi (komoly befektetési tudással rendelkező) szereplők is képesek rossz döntéseket hozni nagy nyomás alatt. A kereskedésben a technikai és fundamentális elemzés mellett fontos szerepet játszik a stabil mentális hozzáállás. Az érzelmek nyomása kapkodáshoz és súlyos veszteségekhez vezethet. Ezek több csoportra oszthatók:

 • Szerencsejátékos szindróma: Az új befektetők nagyszámú tranzakciót nyitnak anélkül, hogy komolyan átgondolták volna őket. Jellemzően itt kockázatkezelés sem történik.
 • Idő előtti kilépés: Az első sikeres tranzakciónál a kezdők hajlamosak gyorsan profitot realizálni és idő előtt bezárni a pozíciót. Ebben az esetben elveszítik a nyereség egy részét, amelyet megszerezhetnek, majd a piacba visszalépve, elvesztik azt a kevés megszerzett nyereséget is.
 • Más piaci szereplőktől való függés: Sok kereskedőt influenszerek és más piaci szereplők véleménye vezérel. A maximális haszon eléréséhez azonban függetlenné kell válni ezektől a tényezőktől.
 • Eufória az első üzletből: Az első nyereség pozitív érzelmet kelt a kereskedőben, ami arra készteti, hogy kapzsivá és fegyelmezetlenné váljon.

Sok kriptorajongó hivatkozik arra, hogy nem szeretnének lemaradni egy esetleges “nagy nyereségről”. A kriptográfiai világ másik fő félelme a hackerekkel kapcsolatos. A kriptográfia digitális, decentralizált és gyakran névtelen jellege miatt ezek az eszközök sebezhetőbbé válnak a hackeléssel és csalással szemben.

 

Hogyan hat a volatilitás a mentális egészségünkre?

Forrás:academy.moralis.io

Szergej Miheev, a United Traders befektetési platform termékmenedzsere szerint a befektetőknek nem szabad csak magukra a kriptovalutákra koncentrálniuk:

“Először is, ne tekintsd a kriptót csak kereskedési eszköznek, hacsak nem egy sokéves tapasztalattal rendelkező profi daytrader vagy. Viszont ha befektető vagy, jobb, ha megérted, hogyan jön létre az ár és az miért változik. Vizsgáld meg egy adott érme értékét és annak piaci viselkedési mintáir. Akkor nagyobb képet kaphatsz. Így vagy úgy, de rájössz, hogy a kripto egy fejlődő iparág, ami azt jelenti, hogy a legjobb stratégia egyszerűen a vásárlás és tartás. Ne feledd, hogy az idő a te oldaladon áll.”

 

Összefoglalva

Az elmúlt néhány évben a kriptovaluták sokszor jelentősen emelkedtek és estek. Ez a nagy volatiltás megterhelheti a kriptobefektetők mentális egészségét. A szakértők szerint a folyamatos kriptokereskedés valódi függőséggé válhat. Ennek a pszichológiai rendellenességnek az első jelei akkor jelentkeznek, amikor a kereskedők gyakorlatilag egész nap folyamatosan követik a digitális valuta áringadozásait. Számos esetben még éjszaka is.

 A szakértők ezt a folyamatot a szerencsejáték egy másik formájának tekintik, a kriptovaluták kereskedésének rabjait pedig „kriptofüggőknek” nevezik. A tanulság pedig a következő: még ha gyakorlott kereskedő is vagy, vegyél néha ki egy-egy szabadnapot, ha érzed magadon a tüneteket. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

cryptofalka kriptovaluta csoport discord

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.